woensdag, april 06, 2011

Frans of Engels op school ?

1st page De leeuw van Vlaenderen by Hendrik Co...Image via WikipediaMeester van Aelst, sinds kort NVA-er, pleit er voor dat het Frans in het onderwijs zou moeten verdwijnen, en vervangen worden door het Engels...
Eigenlijk is dit een beetje te beschouwen als voorop lopen op de splitsing van ons landje. Waarom ik dat zeg? Heel simpel, als er straks een Waalse minister op ons Vlaamse TV-scherm in het Engels komt spreken, dan is het hek helemaal van de dam ! Dat zou nog veel beledigenderder aangevoeld worden dan een Franse speech.
Maar laat ons niet meteen de zaak veroordelen... Laten wij proberen eens nuchter de zaak te beschouwen.
Bekijken wij eerst de Franse taal (heeft de oudste rechten in ons landje)... Frans is nog steeds een wereldtaal, ook al is het wat op zijn retour. Dat komt omdat Frans nooit een technische of technologische taal is geweest, dat is altijd Engels geweest. Frans was een taal van de romantiek, de literatuur en de omgangsvormen... Maar zelfs dat is op zijn retour... door een verschuiving van de gevestigde bourgeoisie naar de nieuwe technologen en technici, is ook in de omgangsvorm Engels veld aan het winnen.
Eigenlijk is de enige nog zinnige reden om Frans vóór Engels te stellen, is het feit dat het een van de talen is van ons land. En dan pleit de beleefdheid en het feit dat het belangrijk is dat we elkaar begrijpen, een voorname rol. Nu zou je kunnen stellen dat zij ook maar Engels als tweede taal moeten nemen, en dat we met elkaar dan Engels kunnen praten...Maar dat lijkt mij niet zo evident, en hoogstens op een langere termijn haalbaar. De Walen hebben niet zoveel kaas gegeten van het Engels, gewoon al, omdat in Francofone landen, de films en dergelijke niet ondertiteld worden, maar gedubd. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar onze grootste kennis van het Engels komt wellicht door het voortdurend horen van die taal in films en reeksen op TV. Zij hebben dat dus niet, want bij hen spreekt JR van Dallas Frans...
Maar als wij het element beleefdheid boven halen om te pleiten voor Frans, dan moeten wij dezelfde égards hebben voor die Duitstalige hoek van ons landje.
Toch zou het mij, persoonlijk spijten, dat we geen Frans meer zouden leren, en met elkaar kunnen spreken. Als de Walen dan even beleefd zijn, en Vlaams leren, dan kunnen we elkaars fouten verbeteren... en beiden wat meer taalgevoel ontwikkelen, en makkelijker een derde taal op nemen, het Engels, voor het beroepsleven...
En het Engels ?
Er is heel veel dat er voor pleit om Engels te leren... eigenlijk heb ik die hierboven al aangehaald, het is stilaan de wereldtaal bij uitstek aan het worden, ook al is het niet de grootste taal qua aantal sprekenden.... Er zijn bv veel meer Chinezen, maar ook die Chinezen accepteren Engels als technische taal en als gemeenschappelijke taal met de buitenwereld.

Ik heb maar één ding tegen het Engels... We stellen vast dat op onze wereld, in steeds hoger tempo talen aan het verdwijnen zijn...en Engels is een van de grote slokoppen... Het gevaar is niet denkbeeldig dat binnen Europa heel wat kleinere taalgroepen verdwijnen en vervangen worden door (vooral) het Engels. Hoewel het Nederlands niet meteen een bedreigde taalgroep is, lijkt het mij dat we ook niet meteen de deur wagenwijd moeten openzetten voor de verengelsing... Kijk maar naar onze taal van vandaag, hoeveel Engelse woorden zijn er al niet binnengeslopen ?

Nee, ik heb niets tegen het Engels, in tegendeel, ik ben voor de diversiteit van talen en zelfs van dialecten, net daarom heb ik een beetje schrik. We zijn nu al bezig met het wanhopige pogen vast leggen van onze dialecten, moeten we straks ook onze eigen taal bewaren als een curiosum? En met onze taal een heel pakket andere talen, om uiteindelijk te groeien tot één taal binnen het verenigde Europa ? 5ik ga niet ontkennen dat dit ook zijn voordelen zou hebben, maar niettemin, wij leggen gebruiken vast en beschermen die (zelfs internationaal), en zouden onze taal als eigenheid zo maar over boord gooien?

Ik zou Meester Van Aelst, als lid van de NVA (en die V staat voor Vlaams) er wel eens op willen wijzen dat hij oog moet hebben voor de evolutie die de talen kennen... en als hij die echte Vlaming is, dat het wellicht niet heel verstandig is te opteren voor het stimuleren van het alles absorberende Engels...wil hij tenminste zijn dierbare Vlaanderen niet zien verdwijnen... Ook het feit dat wij als gemeenschappelijke taal met de Walen dan Engels zouden moeten kiezen, zou dit nog meer in de hand werken. Vergeten wij bovendien niet dat Wallonië eigenlijk al niet Franssprekend is... Waals is veeleer een eigen taal te noemen dan wel op te gaan in het Frans. Maar net zoals wij hier als gemeenschappelijke taal Nederlands spreken en schrijven, doen zij het met het Frans. Wat héél jammer is, is het feit dat de Walen nooit hun eigen taal hebben geofficialiseerd... Zij hebben geen grammatica vastgelegd, en zijn blijven hangen in een mengeling van dialecten. Jammer. Zij hebben duidelijk een eigen cultuur, en zijn er niet zo fier op, wellicht omdat zij nu al bezig zijn met op te gaan in een andere taal dan hun eigen taal ????

Nee, als ik moet kiezen, dan opteer ik het Frans, ik hou van mijn Waalse Vrienden, en niets belet mij om daarnaast ook nog eens Engels te leren en te praten. Maar dan doe ik dat enkel als het kan, ik hou nu eenmaal van talen... en " Men is zo dikwijls man, als men talen spreken kan"...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: