zondag, januari 16, 2011

Wikipedia 10 jaar !

Image representing Wikipedia as depicted in Cr...Image via CrunchBaseKijk, Internet kan dus wel mooi zijn ! Wikipedia, een enorme encyclopedie, opgemaakt door gewone mensen, die hun kennis spuien in een nieuwvormige encyclopedie. Ik vind dat briljant !
En wat niemand leek te geloven, de juistheid van deze verzameling is fantastisch ! En bovendien, het is gratis!
En dat zou kennis altijd moeten zijn...
Wetenschap en kennis zouden altijd moeten open staan voor iedereen.
En niet, zoals het nu veelal is, beperkt blijven tot een elite.
Wetenschap kan en mag niet elitair zijn.
Wikipedia is een van de dingen die mij doen houden van dat grote wereldwijde web. Het bewijst dat er nog steeds mensen zijn die willen delen, en willen helpen.
Het enige wat ik persoonlijk een beetje jammer vind, is het feit dat Wikipedia versplinterd is in velerlei talen. Als je op de Nederlandstalige Wikipedia gaat kijken, dan staat er veel minder ter uwer beschikking, dan op de Engelstalige. Het zou natuurlijk wenselijk zijn dat er steeds een vertaling gebeurt is iedere taal, maar dat is dus niet het geval, en voor wetenschappelijke onderwerpen is een "vertaalmachine à la Google en co" nu net een beetje te onnauwkeurig om betrouwbaar te zijn...
Dus moeten we maar zien dat we voldoende Engels kennen en daar gaan zoeken. Maar ook dat is niet zo evident. Velen kennen een mondjevol Engels, maar om dan wetenschappelijke artikels te gaan lezen????
Maar al die kleine minpuntjes terzijde gelaten, kunnen wij niet anders dan vaststellen dat met Wikipedia een grote stap is gezet naar een positief internet.
Ik ben de initiatiefnemers van Wikipedia dan ook dankbaar voor hun briljante encyclopedie !

Vandaag zijn we voor de eerste maal dit jaar, weer naar de rommelmarkt geweest, te Laarne... Dat was zowat de eerste markt die voor ons echt bereikbaar is in het nieuwe jaar.

We waren beiden content om weer eens onze weekend-uitstap te hebben, want zonder dat gaan we echt niet veel uit!

Heb je al eens buiten gekeken ? Mooi weer ! En de eksters zijn blijkbaar overtuigd dat de lente er al is, want ze zitten al vollen bak aan hun nesten te werken! Maar de mezen en mussen komen druk weer fourageren aan de mezenbollen, die denken precies dat er ons nog heel wat winter te wachten staat. Nu eens kijken wie de beste weermannen in dienst, de mezen of de eksters...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Ik deel je enthousiasme voor Wikipedia, Toon! Ik haal er regelmatig info voor mijn columns vandaan. Eigenlijk zou ik niet weten hoe ik een fatsoenlijke column zou kunnen schrijven zonder info van internet.

Wat betreft dat weer: het voorjaar komt eraan! Ik heb het vanmiddag tijdens een fietstochtje zelf kunnen constateren. De vogeltjes hebben alweer de intonatie van de lente, de hazelaar bloeit en ook de elzen hebben katjes.

Zonnige gr. voor jou en Anny,

Henk