dinsdag, januari 18, 2011

Gas voor drinkwater...

fluxysImage via WikipediaFluxys heeft het gevonden, ze gaan zoet water leveren aan de Arabische landen, in ruil voor gas... Ik heb daar toch enkele bedenkingen bij !
Eerst en vooral, voor woestijnbewoners is drinkwater uiteraard goud waard, Als je dorst hebt, is drinken alles. Maar drinkwater verkopen, dat lijkt me nu net een brug te ver. Ethisch lijkt het me niet erg verantwoord, want op die manier creëer je een markt voor een normale menselijke behoefte. Wat op zich de bijna wiskundige zekerheid in zich heeft, dat de koper het drinkwater met winst, dus duur zal verder verkopen aan zijn onderdanen of medeburgers... En waar de armen dus voor een elementair deel van hun bestaan veel te veel gaan moeten betalen, misschien zelfs onbetaalbaar veel. Want in die rijke olielanden is slechts de toplaag stinkend rijk, en de rest verkeert bijna nog in de middeleeuwen.
Dat is één bedenking...
Ik heb er nog een tweede, een egoïstische...
Wij betalen nu al behoorlijk veel voor ons drinkwater, en bij iedere periode van hitte horen wij dat we moeten zuinig zijn dat we moeten spaarzaam omgaan met het water, want er is hier wel veel water, maar maar heel weinig drinkbaar water. Er gaan zelfs stemmen op om de waterleidingen te ontdubbelen, in een leiding met drinkwater en een leiding met gewoon zoet maar niet drinkbaar water.
Nu kon ik niet afleiden uit het artikel of het gaat over drinkwater of over gewoon zoet water... (Wat dan zou kunnen dienstig zijn voor bevloeiing en dus voor tuinbouw/landbouw in die droge contreien.)
Maar als het over drinkwater gaat, dan vrees ik dat we bezig zijn ons zelf te ondermijnen.
Gaat het over gewoon zoet water, dan heb ik minder problemen, maar zou ik niettemin prefereren dat men hier eerst daadwerkelijk overgaat tot de ontdubbeling van ons waterleidingsysteem, om zo het tekort aan drinkwater te vermijden. Misschien hebben we dan wel genoeg om zelfs een gedeelte weg te geven.
Het helpt immers niemand als wij ook gaan dorst leiden... Want wat wij hen kunnen leveren zal nooit voldoende zijn voor de hele bevolking ginder, en zou hier ook tekorten veroorzaken... Met gedeelde dorst is geen halve dorst, maar dubbele dorst!

En dan heb ik nog geen moment stil gestaan bij de vraag of wij, de gemeenschap, van het verkopen van ons zoet water ook met zijn allen goedkoper gas gaan krijgen... Iets waar ik héél sterk aan twijfel, want bedrijven kennende (en Fluxys is een bedrijf), is hun enige doel de winst vergroten, ook al gaat dit ten koste van de gebruikers. Onze enige kans bestaat in concurrentie tussen bedrijven, maar ja... in die business is er echt niet zoveel concurrentie als men ons doet geloven...

Zo krijg je regelmatig een kettingmailtje in je box, om je aan te zetten actie te ondernemen tegen de duurte van de benzine... En dan stelt men voor om de grootste firma aan te pakken, er van uitgaande dat die de uiteindelijke prijsbepaler is, en gedurende een maand of langer geen benzine meer te kope van Shell... De bedenker van die actie heeft nog niet gezien dat alle petroleum uiteindelijk uit één grote invoerdepot wordt getapt, en dat de olieproducerende maatschappijen er lak aan hebben welk merk er nu meest van hen afneemt...

Het probleem is eigenlijk heel goed vergelijkbaar met drinkwater, we leven in een maatschappij waar we bijna niet meer zonder hun producten kunnen... Eigen drinkwater putten is haast niet meer haalbaar door de bodemvervuiling. En zonder benzine valt onze economie zo goed als stil.

De fout ligt dus aan onze maatschappij die het systeem heeft gemaakt tot wat het is: onmisbaar voor iedereen. En dat Fluxys zo maar ons water kan uitvoeren zonder dat daar een haan over kraait, dat is op zijn minst bedenkelijk en onrustwekkend! There is something rotten in the Kingdom of Belgium, maar dat weten we al langer...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: