dinsdag, april 19, 2011

m'n TV spreekt Chinees !

LE MONDE SELON MONSANTOImage by David_Reverchon via FlickrPhilips heeft zijn afdeling TV's uitbesteed, ze gaan nu de TV's laten maken in China. Dat is veel goedkoper, en om de woordvoerder van Philips te volgen, moeten we weten dat ze zelf niet meer kunnen concurreren met de Chinese TV's... dus laten ze hun teeveetjes nu maar ginder ver maken.
Van dat nieuws ligt geen mens meer wakker, ja misschien nog wel enkele mensen die schrik hebben dat hun jobke bij Philips-TV nu zou verdwijnen, maar anders ? Geen kat !

en toch...
Toch maken dergelijke berichten me een beetje bang. We zagen het hier met onder meer Opel en Renault gebeuren, nu bij de buren bij Philips...
Terwijl we hier om de oren geslagen worden met scherpe Vlaamse politiek, met een cultivatie van "nationale gevoelens", zien wij dat bedrijven steeds minder die nationale gevoelens delen met Het Volk... Integendeel, bedrijven zoeken alleen maar steeds meer en meer winst. Hoe ze dat doen, en waar ze dat doen is bijzaak. Als hier de loonkosten te duur is, of de arbeidsvoorwaarden te streng gereglementeerd, dan verhuizen ze toch doodgewoon naar een land waar het en/of goedkoper, en/of veel vrijer werken is.
Dat is geen nieuw verschijnsel, we zagen het reeds een halve eeuw terug gebeuren in sommige sectoren, en sommigen van die weglopers kwamen al terug ook... Door hun activiteit in die vreemde landen kwam er daar meer werk, werden de arbeiders zich wat meer bewust van hun waardigheid, en stegen de lonen wat, en stegen ook de vervoerskosten om die dingen weer hier te krijgen, dus waren ze weer hier goedkoper af. Bovendien was de massa arbeiders hier ook al wat banger geworden, en waren stakingen niet meer schering en inslag... en potdorie, de lonen stegen hier ook al wat minder vlug.

En dat is net waar ik bang voor ben... Economie zou moeten de motor zijn om de bevolking op een hoger echelon te krijgen, maar zo werkt het (helaas) niet...
Economie is alleen het systeem om zo veel mogelijk winst te maken met zo weinig mogelijk middelen. Als je in een land kunt werken zonder te investeren in veiligheid, dan kan dat net het verschil maken !
Bovendien heeft "Das Kapital" vastgesteld, dat zij in feite de wereld regeren. Als zij verhuizen naar de lage-loon-landen, dan komt er een bizar neveneffect: het land waar ze weg gingen, komt in moeilijkheden, en daar dalen dan loon- en arbeidsvoorwaarden. Op die manier kunnen de kapitalisten precies de effecten uitlokken die ze willen bekomen, om de winst te maximaliseren...met een klein weerhaakje, ze mogen niet overdrijven, want als de massa te arm wordt, zijn er geen kopers meer... en dus ook geen economie en geen kapitalisten meer...
Maar niettemin is het duidelijk dat het Het Kapitaal is dat in werkelijkheid regeert. Zij verhuizen met een deel van de bedrijven en houden zo de arbeiders braaf en de lonen net op het niveau waar bij zij de macht in handen houden en toch voldoende afzet maken.
Hoe ver de technieken van het kapitaal gaan, moet je maar eens gaan bekijken bij de technieken van een Monsanto, die de boeren zogezegd te hulp komt na een milieuramp, daar hun zaaigoed quasi cadeau geeft, maar dit zaaigoed kan alleen groeien door de meststoffen en besproeiingen met de producten van Monsanto zelf.... Anders geen oogst en honger... Bovendien wordt door het gebruik van die besproeiingen, het onmogelijk om er met normaal zaad op te zaaien. Dus de boeren hangen met lijf en ziel vast aan Monsanto. Velen gaan dan ook failliet of plegen van ellende zelfmoord! Monsanto neemt dan de gronden over, als voornaamste schuldeiser...
Dit is geen fabeltje, maar bittere werkelijkheid !

Daarom heb ik schrik van het spel der economen... Zij schrikken er niet voor terug de mens te ontdoen van het laatste stukje waardigheid, en als ze de mens kunnen vervangen door een machine, dan zullen ze het niet laten, met slechts één beperking: er moet een markt blijven.

Laat ons het spel eens heel ver doordenken: Als we bv Amerika als markt vooropstellen, en de rest van de wereld als "werkterrein", dan zou alleen in Amerika nog werk en loon in evenwicht zijn, in de rest van de wereld bittere armoede en uitbuiting.
Een fabeltje ?
Nee, het is nu al zo, alleen moet je niet alleen Amerika houden als markt, maar wat we gewoonlijk benoemen als het rijke Westen.
Maar je ziet, komt er ooit een dag dat Het Kapitaal het opportuun acht, om de boel om te keren en wat nu arm is rijk te maken en wat nu rijk is arm, dan is dat hooguit een kwestie van enkele decennia.
Het kapitaal regeert immers de wereld.
En denk nu niet aan andere vormen van regeren, het communisme is op sterven na dood, en China heeft een verdomd kapitalistisch systeem van communisme ontworpen !

Nee, ik ben bang en blijf bang, omdat wij mensen voor De Kapitalist alleen maar gebruiksvoorwerpen zijn.
Meer niet.
Het zou heel makkelijk zijn om een veel rechtvaardiger wereld op te bouwen, maar dan is er minder winst, omdat het met veel meer mensen moet worden gedeeld. En dat, dat is voor het hebberige mensje niet echt wat hij wil...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: