vrijdag, januari 22, 2010

Auchan zeeliezee

Pushkin (Russia), Amber room of the Catherine ...Image via Wikipedia

Deze namiddag gaan we naar Leers, naar de Auchan, inkopen gaan doen. We dit keer in de namiddag, want we willen nadien ook nog naar de Poisson d'or, omdat ik eten voor mijn vissen moet gaan halen, en die winkel is slechts open in de namiddag. Dat is wellicht het geheim waarom die winkel er steeds picobello uitziet, wellicht wordt de winkel maar ook de talrijke aquaria iedere voormiddag gekuist en nagezien.
Wie deze winkel nog niet bezocht te Estaimpuis, het is een aanrader! Niet alleen verschrikkelijk veel zoetwatervissen in alle soorten en kleuren, maar even zovel zeevissen in zo mogelijk nog mooiere vormen en kleuren... Echt de moeite om te zien !
Maar wij gaan niet kijken, we gaan om voeder. Alhoewel... er eens wandelen...

Gisteren zijn we dus gaan smullen naar het Zwadderkot in ons eigen Mater. het was er heerlijk (fazant !), en bovendien -wat minstens zo belangrijk is- het gezelschap was minstens even heerlijk, en we hebben niet alleen gegeten, we hebben ook veel gekeuveld en veel gelachen. We zijn niet zo laat thuis gekomen, maar je weet dat dit voor mij niet hoeft! Integendeel.
Wat ook belangrijk was, ik zat er op mijn gemak, de stoelen waren behoorlijk.
Zodoende heb ik vandaag niet meer pijn dan gewoonlijk. Hoezee.

Voor de eerste keer maakten we ook kennis met "de kiem" van een nieuwe Ziekenzorg-groep... Welden, een buurgemeente en nu ook onder één en dezelfde pastoor, wil ook starten met een Ziekenzorg. Mater steunt het initiatief, en ik heb hen ook de kans geboden om eventueel ook bij ons te komen op de hobby... Worden ze groot genoeg, en vinden ze zelf iemand die deze taak op zich kan nemen, dan kunnen ze rustig op eigen benen hobbyën... We willen wel helpen bij het opstarten.

Ik hoorde al een tijdje weinig of niets van onze boomstamzager Marc Pauwels, maar dit weekend zie ik hem, bij leven en welzijn, want het is weer sjacherbeurs in Flanders Expo (lees rommelmarkt), waar hij telkens van dienst is. Eén van de redenen van de "grote" stilte ken ik ondertussen al, zijne kwampjoeter ligt in de talieten... Hij heeft het me laten weten langs de pc van een van zijn kinderen. Of hij daardoor nu minder of meer kansen heeft om te stambomen??? Ik zal het horen, zaterdag of zondag... Ondertussen ben ik thuis bezig mij onledig te houden met enkele voorbereidingen voor de komende hobby-namiddagen... Voor de volgende vergadering - waar we veel tijd gaan "verliezen" met eten- heb ik voorzien dat we parels maken in behang- en ander papier... Er staan ondertussen ook al twee bloempotten netjes afgewassen te wachten om omgetoverd te worden in sierpotten, en tussendoor ben ik -voor mezelf- bezig met het leren "beeldhouwen" in ...amber.
Ik heb op de rommelmarkt twee zakjes met stukjes amber op de kop kunnen tikken... Ik had gelezen dat dit bewerkbaar was, en dat is dus wel degelijk zo! Je kunt er, net zoals in been en ivoor, in "snijden"... Het probleem is dat de stukjes die ik heb heel klein zijn (ik zag nog nooit "grote" stukken amber !), en dat je dus uiteraard héél erg beperkt bent in de mogelijkheden. Wellicht zal ik moeten opteren voor het mooi maken van de grondvorm die het eigenlijk al heeft, maar dat heel mooi en heel glad maken, zodat je een sierlijke vorm krijgt. Dit is dan te benutten als een pendatief 't zij aan een halsketting, 't zij verwerkt in een ander sieraad.
Het mag gek klinken, maar eigenlijk vind ik het bewerken niet het moeilijkste... Voor mij is het moeilijkste gedeelte, het dan weer polijsten tot het gald, blinkend en volkomen doorschijnend is. Je kunt het wegens de breekbaarheid van de materie niet ergens tussen klemmen, dus moet je het in je hand houden, terwijl je poliert... Wrijving veroorzaakt warmte... je kunt je leuk verbranden aan dat polierschijfje... bIj al het opzoeken over amber, ontdekte ik ook dat er in het Paleis van Catherina in Rusland, een amberen kamer is... Ik heb de foto hier, zou dat echt amber zijn ? Dan hangt daar niet één maar meerdere fortuinen aan de muur!

Amber is eigenlijk niet echt een steen, het is het versteende hars van in de oertijd, je weet wel, waarin ze een mugje bewaard vonden, waarin het bloed van een dino...het begin van de film Jurassic Parc... Volgens sommige bronnen zou je het kunnen smelten, maar naar mijn gevoel haal je dan net dat echte oude er uit, en verlies je het een beetje... Maar misschien is dat wel de manier waarop men dan heelder kamers kan bekleden???

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: