zondag, oktober 04, 2009

I'm singing in the rain...

Na de regen IIIImage by Fabio Bruna via Flickr

't heeft vannacht wat geregend, en voor morgen lijkt het of ze hierboven eindelijk eens de kraan gaan opendraaien...Hopelijk krijgen ze hem na voldoende nat voor de velden, weer dicht. Want in ons regenlandje is dat een veel voorkomend mankement aan de regenkranen.

Maar of je nu, vandaag moet gaan zingen? We worden overstelpt met berichten over afdankingen, werkloosheid... dat moet in veel gezinnen rampzalig zijn! Heel wat van die mensen zitten nog met afbetalingen voor hun woning, zitten met studenten thuis...en "wie zal dat betalen" zou wellicht een betere song zijn voor vandaag de dag.

En eigenlijk zijn die afdankingen maar het topje van de ijsberg. Met steun van het beleid, wordt er een politiek gevoerd van zo lang en zoveel mogelijk de mensen in dienst te houden, en hen gedeeltelijk werkloos te laten zijn, wegens "economische redenen"...Het aantal mensen die daar in werkelijkheid virtueel volledig werkloos is, is enorm. Ze hebben nog een baas, maar ze werken er nog amper voor... er zijn er die dit jaar amper 1 à 2 weken gewerkt hebben. Al de rest? Werkloosheid, gedeeltelijke werkloosheid wegens economische redenen...Gedeeltelijk ??? What's in a Name ?

Financieel is het minder erg dan werkelijke volledige werkloosheid, maar voor velen zal de kater pas binnen afzienbare tijd komen! In de praktijk wordt er immers veelal veel te weinig belastingen afgehouden om correct te zijn, waardoor er plots velen gaan geconfronteerd worden met pakken achterstallige belastingen die moeten betaald worden. Bovendien resulteert niet werken ook in geen (dubbel) vakantiegeld, en een nieuwe periode van gedeeltelijke werkloosheid, en nog eens bovendien, velen zullen geen of bitter weinig eindejaarspremie hebben, omdat ze zo weinig of zelfs te weinig prestaties hebben...

De financiële lijdensweg is dus, zelfs al zou vandaag de herneming van het werk er komen, nog lang niet voorbij !

Maar het huis moet verder afbetaald worden, de kinderen moeten de schoolboeken betalen, en ga zo maar door.

en ik heb bovendien de indruk dat velen niet beseffen wat er komende is... ze innen de werkloosheidsvergoeding, zonder rekening te houden met al de andere dingen die momenteel aan het verdwijnen zijn uit hun nabije toekomst.

Ik vrees dan ook dat het echte crisisbesef nog moet komen! En dat zal op zich weer een rem zijn op de herneming, want als de mensen minder inkomen hebben, dan kunnen ze ook minder uitgeven, en dus moet er minder worden gemaakt...

Soms zou ik willen roepen: "Wordt Wakker !!!"
Maar ik heb het gevoel dat ik een roepende in de woestijn ben. Misschien is dat niet echt zo slecht, want men zal al zorgen genoeg hebben als het zo ver komt, aan de andere kant zou men nu moeten sparen wat men sparen kan, om de komende schok op te vangen.

Ik hoop dat de meeste mensen hun lening voor een woning hebben genomen, rekening gehouden met de kans op tegenslagen...

Maar ik wil niet de onheilsprofeet zijn, ik wil de mensen geen schrik aanjagen...Want je oren laten hangen is zeker geen oplossing. Het mag een schrale troost zijn, maar niemand voor jou heeft het ooit zo goed gehad tijdens een crisis! En wie weet, misschien loopt het allamaal wel minder erg af dan het er nu naar uitziet.

Ik kijk naar buiten, en zie, tussen al dat grijs en grauw, zie ik ik het helderste blauw!

tot de volgende ?


Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: