woensdag, augustus 31, 2011

Karper !

Betreft een Giebel, (Carassius gibelio) Te her...Image via WikipediaGisteren zijn Marnic, Luc en ik gaan vissen, in het park... Naar het scheen was de vis daar op beet.
Niets van.
Een ramp.
Op een ganse namiddag heb ik amper twee bliekjes gevangen, en Luc en Marnic iets tussen de vijf en de tien stuks...
Maar plots, na meer dan een jaar, een beet aan de karperlijn van Luc. Ik er naar toe met mijn schepnet om te helpen. Een beest van zo'n 4 kgr.
Heerlijk vissen, en ik ben echt content dat Luc eindelijk weer eens een karper kan vangen.
We staan nog wat na te kaarten tot ik plots in de verte de karperlijn van Marnic zie staan dansen... Marnic ! g''ebt beet !  Marnic er naar toe, ik achter met het schepnet. Weer een karper, weer een goede 4 kgr...

Kortom, én Luc, én Marnic hebben zowat binnen een half uur elk twee karpers gevangen, van tussen de 3 en de 4 kgr en een beetje...

Marnic heeft er enkele foto's van genomen met zijn gsm, en hij zou ze mij door mailen, maar ik heb gezien dat ze nog niet zijn door gemaild...

Ikzelf was deze keer de pineut, geen karper en minst van al bliekjes. Vorig jaar was het meestal andersom, maar je ziet: vissen is geen wetenschap. (Tenminste als je niet gesofisticeerd gaat doen met electronisch viszoeken en dergelijke...)

Het is heerlijk om Marnic bezig te zien... en te horen.
Vroeger, heel, heel lang geleden heeft hij ooit nog wel eens gevist, maar dat was verschrikkelijk lang geleden, en vorig jaar door een bezoek aan ons, werd hij weer door de microbe gebeten... Nu gaat hij veel meer dan wij gaan vissen. Hij gaat zo waar bijna iedere andere visser te lijf, om te weten hoe en met wat hij aan het vissen is. Gisteren had hij weer zo'n nieuwigheidje bij: een soort soepele plastic-ringetjes die je aan je haak moet hangen, door het ringetje stop je dan een korrel vis-lokvoer, en zo kun je vissen. Naar het schijnt een wondermiddel. Ik heb het gisteren van arremoe ook eens geprobeerd. Niets te mirakelen. Geen beet.
Toch gaan we het eens uit proberen op normale visdagen ook, want als de vis niet op beet is, dan helpen snufjes ook niet veel.

Maar je ziet, zelfs in een "antieke" "sport" zoals vissen, staat de wetenschap niet stil. En voor dierenminnaars is dat goed nieuws, want met die plastic-ringetjes, hoef je een aasvis niet meer op te naaien, maar kun je zo'n ringetje netjes over zijn staartje schuiven, en zwemt het beestje ongeschonden rond met de haak... Voor wie ongerust is, ik hou ook niet van het opnaaien van een aasvis (om snoek, snoekbaars of baars te vangen), maar toch is het minder erg dan het lijkt. Als je de beestjes nadien weer van de haak afhaalt, omdat je geen beet hebt gekregen, is de kans heel groot dat ze het gewoon overleven. Hoe ik dat weet ? Door Pepee van Wannegem: Die ging ooit snoeken met kleine kroeskarpertjes, die hij voor dat doel speciaal had aangekocht. Maar was het een slecht jaar, of zat pepee op een slecht stuk water, dag na dag kwam pepee thuis zonder snoek en wierp iedere keer het aasvisje in zijn eigen vijver... In die vijver zaten geen kroeskarpers. Nu zitten er heel veel ! De ooit genaaide en weer losgemaakte aasvissen hebben het dus niet alleen overleefd, ze zijn ook de stamvaders geworden van een hele grote benden kroeskarpers.

Voor wie het niet kent, kroeskarpers zijn hele dichte familie van de goudvis, en lijken er ook heel sterk op, alleen, ze zijn niet rood of geel, maar gewoon gekleurd.

Maar niettemin, ik hou niet van dat opnaaien, en dus ben ik heel blij met dat nieuwe systeem... waarbij je de vis niet moet naaien. Waar ik denk dat een vis geen of heel weinig pijn heeft van de haak in of liever net onder de lip, daar denk ik dat opnaaien wel pijn doet, en pijnigen om de lol...Dat ligt me niet zo.
Ik heb dan ook nog maar één keer op snoek gevist... Het lag me niet zo. Nu misschien wel ?

Eén ding is zeker, mijn lokaas voor karper werkt nog steeds, was het ditmaal niet voor mij, dan voor de twee vrienden, en dat vind ik eigenlijk even leuk. Ik sta er net zo verheerlijkt bij als man met het schepnet, als de man met de hengel in aanslag...
Dan heel voorzichtig de karper in het net neerleggen, de haak uit de lip halen, dan het beest netjes in de vochtige zak leggen, wegen en eventueel een foto nemen, en dan vol liefde netjes terug in het water zetten...
Och, we halen geen records neer, we vangen niet extreem veel, we doen niet aan wedstrijden, maar we amuseren ons, en vooral, we zijn vrienden, die het net zo leuk vinden dat de ander iets vangt als dat we zelf iets vangen.
Gisteren was het voor mij een flauwe vangst, maar de dag was voor ons drieën schitterend ! Vier karpers op één namiddag ! 't Kan amper beter...

En 't weer viel mee, en vandaag schijnt de zon zelfs !
Misschien begint nu pas de zomer, nu de kinderen weer naar school moeten...

djudedju


tot de volgende ? (op de foto, een kroeskarper of giebel)

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: