dinsdag, augustus 23, 2011

Geen weer, rotweer ? ONweer...

Onweer op komst, 26 juli 2008Image by wytze via FlickrVannacht zijn drie (3) onweersvlagen over ons heen gekomen, en vanuit het zuidoosten zien we al weer nummer vier opduiken... Veel is niet genoeg. Tot op heden zijn we de dans iedere keer min of meer ontdoken, we hoorden het rommelen aan alle kanten, maar echt boven ons hoofd? Noppes... Gelukkig maar, want je weet nooit wat onweer voor schade aanricht ! Het hoeft niet zo erg te zijn als Pukkelpop, het kan al dik genoeg zijn als je enkele of een heleboel van je toestellen kapot vindt...
Toen ik vanmorgen opstand was het nog quasi donker, door de dreigende lucht, nu en dan hel verlicht door hevige bliksems.
Hagelstenen heb ik niet gezien of gehoord, maar regenen !!! Je hebt er geen gedacht van ! Je hoorde het water zo van het dak over de goot heen stromen en neerplenzen.
Ik hoor al weer de donder in de verte...
Gek weer.
Hopelijk is er niet te veel schade. Ik vrees echter dat er weer hier en daar wateroverlast zal zijn. De regen was zo erg, dat geen goot dat kan slikken. De nieuwe rioleringen à la Aquafin zijn zo goed dat het drainage-systeem van de oude rioleringen nu volkomen ontbreekt, en de waterafvoer is beperkt tot wat in de rioolputjes kan verdwijnen en wat de buizen kunnen slikken...
Bij de oude rioleringen waren de buizen niet echt waterdicht aan en in elkaar gezet, en kon de bodem een zekere drainage ondergaan langs de reten van de riolering. Nu kan dat niet meer, en verzadigde grond is nu gewoon vol... en loopt dus over.

Veerle en Bart zijn allebei door dat helse weer naar hun werk. Je denkt er toch eens op. Duizenden mensen die wanhopig turend door een regengordijn zich naar hun werk spoeden. Water op de baan, soms in grote en bijna onzichtbare plassen, die plots aan één kant je wagen bruusk afremmen. Als je zelf rijdt, dan weet je wat dat is, en dan denk je nog meer aan al die anderen... en zeker aan de uwen.
Als het zo heel fel regent, dan zijn onze mooie wegen door onze heerlijke Vlaamse Ardennen soms heel erg moeilijk te berijden ! Door het heuvelende landschap werken de wegen als alternatieve beken, en rijd je soms door "rivieren" waar het stromende water centimeters hoog staat. Op heel wat plaatsen hebben we ook met erosie van de landbouwgronden te maken ! Dat betekent dat niet alleen water op de straat staat, maar dat op veel plaatsen zich een centimeters dikke modderlaag op de weg vastzet, en dan rij je precies door bruine zeep, qua kleur maar ook qua gladheid. Na een dergelijke stortbui komen dan de stadsdiensten met bulldozers het meeste slib weg scheppen.
Het is hier verschrikkelijk mooi... maar dat heeft dus ook een kostenplaatje...
Het kan nog erger... Vooral bij betonnen banen, zie je dat de weg netjes "vierkant" is gemaakt, de weg is  gegoten in een soort blok-vorm. Als zo'n weg door een heuvelend gebied loopt, en je hebt geen rioleringen, dan zie je dat het water naast de weg een diepe geul uitslijpt. Als je daar met je wiel van sukkelt, dan heb je meteen grote kosten ! Daar de wegen hier eerder smal zijn, en de goten niet steeds echt zichtbaar zijn, of door het water, of door de begroeiing, dan zit je er zo naast... en de geulen zijn soms diep, dieper dan tot je wielas.

Ach, dit is geen jeremiade, het is gewoon een vaststelling, een van de dingen waar mee we hier moeten leven. We krijgen al dat heerlijks, maar ook die ambetante dingen. Zo is het leven nu eenmaal... Niets is volmaakt op deze wereld.  Toch zou ik voor geen geld weg willen uit deze prachtige streek !

Heb je het ook gelezen ? In Libië is het blijkbaar toch nog niet opgelost, de zoon van Kaddafi heeft doodleuk in de "bevrijde" stad een persconferentie gehouden... Hopelijk komt het niet tot echte straatgevechten zoals ooit in Stalingrad... Ik las ooit dat boek, en van iedere bladzij stroomde het bloed tot in mijn schoenen...
Het wordt hier weer pikdonker en de donder is weer niet meer uit de lucht...

ik ga stoppen

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: