zaterdag, oktober 31, 2009

Virtuele realiteit ?

HarnasImage by Oprolletjes via Flickr

Ik heb mijn twitter afgezet, en facebook is ook niet mijn ding...
Ik heb meer dan genoeg aan het gewone chatten, en dat doe ik ook niet dagdagelijks, en slechts heel zelden op mijn initiatief.
Ik krijg altijd een beetje een wee gevoel als ik dat getwitter lees, en facebook lijkt mij al niet zoveel beter.
Mij lijken al die "sociale netwerken" zoals dat zo mooi heet, eerder op een geëlectroniseerde wanhoopskreet. Mensen die het praten afgeleerd hebben, zoeken reëel contact op virtuele wijze.
Mensen die geven zichzelf bloot op een onpersoonlijke manier. Je moet eens de netwerken aan "vrienden" of "contacten" bekijken! Er zijn er die via hun kwampjoeter vriend zijn met een halve wereld...om toch maar niet alleen te zijn?

Vooral bij twitter krijg je godganse dagen aanbiedingen van schaarsgeklede beauty's die met jou willen in contact komen. Virtueel... ??? Of is dat pas de inleiding? En in hoeverre zijn die foto's echt van diegene die jou twittert ? Want ze lijken allemaal heel erg op elkaar, allemaal van die afgelikte fotootjes.

En via die media laten je vrienden (hoe ruim en breed je die ook maar wil hebben) je alles weten over hun activiteiten, en proberen je binnen te krijgen om met hen mee te spelen in een of ander computerspelletje.


Misschien ben ik er te oud voor, maar heel wat van die bizarre spelletjes zeggen me helemaal niks. Ik heb er geen behoefte aan virtueel soldaatje te spelen of spion te zijn, en van die idiote schietspellen hou ik al helemaal niet. De enige spelletjes die ik op pc wel eens speel zijn solitaires...Wat u wellicht doodsaai vindt... Vol trots krijg je de mededeling dat ze hun rekord hebben gebroken en meer vijanden hebben doodgeschoten dan ooit tevoren.

Voor mij hoeft het niet. Maar ik ben dan ook niet eenzaam. Ik hou van echte mensen, niet virtueel, maar in levende lijve, hier, bij mij of ik bij hen, maar niet aan de andere kant van een virtuele wereld. Zo eenzaam ben ik niet, en ik heb er geen behoefte aan voortdurend de aandacht van een heleboel mensen te trekken met allerlei kleine dingetjes van alledag.

En dan vraag ik mij af, zijn de mensen dan echt zó eenzaam ? Hebben zij zo'n nood aan dat loze gekwetter op een virtuele baan? Zijn onze mensen zo ver gegroeid van de mensen in hun onmiddellijke omgeving? Hebben ze niet veel meer nood aan een echte knuffel, een lijfelijk contact? Of zijn ze al zo ver heen dat dit niet meer tot de mogelijkheden behoort? Is hun reëele wereld geolueerd tot een virtueel iets, en is hun virtuele zelfgecrëerde wereld voor hun de realiteit verworden?

Ik heb het al gezegd, met hoe meer mensen, we hoe dichter op elkaar hokken, hoe verder we uiteen groeien. Het lijkt contradictorisch, maar door het gebrek aan de normale pikafstand lijkt het wel of iedereen zich inkapseld in een beschermend harnas, waardoor hij veilig is voor de veel te dichtbije mensenmassa, maar meteen ook zichzelf heeft afgesloten van die wereld. Cocoonen in het extreme.

Ik heb medelijden met die eenzamen. Ze zitten in een massa mensen en weten niet meer hoe ze contact kunnen maken. Ooit zag ik een cartoon van een wereld na een verschrikkelijke oorlog. Je zag een stelletje mensen op de puinen van de wereld zitten, halfdood van de honger, op een stapel conservendozen...Niet wetend hoe ze die dingen konden openmaken. Het lijkt me of er nu heel wat mensen zijn, die zittend op het puin van een sociale wereld, niet meer weten hoe ze een stap moeten zetten naar de ander.

Soms lijkt het me of de mensen iets hebben aan de nekspieren, zodat ze geen goeiendag meer kunnen knikken naar elkaar, hoe ze de spieren rond de mond niet meer weten te bedienen, zodat een glimlach niet meer kan... Heel de wereld lijkt meer en meer op de wachtkamer van de dokter, waar iedereen op zijn stoeltje zit, een beetje krampachtig om toch maar niet per ongeluk iemand anders aan te raken, en doodstil zwijgend, zich opsluitend in het enge ikwereldje... Pas op, niet spreken, je niet verlagen tot medemens zijn... Netjes in je eigen coconnetje blijven hokken, veilig voor de wereld, maar zo verdomd alleen...

Hé!!! Heel de wereld loopt vol met bietekwieten zoals jij, die wanhopig zoeken hoe ze contact kunnen hebben met een mens... Weet je, het is doodsimpel, spreek als eerste, glimlach als eerste, knik als eerste...Wedden dat de meesten gretig ingaan op je uitnodiging tot contact, tot een babbel???
Doen !

tot de volgende ?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: