dinsdag, april 05, 2011

't Is stil waar het nooit waait...

Koning Albert bezoekt Voka LimburgImage via WikipediaTanteke is er nog! Ze ligt weliswaar in het intensieve, maar ze is de nacht goed door gesparteld, weliswaar met pijn, maar zonder hartproblemen... Onkruid vergaat niet zou ons vader zaliger dan gemonkeld hebben.
Hopelijk kan ze nog wat van de revalidatie aan, zo dat ze weer min of meer mobiel is. Heel veel moet dat niet zijn, het was ook niet veel meer voor haar val, maar toch, ik zie ze niet graag in een rolstoel of zo terecht komen. Ik denk dat dit voor haar een hel zou zijn.


Het is stil waar het nooit waait, en stormt het in ons aller koningshuis! Papa Albert 2 is kwaad op zooneke Laurent. 't Ventje heeft weer eens voor heibel gezorgd. En wat leuk is, en probeert zelfs die dingen een communautair frakske aan te meten. Wellicht is het om dat te vermijden dat Papa Albert 2 officieel een berisping de wereld heeft ingestuurd. Goed mogelijk dat hij eerst heeft gebeld naar Laurentje om te zeggen dat hij de gazetten niet moet geloven, maar dat hij het deed om zijn vel en het koninklijke vel meteen te redden.
Want ook dat Koningshuis staat te wankelen door de communautaire crisis. Als België uiteen valt, dan zie ik nog niet zo meteen een of ander brokstuk die de Koning binnen pakt. Dus doet Albert 2 alles wat mogelijk is om de hervorming te verkrijgen zonder scheuren.

Ik ben in deze supporter van Alberreke, niet voor dat Alberreke, maar voor het feit dat ik het zo stom zou vinden om in een nog nietiger landje te moeten wonen, en het vooral stom zou vinden om plots geconfronteerd te worden met een grens vlak bij de deur. Om het plastisch uit te drukken, ik zie het niet zitten dat ik, van Brakel naar Ronse rijdend, ik een stukje buitenland zou moeten aandoen. Nog minder zie ik het zitten dat er dan ook zo dicht bij mijn deur echte verschillen zouden groeien. Zie je het al gebeuren dat de benzinepomp in de nabije gemeente hele files vertoont van Walen die hier komen tanken, en in het winkeltje in Flobecq staan de Vlamingen tot buiten voor de goedkopere sigaretten. Ik mag er niet op denken. Straks naar het buitenland om mijn Waalse vriend te bezoeken? En naar het buitenland om enkele rommelmarkten aan te doen ? Controle van de douane op smokkel van antiquarische voorwerpen? Nee meneer, ik loop altijd met een wandelstok. Twee ? Natuurlijk, als ik halverwege een van de stokken breek... Nee, ik zie het niet zitten. En dan vertel ik je nog niet eens over het feit dat een heel pak wandelstokken in werkelijkheid wapenstokken zijn, met een nette sabel in verborgen... Ga daar maar eens de grens mee over !
(Er zitten ook wandelstokken tussen met een flesje ingebouwd, om een hartversterkertje in mee te nemen... alcoholsmokkel????)
Maar officieel is Albert 2 dus boos op zijn telg.
En de telg is kwaad op de Vlaamse pers. Want die zit altijd op zijn kap.
Ik moet hoognodig eens Waalse gazetten gaan doorbladeren om te zien of die daar echt niets over vertellen!
Maar eigenlijk is het allemaal een storm in een glas water ! Zijn overgrootmoeder Elisabeth (Bette in de volksmond) ging zelfs met de communisten in Moskou gaan flaneren, met steigerende Amerikanen als gevolg...
En van de Leopold 2 zwijgen we maar liefst helemaal, want wat die allemaal uitspookte in zijn Kongo...
Nu ja, sinds ik weet wat adellijk vlees is, verwondert mij niets meer uit die hoek... (Voor wie het niet weet: Wild werd eertijds enkele dagen tot meer dan een week gehangen tot het vlees adellijk was, iets wat je nooit van zijn leven nog zou willen eten als je het zo had geroken en gezien, maar het wordt er wel mals door en met veel wijn gesmoord en met kruiden doorwroet, smaakt het blijkbaar wel lekker...) (Nu je weet wat adellijk is, ben je wellicht ook veel minder voor de adel ???)
Trouwens, wat is de adel ?
Heel lang geleden de sterkste van het dorp die zich wist op te werken tot baas van het gehucht. Als hij ook nog rijk wist te worden door die positie, kon hij die positie bestendigen... dat is dan de adel... Om het eens anders te zeggen, de politici die politici zijn van vader op zoon (dochter), die doen net hetzelfde als de adel toen... Ze krijgen alleen geen vaste titel meer, omdat we nu te goed zien wat ze (niet) doen...
Maar ik zit weeral in de politiek... 't Is tegenwoordig ook moeilijk om er niet meer op te denken. De onderhandelingen worden steeds erger, nu liggen ze al ruzie te maken over het feit met wie ze willen vergaderen, laat staan over wat ze willen onderhandelen. 't Gaat van kwaad naar erger. Maar eigenlijk is het poepsimpel ! Geen één van de partijen gaat naar de onderhandeling toe, ze gaan er allemaal heen met hun eigen (enge) visie, en willen zelfs niet eens luisteren naar de anderen. Laat staan tot een compromis komen.
Zo kun je nooit ofte nooit tot een akkoord komen. Om een akkoord te bereiken tussen partijen, moet je bereid zijn een en ander te laten vallen om een en ander binnen te halen, en dat vanuit alle partijen. Die wil ontbreekt momenteel blijkbaar totaal. Bovendien zitten ze ook nog eens met veel te veel partijen rond de tafel. Het politieke systeem is door en door rot, en uiteengevallen in kleine snipperpartijen. Zo kun je nooit tot een akkoord komen !  Als je alle partijen moet tevredenstellen, dan wordt het wel een heel dun soepje...en niet meer vreetbaar, voor niemand.

Straks nog eens bellen wanneer de bezoekuren zijn in het intensief...
... en zo blijven we bezig.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: