dinsdag, april 28, 2009

Vlaamse Ardennen in het zonnetje...

only greenImage by *madalena-pestana* - half of me via Flickr

figuurlijk dan, want het is (weeral) aan het regenen...
Maar kijk, er is een totaal nieuwe website gemaakt om Vlaanderens mooiste aan de wereld kond te doen!
Nu met zijn alle een gaan kijken op:

www.toerismevlaamseardennen.be

doen ! Het is mooi en goed gemaakt, alleen een schoonheidsfoutje, ze beginnen met de fietsers... en God weet dat we er daarvan al genoeg hebben...Maar behoor je tot de gezins-uitstap-fietsers, dan ben je van harte welkom, behoor je tot de fietsende eenzaten, je bent van harte welkom! Behoor je echter tot een van die kudden wegvervuilers, hou dit dan niet voor gelezen, vergeet het, vergeet dat de Vlaamse Ardennen bestaan, want van uw soort hebben we er - godbetert - al meer dan genoeg...

Nee, ik drijf over (hihi), zondag laatstleden zag ik een grote groep die netjes reed zoals het hoorde ! Verfrissend ook eens zoiets te zien !

Maar de site is er om mensen te lokken naar onze mooie streek, om jullie ook eens de gelegenheid te bieden hier van te genieten, en het is hier mooi, en kalm en rustig... Ik hoorde dat mijn Nederlandse collega-blogger ook al eens hier verbleef! Je ziet, ook over de grenzen zijn we bekend!

Alleen, het is net zo als met een bezoek aan Schotland (kan ik aan bevelen!), je moet geluk hebben met het weer... Ons Vlaanderen is nu eenmaal een vruchtbaar landje, en in een vruchtbaar landje valt er regelmatig een bui uit de hemel, kwestie van de plantengroei op gang te houden!
Toen ik vanmorgen, tijdens mijn Jules Mastiek-oefeningen naar buiten keek, zag ik met blijde verwondering de brede groenbeboste einder... Wat enkele weken terug nog een sombere bruinzwarte lijn was, is nu een uitnodigend bos van bomen. Je ziet de glooiende velden, de diepe dalen en dan weer omhoog, tot de bomenhorizon...Mooi !

Op het veld naast ons is op een nacht plots het gras verschenen! Nieuw gezaaid gras, want het wordt een paardenwei. Bart zegt dat we vliegen zullen hebben met hopen, maar daar is wel iets aan te doen... Ik zal eens proberen om met een gewone doorzichtig plasticzakje halfvol met water... 't Schijnt dat als je dat in de deuropening hangt, de vliegen gedesoriënteerd zijn en niet binnenkomen ???? 't Zou in ieder geval een goedkoop middel zijn !

Ik ben zo net een broodje gaan opzetten... Met de broodbakmachine is dat een fluitje van een cent, en dat is een van de weinige dingen die ik nog aan kan. Oh ja, ik heb eindelijk de ideale formule ontdekt om lekker en mals brood te bakken... Misschien herinneren sommigen zich nog dat ik vroeger vitamine C in mijn deeg mengde, met een voortreffelijk resultaat, maar nog net niet zoals het brood van de bakker... Nu doe ik een volle soeplepel citroensap in mijn brood (je kunt dat kopen in van die handige flesjes), en ja, nu heb ik diezelfde malsheid en smaak zoals brood bij de bakker! Zelfs de tweede en derde dag is het brood nog steeds lekker en behoorlijk mals. Eindelijk ben ik er dus, en jij nu ook, als je ook behoort tot de broodbakkende mensheid... Nee, je proeft geen zuur in het brood, alles smaakt net zoals het hoort. Ik gebruik een mengeling van wit meel en grof meel (met stukjes graan in), en zo heb ik een lekker lichtbruin broodje (of zoals men in sommige streken zegt: een grijs brood)...

Oh ja, ik doe ook een beetje melk, en een klein kippeneitje in de hoeveelheid water, dat heeft wellicht ook wel te zien met de lekkere smaak... (een eitje van een krielkippetje)

Gisteren kreeg ik een telefoontje van mijn haarkapster: "Of ik de lampen wilde gaan afhalen?".Nu ja, graag ! Zoals je weet nam enige maanden terug, de kapster de zaak over van mijn vorige haarkapper. Het was haar bedoeling om ook de zaak te vernieuwen, maar dat was nog niet voor meteen. Ik vroeg of ze de lampen in haar zaak ook zou vernieuwen... Het is namelijk zo dat de lampenhouders op mijn aquarium dringend aan vervanging toe zijn, ze zijn namelijk door en door roest aan het worden (bij eentje vallen de stukken roest er letterlijk uit)... en die lampenkappen in de kapperszaak leken mij net wat ik moest hebben... Dus nu liggen de lampen en bijhorende kappen hier bij mij, te wachten tot ik er stekkers heb op geplaatst, om ze dan te gebruiken voor mijn aquarium... De kapsters is blij dat ze er vanaf is, en ik ben blij dat ik ze heb... Je ziet, zelfs voor mijn aquarium gebruik ik recyclagemateriaal... Ik kan dat, omdat alles netjes in een kast ingebouwd is, en je die lampenkappen dus niet kunt zien. De kast, een prachtstuk in massieve eik, is ooit nog gemaakt door onze Koen... De lege kast weegt stukken van mensen, helemaal massieve eik, daar dan nog een aquarium van twee meter op zestig op zeventig in, daarin tweehonderd kilo stenen, enkele zakken zand en ongeveer 800 liter water... Serieus zwaar ding...

De kast staat dan ook niet op poten, maar staat plat op de vloer, op een koperen band. Kwestie van niet door de vloer te zakken. De kast is ook ter plaatse gemonteerd, want het lege ding is al bijna niet te verplaatsen, gewoon door zijn gewicht. Ik zie Koen nog bezig aan het maken van de stukken en het later monteren van de kast... Het kleuren van de eik en het vernissen werd gedaan door een vriend die specialist was in die dingen... (Hij deed ook mijn deuren in huis).

Nu is dat aquarium niet alleen een herinnering, niet alleen mooi, het is ook een beetje lastig geworden, want iedere keer als ik de filter, de pompen en dergelijke moet onderhouden en kuisen, water moet afhevelen, nieuw water bij vullen, zijn we beiden telkens heel blij als het weer eens gedaan is, en we weer voor enkele weken gerust zijn... Gelukkig is het zo, dat hoe groter het aquarium is, hoe minder onderhoud het vraagt...Tenzij er iets gebeurt, zoals een paar weken terug... We zagen dat plots bijna alle vissen boven zwommen. Dat wijst er op dat er een gebrek aan zuurstof is in het water! Maar dat kon eigenlijk niet, want hij was nog niet zolang weer eens "gekuist"... Plots zag ik een grote vis, of liever de resten van een grote vis, steken tussen de rotsstenen... Blijkbaar had het domme beest zichzelf vastgezwommen, en was er zo tot zijn jammerlijke end gekomen. In het "warme" water gaat de ontbinding heel snel, en dat was dan ook de reden dat het water zeer vlug, zeer slecht was geworden. De vis heel voorzichtig uit gehaald (stinkend en uiteenvallend!!!), en een groot gedeelte van het water uitgeheveld, en vervangen door vers water, en de zaak was weer OK...

Je ziet, het is niet alleen een schoon ding om op te kijken...

De lucht is nog steeds grauw en grijs, maar het regent niet meer... Misschien toch nog gaan vissen ?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: