vrijdag, oktober 16, 2009

In de herfst vallen de ... ????

Kleuterklas Nieuwdorp, Zeeland 1947/1948Image by Gerard Adriaanse via Flickr

Iedereen kent wel de verhaaltjes over het gebazel van kleuters. Er zijn leerkrachten die er een hele verzameling van maakten en er een heus boekwerk over uit gaven. De reinste overtreding van het copyright als je het mij vraagt.

Je kent ook wel dergelijke heuse boekwerken met schriftelijke uitlatingen van volwassen in de administratie. Het zijn dus heus niet alleen kleuters en kinderen die zich soms wat bizar uitdrukken.

Maar soms, kom je tot de onthutsende vaststelling dat er mensen zijn die niet alleen rare dingen vertellen, maar er ook nog stellig van overtuigd zijn. . . ....

Mijn schonedochter Els is kleuterjuf, maar dat vertelde ik je al. Ze is op haar werk gezegend met de opvoeding van een hele kudde kleine ukjes, van 2.5 jaar oud, soms zelfs nog met de pamper aan dus.
Juf Els probeert de kinderen heel wat in een korte tijd bij te brengen, en in het kader van Het Grote Opvoedingswerk ging ze met haar schare wandelen in het bos, genieten van de herfst en de vallende blaadjes.
Stom! Heel stom ! Juf Els moest toch beter weten dan net in de herfst met de kinderen in het bos te gaan wandelen ! Je zou beter verwachten, meer verwachten van mensen met een pedagogisch diploma !!!

Want wat is er gebeurd ????
Eén, minstens één, van de peutertjes is thuis gekomen met een kopje vol luizen, en toen de vertwijfelde moeder bij de apotheek ging om bestrijdingsmiddelen, heeft die zelf gezegd: "Tja, met het vallen van de blaren zijn er altijd veel luizen", en net tussen die met luizen beladen blaren gaat juf Els dan wandlenen met mijn kleine ukje ??? Je moest toch beter weten Juf Els ! Zoiets doe je niet !

Meneer of Mevrouw de Apotheker, wil je in het vervol aub wat op je woorden letten, en geen verwarring stichtende termen meer gebruiken??? Juf Els is daar dan het slachtoffer van !

Dit is geen verhaaltje! Dit is echtig en techtig de waarheid... In 2009 na Kristus...
djudedju.

dedju


En zeggen dat de opvoeding van dat ukje voor meer dan de helft in handen is van die liefhebbende moeder. Dju.

Toen ik deze historie hoorde vertellen, heb ik tranen met tuiten zitten lachen! Ik zie zo het gezicht van Juf Els voor me. Eerst wat verbouwereerd, en dan krampachtig om niet in lachen uit te barsten en althans beleefd te blijven... Ik zie ook zo voor mijn geestesoog het lerarenlokaal als de historie in het lang en het breed verteld wordt aan de collegae... Dat kind en de moeder hebben voor de ganse schoolperiode een reputatie opgebouwd die niet meer stuk kan.

Het is dus niet alleen de quizzmaster van "Blokken" die helemaal geen enkel benul heeft van de natuur... Er zijn er nog. In een wereld waarin de milieubewegingen toch een beetje zeggingschap hebben veroverd zou je het anders verwachten, maar ja, ik ken heel wat groenen die ook geen kaas hebben gegeten van de natuur... Die denken dat bloempje, boompje wei heel het natuurlijke gebeuren vertegenwoordigen. Misschien weet juf Els wel of het een Groene is of niet???

Je weet wel, het mensDOM.

Maar nu weet jij het althans, ga niet wandelen in de herfst in het bos, want dan vallen de luizen!
Gevallen luizen zijn mooi geel, bruin, rood gekleurd, 't is maar dat je het weet... Herfstkleuren komen voort van de builen en blutsen van de luizen. Denk maar aan de cochenille (een soort bladluizen) dat zijn de beestjes waar ze het mooie rood uit maken dat je terugvindt in je glaasje Campari. (Echt waar!!!)

Ik weet het niet, maar wellicht komen juffen aan de schoolpoort wel meer van die gekke histories tegen. Persoonlijk heb ik in mijn administratie op mijn werk ook zo'n pareltjes gezien... Ik krreg ooit een dametje bij me met een identiteitskaart waar de ambtenaar als jaar van geboorte niet 1932 maar 1832 had ingevuld. Jeanne Calmant is heus niet de langstlevende mens geweest, althans niet op papier... Ik kreeg ooit een man bij me die zes weken in de Renuwatiekamer had gelegen in de kliniek ( reanimatiekamer)maar ergens had hij gelijk, daar wordt je gerenuweerd... En op een aangifte van een arbeidsongeval had de werkgever ingevuld: oorzaak van het ongeval: van bader gevallen... Tja, wat liggen die toeristen ook op een chantier te doen? (Een "badder" of "badding" is het dialectwoord voor de balken die veelal op stellingen gebruikt worden (ook een achttiender of zestiender genoemd, naar gelang de maat van de balk)

Soms is het dus gewoon echt leuk om gewoon te luisteren naar de mens.
Een soort verbaal voyeurisme als het ware...

Eigenlijk scheelt het niet zoveel van het op een terrasje zitten mensen kijken.

En weet je... soms zit ik dan mijn hersenen te pijnigen of ik zelf niet ooit zo'n hoofdvogel heb afgeschoten... Ik heb hier ergens zo'n boekwerkje in huis, uitgegeven door een oud-leraar van mij, die uit de opstellen van de kinderen allerlei van die leuke dingen haalde... Iedere keer ik daar in blader zit ik te denken "zitten daar dingen in van mijn hand ook ??".

Ach, weet je, ik zou het niet eens zo erg vinden, zolang we maar ook met onszelf kunnen lachen, zo lang we onszelf maar niet verheven voelen boven de anderen, hebben wij het recht te lachen. Maar wee diegenen die alleen met anderen kunnen lachen, en denken dat zij stukken boven het grauw verheven zijn ! Dat zijn pas belachelijke elementen, wat Hendrik Conscience noemde: "Baas Ganzendonk".

Ik heb meer dan eens met mezelf zitten lachen, zelfs soms als ik heel alleen op mijn bureel zat, en mezelf betrapte op zo'n stomme fout... en als het een erg goeie was, dan vertelde ik aan mijn collega's zelfs wat ik uitgespookt had. Niet iedereen kan dat, niet iedereen durft dat, maar wel iedereen doet domme dingen... alleen, je moet ook jezelf kunnen relativeren hé...

tot de volgende ?



Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: