vrijdag, januari 08, 2010

274 km per uur

PaddentrekImage by Koffiemetkoek via Flickr

moet je rijden om niet meer geflitst te kunnen worden. 't Is maar dat ge 't weet.
Wie bedenkt er überhaupt zo'n testen? Zouden er echt bietekwieten aan die snelheid over onze wegen razen? (Buiten prinselijke Hoogheden en politiekers ?)
Maar enfin, zo komen wij op de flitspaal...
Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komen wij flitspalen tegen...
Het is inderdaad bijna een volledig Vlaams verschijnsel...in ons Absurdistan.
We moeten ten allen prijze in het gareel gedwongen worden, en onze snelheid richten naar de vigerende richtlijnen. Hoe moeilijk die soms ook zijn, er bestaan legio filmpjes en pps-jes op internet die je tonen hoe onze wegbermen veranderd zijn in een oerwoud van signalisaties, die elkaar dan ook nog eens tegenspreken. Klassiek is het bord van einde bebouwde kom met er naast een bord 50... Soms wordt het nog gekker, en mag je theoretisch optrekken naar 90 gedurende 30 meter om dan weer een bordje te zien van 50... Ook de electronische borden van 30 doen wel eens gek, laatst zag ik er oplichten op een zaterdag...Wellicht voor de strafstudiestudent????
Vrijheid, hoog in het vaandel, maar wel aan de voorgeschreven snelheid.

Oh, let op, ik pleit hier niet om snel te gaan rijden, ik zou eerder het tegendeel doen, maar ik wil het hebben over Vrijheid... De vlag (met veel vlagvertoon) van de democratische (lees kapitalistische) staten...
Ik heb diep nagedacht. Vannacht.
Weet je wat het verschil is tussen dictatuur en democratie ?
In een dictatuur mag je niets zeggen dat ingaat tegen het beleid. Er is censuur.
In een democratie mag je alles zeggen, maar ze luisteren niet en doen hun gedacht.

Veel meer verschil is er niet. Kom niet af met doodstraf en zo, want de "kampioen" in de democratie (?) voert ook nog steeds doodstraffen uit.
Toen het ijzeren gordijn nog bestond, was er een Rus die "de vrijheid" verkozen had, en er in was geslaagd in het "vrije" westen te raken... Een reporter vroeg hem hoe het "ginder" was: "Ik mocht niet klagen" zei de Rus. "Waarom ben je dan ontsnapt en naar hier gekomen?" vroeg de verbaasde gazettenridder "Hier mag ik klagen..." einde van 't verhaal...Begin van de werkelijkheid.

Met andere woorden, vrijheid is een fictie. Je kunt alleen vrij zijn als je helemaal alleen op een eiland woont zonder ook maar één mens bij je. Van zodra je met twee of meer bent, moet je bepaalde richtlijnen in acht nemen, om de rechten van elkaar zoveel mogelijk te vrijwaren en meteen op die manier die rechten meteen aan te tasten. Zelfs al ben je maar met zijn twee, je partner zal het wellicht niet leuk vinden als jij gat in de nacht plots ukelele begint te spelen. Jij ook niet, mocht hij het doen. Dus moet je respect voor elkaar inbouwen, en dat zijn net al die reglementeringen en wetten die we nu zien...

En met hoe meer we zijn, hoe moeilijker het wordt om ieders rechten te vrijwaren, en dan krijg je van die halfwas richtlijnen, zoals nu laatst over het vuurwerk te Oudenaarde. Het mag niet, maar we gaan niet optreden tegen overtreders... Met andere woorden, beste inwoner, wil aub zondigen met mate en rede...

Maar als iedereen altijd met mate en rede zou omgaan, dan moesten die wetten en reglementen er niet eens zijn.
Maar we zijn nu eenmaal mensen die eerst en vooral steeds aan onszelf, ons gezinnetje denken...Het hemdeke is nader dan het rokske zegt men dan ter verschoning...en dus moet men wetten maken (steeds meer en meer) en flitspalen zetten... waar we dan tegen kunnen fulmineren. Een aantasting van onze vrijheid.
Laatst schreef ik je dat kleuren eigenlijk niet bestaan, net zo min bestaat "Vrijheid"... We hebben alleen de vrijheid te proberen samen te leven met anderen op die manier dat we elkaar niet hinderen.
En dan slaan plots bij sommigen de stoppen door, en lezen wij over moord en doodslag. Gewoon, omdat het zo moeilijk blijkt samen te leven, SAMEN te leven.
Sociaal onaangepast...
Is dat een troost, te weten dat het sociaal onaangepasten zijn? Ergens zijn we dat allemaal weet je! Als je in je wagen kruipt met één pintje te veel op, als je te snel rijdt omdat het toch kalm is op de baan, als je je kauwgum op straat uitspuwt... dan zondig je tegen de regel van wellevenheid tegen de regel van samen leven, dus ben je sociaal onaangepast. Maar daar hoef je niet voor te moorden, alhoewel de grens soms flinterdun is...Als je door te snel te rijden een mens overrijdt...
Samenleven moet een bijna onbewuste refleks worden. Ingebakken.
Dan hoeven we ons niet meer te ergeren over de anderen, en de anderen niet meer aan ons.
Dat is de enige vrijheid die we kunnen hebben, weten dat vrijheid niet bestaat, maar nog het best kan benadert worden door eerbied voor elkaar... meer is er niet.
Dat is al moeilijk genoeg.

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon, laat ik nou altijd gedacht hebben dat het straaljagers waren die laagvliegoefeningen hielden boven de polder. Nu blijken het "bietenkwekers" uit België te zijn die controleren of de Nederlandse flitspalen verschillen van de Belgische...

Gr. voor jou en Anny!