vrijdag, april 03, 2009

Ronde van Vlaanderen? Binnen blijven !!!

Stijn Devolder op de Kwaremont in de Ronde van...Image via Wikipedia

Het is nu officiëel, de politie, zelfs de gouverneur van Oost Vlaanderen heeft het gezegd! Als je zaterdag en/of zondag niet buiten moet, blijf dan veilig thuis !
Zeker zaterdag is het onveilig zelfs maar je hoofd buiten te steken, want zo'n twintigduizend wielerterroristen maken het parcours van de Ronde onveilig...Maar ook zondag is het niet te doen, want dan heb je een heleboel wielergekken, die het nodig vinden de Ronde zo dikwijls mogelijk te zien, en die van zodra de renners voorbij zijn, naar hun auto snellen om op een volgend punt op het parcours "ze" nog eens te zien, en dat zo vaak mogelijk.
De politie zal scherp toezin op zulke "vedetten", maar de ondervinding leert ons, die zowat op het parcours wonen, dat dit boter aan de galg is. Wie zou er nu geen boete willen riskeren om Boonen en co te zien zwoegen op hun véloken?
Waarom wij hier het meest afzien van allemaal ? Omdat wij nu net in de zone van de "bergen" wonen, en de wielerkaravaan hier doorheen kronkelt en wel wel drie vier keer passeert op een oppervlakte van zegge en schrijver 20 vierkante kilometer... Het is dus niet echt moeilijk en ver om terug te komen op een ander stuk van het parcours.
Bovendien is hier wellicht het aantal toeschouwers daardoor ook het grootst van heel het parcours! Hier zie je de renners gewoon veel beter, omdat ze uiteraard in die bergop niet zo vlug voorbij zijn als op het platte.

Maar de zaterdag is het voor ons het ergst ! Want de renners die voorbijkomen, dat is in een beperkte tijdspanne gepasseerd, de karavaan, de kopgroep, het peleton, de achterblijvers, de volgwagens en huppesakee, de cirk is weer weg voor een jaar... Maar de zaterdag, als de wielerterroristen de ronde doen, dan rijden die niet in één peleton, maar die passeren hier van 's morgens tot in de late namiddag in een onafzienbare sliert voorbij... Soms eens in een kuddeke bijeen, maar veelal man na man na man na man, nu eens twee, dan één, dan drie... je kunt je kinderen echt vlug leren tellen.

Ik zou eens het kapitaal willen zien dat de zaterdag hier voorbij fietst ! Want die mannen rijden niet met een gewone fiets, zelfs niet met een koersfietske uit de GB of de Makro, maar met echte koersfietsen, die stukken van mensen kosten. De meeste van die dingen zitten een end boven de drieduizend euro's uit ! Ik heb er ooit ene door zijn carbonframe zien gaan in de bocht...Niet schoon om zien, en niet allen de man lag ten gronde, ook zijn zuurverdiende centjes lagen in de goot in de vorm van wat carbonrestjes....

Het ergste is dat zij zich die dag echt renners achten! Zij rijden in een "groep" van één man midden op de rijweg, wellicht in de waan dat zij bezig zijn aan een grote ontsnapping, en waag het niet met je wagen op dezelfde straat te zijn, of je krijgt je kop vol zottigheid.

Zijn ze allemaal zo ? Ja...
Ik heb er nog geen andere gezien in al die jaren.

Wellicht zijn de meesten in de week brave bureelmannetjes, die sakkeren op de enkele fietsers die tijdens de werkdagen in hun weg rijden, maar als ze zelf op dat vehikel zitten, dan zijn ze Merkx, Boonen en Coppi in één persoon verenigd. De heilige Fietsdrievuldigheid van de Ronde van Vlaanderen.

Heel het parcours zal na die twee dagen ook weer vol liggen met blikjes en plastieken zakjes en verpakkingen... en verloren papieren Leeuwenvlaggetjes die op die dag telkens weer met gulle hand uitgedeeld worden door ik weet niet welke organisatie.

Het prachtige parcours zal, eens de massa verdwenen is, veel meer weg hebben van een oorlogsgebied dan van het moois dat je op de TV hebt kunnen bewonderen... Maar daar weten de stadsdiensten nadien wel raad mee. Je laat het gras op de bermen hoog opgroeien, en je ziet er niets meer van... Geef toe, de stadsdiensten kunnen niet alles doen! Ze hebben in de weken voor de Ronde al heel wat bijkomende inspanningen moeten leveren om al de wegen proper, netjes, en vooral in redelijke staat te brengen, om de coureurs er zonder kleerscheuren over heen te kunnen jagen. Dat is zo wat het enige voordeel die wij, als bewoners van de roemrijke bergenzonegenieten, ieder jaar worden de wegen op het parcours een in orde gesteld... Maar vergeet niet dat wij daardoor ook de enigen zijn die mogen genieten van geklasseerde kasseien. Het is immers zo schoon die renners te zien dokkeren over die bultige kasseien, meneer ! Maar wij mogen dat voor die ene dag nationale pret, heel het jaar doen...

Nee, de ronde zelf, dat is nog te doen...maar de zaterdag, met heel die massa wegvervuilers (in alle mogelijke en onmogelijke betekenissen), dat is niet te doen !

Gisteren is Monique hier geweest met een heel pak stukken zeep...Ze zou op een of andere bijeenkomst de mensen willen verrassen met zo'n een mooi gesneden stukje zeep...Wilt ge dat eens doen...Bah ja, zeker, hoeveel ? Een stuk of drieëntwintig... Ahah...
Ik heb er gisteren al een stuk of drie uitgesneden... eens je "ervaren" zeepsnijder bent, gaat het redelijk vlug. Bovendien weet ik dat ik op dinsdag 14 april (daags na de verjaardag van Anny), heel wat snijwerk ga moeten voor doen, herstellen, in gang zetten en noem maar op, als ik mijn hobbyërs die nobele conste van het zeepke snijen ga aanleren....

Ze geven voor nu dinsdag ook goe weer ! Dus ! de ! kans ! zit ! er ! in ! dat ! we ! kunnen ! gaan ! VISSEN !!!!! We gaan naar Wannegem, vooral omdat ik Pepe nog niet heb gezien na zijn ziekte. Ik ga voor hem een doos koeken mee nemen, ik weet dat hij graag sneukelt... misschien komt hij ook wel eens wat vissen bij ons, want werken zit er niet meer in. Nu ja, zeg dat hij heel sterk en heel dapper is geweest, want hij is al in de tachtig, en hij werkte nog als een jongeman... Nu is hij eindelijk aan rust toe.

Misschien hoor jij bij de mensen die stomverbaasd zitten te kijken naar die mensen die daar roerloos aan de waterkant zitten te turen naar een bijna onzichtbare dobber... Misschien kun je je zelf niet voorstellen dat daar lol aan te beleven is, dat het prettig is daar zo heel stillekes te zitten pieren naar die dobber. Dat is dan jammer voor jou, want ergens is vissen met de hengel een soort meditatie, het is Zen, het is onthechting... (Tenzij je heel veel vis vangt, dan is het te druk om te mediteren).

Mensen denken te vaak dat mediteren noodzakelijk iets te maken heeft met Godsdienst of zo, maar dat is niet zo! Mediteren is gewoon je eigen laten drijven op de golven van je gedachten in de oerzee van je eigen ervaringen... Zelfs als je in een godsdienstige bui bent, drijf je in feite op je eigen oerzee, op de gedachten die je inwendig vertrouwd zijn. Maar het is dus geen noodwendigheid dat je daar heel diep zit na te denken over hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen staan... Nee, gewoon jezelf laten drijven, starend naar dat dobberke, is de volmaakte geestelijke vrijheid.

Iedereen zou nu en dan moeten mediteren, t'is te zeggen, zichzelf laten drijven op zijn eigen gedachten, zonder ergens echt op te denken, zo maar je zelf laten drijven... Ik zou bijna zeggen op niets denken, maar dat lijkt me onmogelijk, dus gewoon je laten gaan in je eigen oerzee. Je kunt niet geloven hoe ontspannen je bent na zo'n namiddag heerlijk niksen...en hoe moe je er van bent! Want die ervaringen liggen heel dicht bijeen, ontspannen zijn, loom zijn, moe zijn... Het ultieme luieren kan heerlijk verfrissend werken, je bent 's anderendaags een nieuw mens. Wellicht hebben sommigen dat als ze zo maar ergens op een strand in de zon gaan liggen bakken, dat is nou iets wat ik niet kan...maar wellicht is dat hun Zen-moment ? (Ze moeten dan wel oppassen voor de effecten van de zon... Het aantal huidkankers stijgt spectaculair de laatste jaren !

Och, ik wil maar zeggen, ik wens iedereen toe dat hij/zij nu en dan de gelegenheid kan vinden/maken om eens weg te drijven in de eigen oeverloze zee van je eigen geest.

doen !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: