donderdag, oktober 08, 2009

Keuzes bij overvloed

googleOS_2 // goobuntu ??Image by Kemal Y. via Flickr

Gisteren heb ik hier gepoogd een lans te breken voor Linux en meer speciaal voor Ubuntu en/of Mint. Maar er sinds kort een nieuw iets op de markt. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik het niet heb uitgeprobeerd, en dat ik dus geen ervaring heb, maar het huis waaruit het afkomstig is, is groot...Heel groot...
Google heeft nu ook Google OS , een linux variant zoals de eerder genoemde Ubuntu en Mint (en heel veel andere, die echter gewoonlijk iets minder gebruiksvriendelijk zijn voor ex-windowsgebruikers)
Ik ga hier dus geen oordeel geven over deze nieuwe linux-variant, maar ik vermoed dat het een degelijk en degelijk ondersteund iets zal zijn, Google zal niet willen afgaan als een gieter...
Je moet echt eens gaan kijken naar Google OS (zoek het eens via ...Google???). Het ziet er in ieder geval goed uit en oogt fris.
't Is maar dat je het weet.

Het besluit is en blijft, je moet toch maar eens nadenken, of het in deze tijd van crisis wel opportuun is om grote sommen geld uit te geven aan dingen die je ook gratis kunt krijgen. Daar maak ik nog een tweede bedenking bij... In computerwinkels staan op de verste schabben in de winkel, veelal peecees die niet de hele modernste snufjes hebben, maar die toch heel heel valabel zijn. Die zijn stukken goedkoper, en je moet beseffen dat, als je een kwampjoeter koopt, die na enkele maanden toch ook al "verouderd" is... Waar je wel moet opletten is dat je voldoende ram aan boord hebt om de snelheid die het machine je biedt ook werkelijk te kunnen benutten. Maar als je verstandig koopt, hoeft een peecee echt niet meer zo duur te zijn!

Ik hoop dat veel ouders mijn blog van gisteren lezen, en eventjes in de ouderraad appeleren over de "aankoop" van software als er gratis goeie alternatieven bestaan. Trouwens, speciaal voor het onderwijs is er een speciale versie van Ubuntu: Edubuntu! Deze versie bevat een schat aan programma's die speciaal geschikt zijn voor het onderwijs.

Maar genoeg over die dingen.

Gisteren ben ik met een van mijn kleindochters gaan winkelen. Ze had nog enkele dingen nodig voor de school, en opa besloot eens met haar te gaan zien in de Action, een heel goedkope winkelketen. Het meeste hebben wij daar ook gevonden, aan heel goedkope prijs. Het vervelende is dat ik daarvoor naar Ronse moet... Ik volg die dingen niet meer van zo nabij op, maar blijkbaar is het nog steeds zo dat het beleid in Oudenaarde er alles op zet om de goedkope winkelketens te weren. De middenstand probeert wellicht zo de concurrentie buiten te houden? Maar of dat lukt is nog maar zeer de vraag!

Als ik de mensen observeer, dan zie ik steeds meer dat men de wagen neemt en naar een "winkelstad" gaat om inkopen te doen. En dan gaat het hem heus niet alleen over kleren en dergelijke, want als ze daar zijn, dan doen ze daar uiteraard ook de andere inkopen... Het gewin voor de kleine middenstander is met zijn behoudspolitiek dus nog maar zeer de vraag! Ik denk dat het veel interessanter zou zijn voor hen, om zich te richten op specialiteiten, op exclusieve dingen en dies meer. Zij hoeven zich uiteraard niet volledig daarop te richten, maar die dingen moeten de trekpleister vormen. Neem nu dat ik hier op zoek ben naar "Ecumes de Wismereux", een formidabel lekkere kaassoort, dan ga ik, eens in die winkel niet nog eens gaan verkassen voor de andere zuivelproducten, nee, ik koop daar dan alle zuivel meteen mee.

Zij moeten dus net dat tikkeltje meer gaan bieden...en ook de rest. Kijk maar eens naar de beenhouwerijen, het opkomen van die goedkope netten van Renmans, Vleesmeesters en dergelijke heeft hen heus niet arm gemaakt! Maar zij moeten dan wel met enkele specialiteiten in de belangstelling blijven. Hier in de (ruime) buurt is een klein oud beenhouwerijtje, waar je echt niet moet zijn voor speciale bereidingen en zo, maar hij is de man die uren in het ronde gekend is voor zijn...droge worsten.

't Klinkt gek, maar die man verkoopt op gratie van die simpele droge worsten. Ik zag er ooit iemand (wellicht van een café of zoiets) om honderd droge worsten in een keer komen ! En als je daar bent, dan koop je er meteen ook wel altijd een en ander bij, je gaat niet meer speciaal omrijden om nog iets daarbij...

Eigenlijk is wat ik hier nu schrijf, een beetje schandalig hé ? Hebben wij niet veel te veel keus ? Allee, neem dat dat kleine lekkere Franse kaasje, dat is toch pure luxe ? Ik ga heus niet dood zonder dat kaasje. Ik heb het niet eens echt nodig, het is gewoon een goestingetje. Omdat het lekker is (vind ik, Anny zegt dat het stinkt...)

Ik heb hier al heelder bladzijden volgeklad met artikels over couscous, kaassoorten en andere lekkere dingen... We leven breed in onze contreien. Op dat stuk is het nog steeds geen crisis. En je moet eens kijken naar de restaurants, hoeveel mensen daar gaan eten. Meestal is ook dat een pure luxe-refleks.

Wat hebben we het toch nog altijd goed! En dan hoor je nog steeds klagen. Nu ja, om eerlijk te zijn, ik ben als kind opgevoed in een gezin waar voldoende en goede voeding voor alle luxe uit ging. Tweede was opvoeding zowel thuis als schools, en dan pas kwam kledij en dergelijke. Niet dat we slecht of armmoedig gekleed gingen, integendeel, ons moeder bespaarde door te staan op degelijkheid en kwaliteit. Mode was niet aan ons besteed. En dat zit er bij mij nog steeds in. Wij hebben geen tien paar schoenen staan, of massa's kleren die je nooit aandoet... Dat is aan ons niet besteed. Ook dragen wij geen dure juwelen. Het is zelfs zo, als het een duur ding zou zijn, zouden we het wellicht niet aandoen, er zou eens iets moeten mee gebeuren... Nee, het uiterlijk is niet zo erg aan ons besteed.

Ik zie bij mijn kinderen dat dit zachtjes aan het veranderen is... Zij zijn kinderen van een welvaartsmaatschappij, waar mijn generatie nog heeft moeten bouwen aan die maatschappij. Ik ga hun hier over geen verwijten maken, ik heb het soms moeilijk om hun manier van leven te appreciëren, maar dan zwijg ik liever dan er over door te drammen. Zij zijn kindern van deze tijd, en mijn manier van leven is duidelijk gedateerd.

Wellicht staan zij soms even onbegrijpend naar ons te staren als wij naar hen...

tot de volgende ?
ps: Op de foto Google OS, met de vraag: Goobuntu ? Want het lijkt wel op elkaar !


Reblog this post [with Zemanta]

2 opmerkingen:

Henk zei

Ik deel je liefde voor Ubuntu Toon. Onbegrijpelijk dat mensen nog geld uitgeven voor Vista o.i.d.

Maar dat Google... Zouden ze ook goede applicaties erbij hebben, zoals Ubuntu? Ik zal er eens gaan kijken. In ieder geval bedankt voor de tip.

Gr. voor jou en Anny

lieve zei

t was wel altijd grijs met een streepje hé!!!!