dinsdag, augustus 09, 2011

Revolutie ?

Sturz Mubaraks, Demo und Feier in Berlin, 11. ...Image by Frank_Eßers via FlickrHeb je ook met grote ogen zitten kijken naar de beelden uit Londen en aanhangen ?
Enige jaren terug zagen we net zo iets in Parijs en Marseille en aanhangen...
En laatst in Brussel hinderen opstandigen de brandweer het blussen van een brandende bakkerij...
Gezelle zou zeggen: daar loert entwat, daar roert entwat...
Eigenlijk zou ik Noorwegen ook in het rijtje moeten zetten. Wat die man daar deed is en was ook het gevolg van het feit dat mensen racisten zijn.
Wij hebben iets tegen mensen die op ons gebied een andere taal spreken, een andere kledij dragen, er iets anders uitzien, kortom we willen ons gebied strikt aan onszelf en onze gelijken voorbehouden.
Vreemden, als ze geen toeristen zijn, of geen sportvedetten, zijn hier niet echt welkom, tenzij ze komen om een specifiek soort werk te doen waarvoor we onszelf te goed achten (De vele Italianen die in de mijnen kwamen werken zijn daar een voorbeeld van).
Indertijd stopten we die vele vreemde arbeiders in een soort woonwijken, allemaal samen, een beetje uit het zicht... Nu zien we dat vreemde arbeiders dat ook automatisch doen, en dan spreken we van gettovorming, en vinden we dat ze die wijken verloederen.
Het gevolg van deze samenhokking is dat die mensen hun eigen taal blijven spreken, en zich veel minder aanpassen aan de wereld waar in ze nu wonen. Dit taalverschil is er onder meer de mede-oorzaak van dat ze veelal met een taalachterstand vertrekken in het onderwijs, en daardoor veelal laaggeschoold blijven, en in een mindere economische tijd uit de boot vallen, en langs de straat lopen, in groepen van die anderstaligen... Onbegrijpbaren, met een andere mentaliteit, een ander geloof, en een degout van dat volk dat op hen neerkijkt.
Dat volk, het onze dus, kijkt inderdaad wat neer op die massa die niet "wil" werken, en bovendien onbegrijpelijke dingen tegen elkaar broebelen.
Ooit zaten we met een groep Vlamingen op een terras in Gérardmer, in de Franse Vogezen. We zaten te praten en te lachen, tot plots een Frans echtpaar begon te reclameren omdat wij met hen zaten te spotten... Helemaal niet waar, maar wij spraken een onverstaanbare taal en zaten te lachen...
Wij voelden ons beledigd.
Als de gastarbeiders bij ons zich dan beledigd voelen, dan begrijpen wij hen niet, en vinden hen arrogant en onwelvoeglijk.

Het is niet zo simpel allemaal... Steeds meer dwingen honger en ellende volkeren om massaal te gaan trekken naar gebieden waar misschien wel eten is. Deze toevloed dwingt de daar wonenden om maatregelen te nemen, en die toevloed veroorzaakt er werkloosheid en bijkomende armoede. Onze weelde steekt dan de ogen uit (wij gaan daar rijkelijk als toerist gaan rondkijken !), en velen proberen dan ook naar hier te komen, om mee te eten van de koek.
Wij zouden het in hun geval wellicht ook doen.

Eigenlijk zou de oplossing te vinden zijn in wat meer wederzijds begrip.... Maar de taalbarrière en het andere gedrag en andere godsdienst... allemaal niet zo simpel. Joden leven al eeuwen onder ons, maar door hun andere gedrag en andere godsdienst zijn ze nog steeds een groep apart.

Dat die jeugd nu opstandig is, iedere kans om dat duidelijk te maken aangrijpt, is begrijpelijk, maar geen oplossing en niet goed te keuren, en het maakt de weg naar elkaar nog veel moeilijker.
Het lijkt wel of de oplossing steeds verder weg komt te liggen.
Op die manier komen we er nooit, en komt er ooit echt een soort opstand van. Een oorlog tussen autochtonen en allochtonen. Zij willen hier blijven, want hier is geld, eten en welvaart, zelfs in hun getto is het stukken beter dan waar zij vandaan komen.

Hoogtijd dat we op een of andere manier bruggen leggen naar elkaar. Met respect voor elkaar, maar hen duidelijk makend dat zij zich moeten voegen naar de hier heersende wetten en de samenleving hier, waarin zij een volwaardige plaats moeten krijgen, zodat ze zich echt integreren.

Ik krijg zo net een telefoontje: Tanteke is zonet overleden...
Ik ga nu naar ginder, om het nodige te doen.
Tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

3 opmerkingen:

Tiens zei

Toon en Annie,

Elke dag als ik naar blog surf, kijk ik er vliegensvlug door om te lezen hoe het met tanteke is.

En vandaag: tanteke is gestorven.
Godzijdank wat tanteke zelf betreft.
Ge moogt niet treuren, wel gelukkig zijn dat ge haar gekend hebt en dat ge nog zoveel voor haar hebt kunnen doen.

Tiens

een beetje zoet, een beetje zuur zei

Bedankt Tiens,
Ik geloof dat we inderdaad iets hebben betekend voor haar. De laatste keer dat we bij haar waren was ze al heel zwak, kon niet meer praten, maar ze nam allebei onze hand vast, en gaf er een kus op...En och, het is eigenlijk zo weinig om iedere week eens langs te gaan voor een half uurtje, een uurtje hoogstens...
Ik ben blij dat we dat voor haar hebben betekend.
Ze zal zaterdag begraven worden...
Groetjes
Toon en Anny

Henk zei

Hoi Toon, ik had je al eerder willen condoleren. Bij deze wat verlaat dus de condoleances en sterkte vandaag bij de begrafenis. Gr.voor jou en Anny.