vrijdag, maart 13, 2009

Niet in je oor krabben !!! Of je krijgt een boete!

Water Canal in Amsterdam, NetherlandsImage by kerben via Flickr

In Amsterdam is ene meneer De Bruin geverbaliseerd omdat hij in de auto aan zijn oor zat te krabben. Meneer De Bruin verklaarde dat hij dat deed omdat er water in zijn oor zat.
De politie vertelde hem dat hij dat dan maar aan de rechter moest vertellen!

De agenten hielden vol dat meneer De Bruin zat te telefoneren, maar toen meneer De Bruin zijn telefoon wou uit halen om te tonen dat hij niet aan het bellen was, moest hij ook dat maar tonen aan de rechter.

Dus, dames en heren automobilisten: In Amsterdam nooit ofte nooit aan je oor krabben in de wagen !!!

Ik heb nog steeds pijn. Heb vandaag maar een pijnstiller genomen, in de hoop de cirkel te doorbreken. Het is niet zo erg als ik zit (moet wel regelmatig een andere houding aannemen) maar het is erg bij staan en gaan. Waar dat nu plots vandaan komt ???

Enfin, 't zal ook wel weer passeren met voorbijgaan.

Morgennamiddag is het feest met Ziekenzorg en onder meer Bingo. De zaterdag daarop moet ik dus les gaan volgen in die edele conste van het knutselen. Daar gaan we ook contact hebben met Hendrik, om te regelen dat ik nu in het bestuur zit van de hobbyclub. De zaak wordt dus geofficialiseerd om het eens stijf deftig te zeggen.

Buiten is het weer heel mistig, ik kan nog net de wegberm aan de overkant van de straat onderscheiden. Het blijft maar mottig weer.

Die historie van dat oorgekrab doet mij denken aan de willekeur van de flikken, waar je heel weinig verhaal tegen hebt.

Toen ik, een heel eind geleden, nog in de stationsstraat te Oudenaarde city woonde, was dat een straat waar je gebruik moest maken van de parkeerkaart, blauwe zone heet dat onding.
Ik kwam op een middag buiten toen ik een Gendarme (een rijkswachter voor de puriteinen) bezig met het stelselmatig opschrijven van de daar geparkeerde auto's... Daar hij blijkbaar mijn auto al voorbij was, vroeg ik of hij ook mijn wagen opgeschreven had. "Welke is dat" Vroeg hij. Ik wees hem mijn wagen. Hij keek op zijn boekje, en bevestigde dat hij ook opgeschreven stond. Ik vroeg hem waarom, en hij zei dat mijn parkeertkaart niet in de wagen lag. Ik wees hem nogmaals op mijn wagen en op het feit dat we van daar uit de kaart zagen liggen. "Oh, dan heb ik dat verkeerd gezien" zei hij, en schrapte mijn wagen uit het lijstje... Hij was verdoeme bezig al de auto's die er stonden op te schrijven, kaart of geen kaart ! Op het moment dat je dan thuis de brief krijgt kun je toch niet meer bewijzen of je kaart er stond of niet !

Dat is je reinste machtsmisbruik! En iets waar tegen je geen verhaal hebt. Ik ken de geplogenheden in Nederland niet, maar als je hier voor de rechtbank wilt de zaak betwisten, dan kun je in de praktijk moeilijk anders dan je laten bijstaan van een advocaat, en die heren kosten heel wat meer dan het betalen van de boete...Dat weten de agentjes ook, en profiteren er van!

Ik weet wel dat ze lang niet allemaal zo zijn, maar er moeten er maar enkele rondlopen om de boel voor jou te verzieken, niewaar !

Er zijn gelukkig ook heel nette en beleefde en dienstvaardige politiemannen, maar daar praten de mensen niet over, omdat die agenten eigenlijk maar net zo zijn als ze zouden moeten zijn ! We verwachten immers dat de arm der wet ook strikt is, eerlijk en bekwaam ! Maar ja, de praktijk is natuurlijk anders ! Ook flikken zijn maar mensen...

En geef toe, met de jeugd van tegenwoordig hebben zij het ook niet voor de poes ! Toen wij klein waren, en opgevoed werden, dan werd ons eerbied ingeprent voor de volwassenen en zeker voor de politie. Wij moesten beleefd zijn, niet spreken voor aleer het onze beurt was, zeker niet tegenspreken, en zeker nooit ons mengen in het gesprek van de volwassenen...

Nu gebeurt net het omgekeerde ! Men leert in de school dat de kinderen zich met alles en nog wat moeten moeien, dat het een vorm is van leren als zij zich mengen in de gesprekken van de volwassenen en ga zo maar door... Men noemt dat nu dan ook niet meer onbeleefd zijn, dat is nu assertief zijn. En als er al kinderen zijn die van nature niet onbeleefdgenoeg zijn, dan krijgen ze naast de gewone klasuren nog wat bijscholing in assertiviteit... 't Zal je kind maar wezen.

Het gevolg is dat je tegenwoordig als flik al de capaciteiten van een heilige moet hebben om niet je geduld te verliezen in een vermanend gesprek met een jongere !

Dus, al bij al, meestal mogen we helemaal niet klagen van ons flikskens...de meeste zijn behoorlijk goed in hun taak. Waar ze wel voortdurend moeten tegen op botsen, is het feit dat de wet, en de toepassing er van, heel uiteenlopende zaken zijn ! Je neemt iemand op wegens slagen en verwondingen, en tien minuten nadien moet je hem weer laten gaan omdat het nog "niet erg genoeg" was... Het is om het als flik op te geven, en de boel maar boel te laten.

Weet je, ik heb de politiemachten nogal weten veranderen van uiterlijk in mijn leven ! Ik herinner me de politie met zijn witte helm, u ook ? (Ik heb er ooit nog kersenpitten naar geschoten met een katapult...Onzichtbaar in het groen verscholen)... De rijkswachter had dan een gekke kepie op, zo'n stuk kachelpijp met vooraan een klep. Later verdween de helm bij de politie en kregen zij een kepie, van hetzelfde model als de officieren in 't leger, maar in het politiekleurtje. Ze waren al een stuk minder krijgshaftig dan .
Nu is de eenheidpolitie er gekomen, en na een periode dat je begot niet meer wist hoe een flik er nu behoorde uit te zien, dragen ze nu stillekesaan eindelijk hun nieuwe uniformke... In de zomer zelfs met korte broek (!) en op hun hoofd zo'n soort baseballpetje. Je moet al heel goed kijken om te zien wie nu de postbode en wie de flik is !
En krijgshaftig ? Martiaal ? Vergeet het ! Het zijn precies mannen van een clubje baseballers of een bowlingclubje op uitstap ! (Dat moet de flik dichter brengen bij de bevolking !)

Mooist van al zijn nu echter het "hogere échelon" bij de flikjes...
Die hebben hele tressen gouddraad over hun vest gedrapeerd, en dragen een kepie dat net iets minder belachelijk is dan die van het Russisch leger, je weet wel, van die hele hoge dingen. Maar waar de Russen nogal sober zijn, zijn die van onze gezagdragers helemaal pompeus en bombastisch met goud gegarnituurd... De eerste keer dat ik er eentje zag op de TV, dacht ik dat het de tamboermajoor was van een dorpsfanfare !

Nu ja, goesting is koop, en blinkeblinke is in...

Hé, als je die blog kunt lezen, dan wil dat zeggen dat de censuur in België nog niet helemaal op punt staat, en dat we nog heerlijk vrij kunnen schrijvelen...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: