woensdag, maart 04, 2009

Laurus Nobilis (keukenlaurier)

Gisteren was het weer hobby... en wij moesten - indien mogelijk - laurier meebrengen, indien we thuis een boompje hadden. "Breng genoeg mee, voor diegenen die geen boom hebben!" was het devies.
Anny knipte een twintigtal takken van één van mijn twee bomen, en toen ik daar kwam was er 1 (zegge en schrijve een!) mensje dat geen laurier had...en iedereen had er massa's mee! De meesten hebben hun overschot terug meegenomen om te drogen voor eigen gebruik, en mijn takken zijn meegenomen met dat ene dametje...
Wij kregen een grote isomobal, moesten eerst een stukje afsnijden om de bal te kunnen zetten, en dan bovenin een gat snijden, waarin een plasticbloemenkokertje werd geplaatst. Je kent dat wel, in bloemstukken zie je soms dergelijke kokertjes, waarin dan een bloem in het water in het kokertje staat...
Dan werd de ganse bal met laurierbladen bekleed. Ik heb er twee gemaakt, een van de dametjes kreeg het niet voor elkaar... Thuisgekomen moesten we de bal in een stuk nylonkous binden, om zo, netjes de bladeren tegen de bal gedrukt, te drogen. We hebben ook allemaal enkele orchideeën in zijde meegekregen, om naderhand in het bloemstukje (of laurierstukje) te zetten... Mooi is het wel, en ben je het moe, dan kun je nog altijd de laurier gebruiken in de keuken.
Ik was verbaasd te horen dat ik niet alleen ben met mijn laurier in volle grond. Er waren er heel wat die een BOOM hadden staan, van 4 , 5 meter groot. De mijne zijn nog groter, maar ik heb ze ook nog niet getopt, wat de meesten wel al deden. Ik laat maar groeien wat groeien wil, en mijn bomen zijn beneden meer dan anderhalve meter in omtrek, maar hebben nog steeds een mooie vorm als een ceder, je weet wel wat ik bedoel.
Vooral het exemplaar in de kippenren is groot en blijft maar doorgroeien. Zal van de kippenmest komen denk ik...

Dus, mocht je laurier nodig hebben, als je langs komt, vraag er dan gerust naar, er is er genoeg. Lekker in de Vlaamse stoofkameraden (karbonaden voor wie traag van begrip is)...

Zaterdag 21 maart ga ik mee met Monique naar een "vormingscursus", om nieuwe technieken te leren.
We gaan er met acrylverf werken op glas, terracotta en hout, dan gaan we een sjaal in zijde leren maken, een ijstoeter van een keukenhanddoek en kleurrijke washandjes en als laatste een Broche in (droog)vilten en enkele metaaldraadjes...Kostprijs 20 euro, eten inbegrepen. Maar voor de mensen die gaan aanleren voor het later gebruik in de hobbyclub, zou de kas betalen??? We zien wel... Maar je ziet, ik heb me laten ringeloren... Ik zit dus helemaal in de bestuurswerking, en ben meteen lesgever gebombardeerd. Nu ja, ik doe het graag, en iemand moet het doen. Bovendien, ik knutsel graag, en zal het thuis ook wel gebruiken. Straks zie je Anny met zijden sjaals en vilten broches flaneren...

Wie weet kan het zelfs nog wat verder uitdijen... Els moet ieder jaar ook dingen "fabriceren" in de kleuterklas, als geschenkjes voor ouders en grootouders... Wie weet kan ik haar ook nog een en ander leren. We zien wel.

Vanmorgen was het een drukke start... De kinderen gaan naar de lering voor hun Plechtige Communie (16 mei om 15.30 uur!) en moesten een kleed maken. Ze kregen een soort geplastificiëerde witte lap mee, en met veel moeite heeft Anny daar een "kleed" van gemaakt. (Eerder een zak met drie gaten (voor hoofd en armen) in, want het was niet anders te doen met zo'n stof. Kimberly had haar kleed al versierd met tekeningen, en Gwendolyn rekende op de goodwill van opa... Dus heb ik dan nog wat beestjes op dat kleed getekend... Ik weet niet wat dat met de lering te maken heeft, maar dat zal wel aan ons liggen, om het met de tweeling te zeggen, we zijn al oud en kennen dat niet, he, opa...

djudedju....

Gelukkig houd mijn rug min of meer zijn manieren, en blijft de pijn binnen wat draagbaar is, want het zijn drukke tijden en slecht weer !

Heb je het vannacht horen stormen? Anny wel, ik heb geslapen als een verkske... Gelukkig zat de wind niet volledig tegen ons raam, want het heeft ook gegoten zei Anny, en zoals je weet, wij slapen met het raam open... (Rolluik is wel dicht).

Bij de visboer hebben we een mooie moot zalm gekocht en een stuk heilbot, eten voor twee keer... Een keer luxueus met zalm, en de volgende dag: Patatten in de pel met heilbot...En voor Anny nog een stukje boter er bij.

Voila, 't is weer al verteld... Ik hoop van harte dat jullie ook zo'n heerlijk leven hebben als wij hier, lekkere zalm en noem maar op...We zijn de koningen te rijk. En zeggen dat 't vasten is !

Tot de volgende ?

Oh ja, onze pastoor heeft een leuk vastenpuntje voor zichzelf: hij heeft het roken stopgezet !

1 opmerking:

Henk van Blijderveen zei

Als ik mijn ogen dicht doe zie ik het zo voor mij. Die neonreclame aan de gevel van dat nieuwe fabriekspand. Dat pand van hoop in crisisvolle tjden:

Fa. Goderis, voor al uw prullaria.
(wij verzorgen ook graag uw zingevingseducatie!)