zaterdag, augustus 20, 2011

Van Goed en Kwaad...

HASSELT, BELGIUM - AUGUST 19:  Campers wait to...Image by Getty Images via @daylifeNee, ik ga niet prediken, maar er moet mij iets van het hart...
Heb je ook op TV en op internet de beelden bekeken van Pukkelpop ?
Heb je ook je hart warm voelen worden toen je hoorde van de vele Hasseltse mensen die hun huis beschikbaar stelden voor de verschrikte en kletsnatte jongeren?
Heerlijk! denk je dan, heerlijk dat zoiets nog kan... Het doet deugd te zien dat de mensen toch nog iets voor elkaar over hebben.
En dan krijg je plots een beeld van het meisje dat na één dag terug ging naar de camping, om haar boeltje op te halen en haar tent terugvond, kapot gesneden en leeg geplunderd...
Tegenover de goede mensen van Hasselt staan dan plots in schril contrast, DIEVEN ! Die gebruik maken van een ramp en ontreddering, om hun slag te slaan.
En wat kan je in hemelsnaam in zo'n tentje vinden ? Wat kledij ? Wat toiletgerief ? Wat kleinigheden...
Want wie doet er echt waardevolle dingen mee naar zo'n festival, denk ik dan, en bovendien, wie laat dat dan in zijn of haar tentje liggen???

Nee, bij mij kan dat er niet in.
Zoiets doe je toch niet ?
Toch zeker niet op zo'n moment ?
Maar bij iedere ramp zie je diezelfde beelden. Je zag mensen verschrikt weglopen voor hun leven in Fukushima en andere rampen-oorden, en meteen zag je ook daar dat er mensen waren die er gebruik van maakten om te stelen.

Ik weet niet of er een hemel is, of een hel, ik weet niet eens zeker of er een God is of niet... Maar gelijk hoe, ik zou niet graag sterven met gestolen goed in mijn bezit... Als ik moet gaan, hemel of niet, God of niet, dan wil ik op zijn minst met mezelf in het reine zijn.

Als er iets op mijn lever ligt, dan heb ik het al moeilijk om de slaap te vatten, het moet nog veel moeilijker zijn om zo te sterven !

Maar blijkbaar zijn er mensen bij wie het geweten of niet goed werkt, of misschien zelfs helemaal ontbreekt. Geweten hangt niet af van een Gods-bewustzijn, ik meen dat ieder mens met een soort ingebouwd knipperlicht opgroeit.  En misschien is het de opvoeding, het milieu, de ervaringen die dat knipperlicht meer of minder gevoelig maken, maar niettemin, ik denk dat iedereen een geweten heeft.

Dat het een gevolg is van opvoeding en milieu, lijkt me duidelijk. Je moet alleen maar eens kijken naar de zelfmoord. Bij ons is dat een ongewenst iets, een overtreding, bij andere volkeren is dat een eervol uitstappen uit het leven. Dit voorbeeld maakt ons duidelijk dat kwaad niet echt een ingebakken iets is, maar een vrucht van uw opvoeding. Ik denk dat het besef van Goed en Kwaad dan ook geen gevolg is van het al dan niet bestaan van God, maar wel degelijk van de opvoeding.

Maar we moeten toch veronderstellen dat ieder mens een of andere opvoeding heeft genoten. Dus lijkt, hoe dan ook dergelijke diefstal een kwaad, ongetwijfeld ook voor de dief in casu. Dat het gebeurt op een moment van een ramp, maakt het voor de buitenstaander alleen maar erger... Een van de grootste rampen in België die ik bewust hebt "meegemaakt", was de brand in de L'Innovation te Brussel, waar enkele honderden doden te betreuren waren. Zouden daar soms slachtoffers bij zijn, in het bezit van bewust gestolen goed ? Ik hoop van niet, het lijkt me al erg genoeg te sterven in een brand, het moet niet nog erger gemaakt worden door te moeten gaan met een belast geweten !

Vanmorgen zijn we naar de rommelmarkt geweest in Soignies (Zinnik)... Een mooie markt waar we in een heerlijk zonnetje hebben geflaneerd ... Genietend van de sfeer en het goede weer... voor één dag als de weervrouw gelijk krijgt... Morgen geven ze weer onweer. Na Pukkelpop lijkt dat een beangstigend vooruitzicht !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: