zaterdag, januari 15, 2011

Ervaringen in The Cloud

Jolicloud operating system screenshotImage via WikipediaIk ben nu al een tijdje aan het werken met Jolicloud, een van de vele Clouds... Ik heb deze gekozen, omdat het poepsimpel is hem te installeren naast (in, bovenop?) je bestaande programma.
Ik moet zeggen dat de ervaring positief is tot op heden.
Ik heb vooral zitten nadenken over de gevaren van The Cloud.
Ik heb geen grote geheimen, dus ben ik een "veilig" gebruiker, in die zin, dat het geen ramp zou zijn, mocht iemand mijn documenten kunnen lezen. Ik ga hier dus niet gaan vertellen dat het systeem veilig is of niet, alleen heb ik enkele bedenkingen !
Ik schrijf nu mijn briefwisseling in the clouds, en bewaar ze ook daar ergens in die vreemde constellatie. Dit biedt alvast enkele voordelen, als ik ze ginder bewaar, dan nemen ze geen plaats in op mijn computer. Bovendien mag ik rustig de nieuwe versie van mijn Ubuntu of Uw Windows of wat dan ook installeren, en ik kan zo naar mijn briefwisseling en dossiers teruggaan, zodra ik in het nieuwe systeem maar jolicloud heb geïnstalleerd. Ik moet dus geen backups maken van mijn documenten, want die hangen veilig op de verre zolder van Jolicloud.
Ik las ook bedenkingen van andere mensen. Zijn die Clouds wel veilig ? Wellicht is er geen enkel systeem echt veilig, maar ik kan me wel voorstellen dat het bestaan van the Clouds valt of staat met die veiligheid, en dus zullen die mensen er alles op alles zetten om het systeem zo waterdicht mogelijk te maken. Ik veronderstel dus dat ze daar veiliger zullen zitten dan op mijn eigen computer. Ik las zelfs een bemerking dat de politie wellicht toegang zal kunnen eisen van de documenten in the clouds, en dat ze dat bij je eigen PC niet kunnen, tenzij met een bevel tot huiszoeking.
Onafgezien van het feit dat ik niets te verbergen heb voor de politie, meen ik dat er ook voor het inbreken in the clouds wel een bevelschrift zal nodig zijn... Het enige verschil zou er dus kunnen in bestaan dat dit bevel naast mij passeert, zonder dat ik daar weet van heb.
Persoonlijk vind ik het veel erger dat men mij overal kan traceren op basis van mijn GSM, op basis van mijn gebruik van mijn bankkaart, op basis van de ontelbare camera's die me overal filmen in winkels, op straat, in parkeergarages en waar dan ook. Ik vind dit veel erger, want daar is geen bevel voor nodig. En dat voel ik veel meer als een aantasting van mijn vrijheid.
Voor de rest vind ik het werken in the clouds best leuk, snel en vlot, en eigenlijk gebruik je dus bijna geen ruimte op je eigen pc, en heb je dus geen of heel weinig harde schijf nodig.
Wellicht ligt het aan mij, en aan het feit dat ik geen computertechneut ben, maar ik heb tot op heden nog niet gezien of gevonden hoe ik programmaatjes kan downloaden van op dat grote wereldwijde web, buiten de vele programma's die ter beschikking staan binnen Jolicloud. Niet dat ik er veel behoefte aan heb, maar ik hou van die idiote solitairespelletjes met de kaarten, dus heb ik op mijn computer enkele van die dingen zitten, terwijl ik maar een (groot) pakket vind op Jolicloud.

Algemene conclusie? Het lijkt mij een zeer handig systeem, het is gratis, het vergt maar een zeer lichte machine om het te kunnen gebruiken, zonder veel harde schijf. Het heeft zijn beperkingen in die zin dat je dan ook geen vreemde spelletjes of programma's kunt bij downloaden, maar er staan er enorm veel ter beschikking in het systeem zelf. Voor de rest werk je er mee als met een gewone computer.

Jolicloud is gebaseerd op Ubuntu las ik ergens, maar eigenlijk kun je dat niet zien. Het systeem werkt zoals bijna alle systemen.

Voor mij is het dus een goed systeem, en zie ik er weinig of geen tekortkomingen in. Bovendien heb je dus heel weinig basismateriaal nodig. Er is in feite maar één groot minpunt !
Dat is dat je dus internet moet hebben, want je werkt dus niet op je eigen systeem, je werkt voortdurend ergens in die wolken, dus in het wereldwijde web...
Als je niet voortdurend de beschikking hebt over internet, dan staat het systeem niet voor je open. Wil je dus op beide systemen kunnen werken, dan moet je toch een voldoende harde schijf hebben, en moet je dus de nodige gelijklopende programma's hebben, zodat je voorbereidend werk kunt doen buiten dat internet...en of die verbinding naderhand mogelijk is, dus dat je bijvoorbeeld je briefwisseling opmaakt zonder internet, bewaart op je harde schijf, en het nadien ophaalt en kunt doormailen via the Clouds ??? is voor mij nog een grote vraag, maar als het er niet is, dan lijkt mij dat dit een van de dingen is die men zou moeten inbouwen in het systeem. Uiteraard vervalt op die manier een beetje het feit dat je geen harde schijf nodig hebt, je zou dan in ieder geval enkele basisprogramma's en wat schrijfruimte te beschikking moeten hebben , dus een ... beperkte... harde schijf.

Maar voor mensen zoals ik, die hun kwampjoeter alleen gebruiken voor hun ontspanning en nu en dan wat brieven en artikeltjes, die kunnen heel makkelijk en wellicht ook heel veilig werken via The Clouds, op een zeer lichte en goedkope computer, mits ze internet hebben...

Bovendien heb je dan, net zoals in Ubuntu en andere Linux-systemen, een gratis systeem, en wat helemaal nieuw en verrassend is, je programma's zijn steeds up to date, je moet nooit een nieuwe versie gaan kopen of zelfs maar gewoon gaan downloaden, je hebt steeds de laatste versie ter beschikking, zo maar.

Je moet het zelf maar eens installeren en uitproberen, het is best handig !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: