zondag, januari 10, 2010

Gevangenis en vrije keuze - Een Belgische mop

Halte steenfabriek in de sneeuwImage by Arjan Almekinders via Flickr

Belgische gevangenissen zijn overbevolkt. Ze zitten met veel te veel op een veel te kleine oppervlakte. Je kunt zo maar niet op één, twee, drie gevangenissen uit je mouw schudden, en omdat de gevangenen voortdurend heibel maakten over die overbevolking, besloot men om in Nederland enkele leegstaande of bijna lege gevangenissen te huren. (Ofwel hebben ze in Nederland veel meer gevangenissen, ofwel zijn de Nederlanders veel braver, of wel de Nederlanders krijgen niet zo snel gevangenisstraffen...)
Maar enfin, de moeilijkheid leek opgelost, de overbevolking en de moeilijkheden vandien waren bezworen.
Dacht u. Dacht ik. Dacht ieder normaal mens.
Helaas, driewerf helaas...
Ook gevangenen hebben rechten, en hebben vrijheden (???) (zo blijkt...) ze willen niet verhuizen naar Nederland.
djudedju
Gevangen zitten, is dat niet iemand zijn vrijheid ontnemen? Of heb ik het verkeerd voor?

Ik zit nu te wachten op de volgende opstand wegens overbevolking.

Eens kijken of de politici dan eindelijk het lef hebben om gevangenen ook als vrijheidontnomen lieden te beschouwen...

Och, we mogen nog niet klagen, er circuleert een filmpje op internet over een gevangenis in oostenrijk, een waar paleis met sportzalen, tv in iedere kamer (niks cel, mooie kamers) en ga zo maar door... prachtige refters en wandelruimtes, veel groen voor de rust... Moet je echt eens vergelijken met de verblijven van onze oudjes in een home...Maar ja, die moeten daarvoor betalen hé, die anderen, die zitten gratis.
djudedju

Maar ja, wij zijn met zijn allen verkeerd. Een gevangenis is geen oord om de gevangenen te straffen, maar een oord om ze her op te voeden, ze terug geschikt te maken voor de maatschappij. Ik met mijn dom boerenverstand, stel mij dan de vraag of we wel de goeie formule hebben, want recidivisme is schering en inslag. Bovendien, zou de behandeling dan niet meer individueel moeten gebeuren? Want nu is de gevangenis veeleer een soort hogeschool in het aanleren van nieuwe en andere technieken in moord, doodslag, diefstal en noem maar op...

Gelukkig lukt het nu en dan toch nog voor een enkeling, anders zouden de personeelsleden, de heropvoeders(?) (Waarom cipiers?) wel heel gedemotiveerd raken.
Bijna zo gedemotiveerd als heel de bevolking die het met lede ogen aan ziet.
Ik heb in het voorgaande zinnetje één probleempje aangeraakt: al het dan de bedoeling is de gevangenen te herintegreren in de maatschappij, waarom werken daar dan geen opvoeders in plaats van cipiers? Cipiers (bewakers) zijn bijna tegensprekelijk aan het idee heropvoeden. Het is hun taak niet, en ze hebben er ook geen opleiding voor gehad. Wat willen we dan bekomen?
Niks.
Juist.

De sneeuw van gisteren is gevallen, en opgewaaid in grote hopen. Het is niet te zeggen hoeveel sneeuw er gevallen is, want er zijn stukken waar de wind alles weer waegwaaide, en plaatsen waar de sneeuw tussen de 25 en de 40 cm dik ligt (waar ik het kan zien van in mijn huis). De rijweg is maar voor de helft bruikbaar, want de andere helft ligt veel te dik bedekt, en zal maar bij mondjesmaat plat gereden worden. Geen rommelmarkt dus... en tanteke zal ook nog eventjes moeten wachten.

Het begint juist weer te sneeuwen. veul is niet genoeg. De lucht zit massief grijs, vol sneeuw...Zo te zien kan er nog heel wat uitvallen. Normaal gezien moesten ze vrijdag met mazout komen, maar ik kreeg een telefoontje... "Meneer, zou het mogelijk zijn dat we de mazout wat later brengen dan vandaag? We zitten met enorm veel aanvragen van mensen die volledig zonder zitten..." Ik zit nog niet zonder, maar wanneer is iets later? "Maandag, meneer..." Ok, geen probleem. Dus maandag brengen ze (hopelijk) de mazout. Ik zit nog niet zonder, maar met dat weer verstook je wel wat meer ! Gisteren tijdens die felle ijzige wind, raakte mijn huistemperatuur niet of heel moeizaam aan zijn beoogde cijfertje... Koud was het niet, maar je voelde toch het verschil, en de brander deed overuren. Eventjes twijfelden we of we de kachel ook zouden aanmaken, maar met die wind zou dat ook al niet zo makkelijk gaan, veel kans dat we eerste een tijdje mochten studeren voor rookvlees...tot de schoorsteen opgewarmd raakt en beter trekt. Gek is dat, dat een koude schoorsteen minder trekt dan een warme.

Ik ga nu stoppen, en brood gaan bakken...
tot de volgende ?


Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: