woensdag, januari 07, 2009

koud

Gisterenmiddag, om kwart voor twee, dus zowat op het echt middaguur volgens de zon, was het hier, in de halfschaduw nog -7.5° Celsius ! Dan lees ik in de krant dat in mijn geboortestad Oostende, de minimumtemperatuur maar -8° was... 't Scheelt dus een vest.
We wonen hier zowat 100 km landinwaarts, en toch scheelt de temperatuur en het weer in het algemeen heel veel van het weer daar aan de kust. En het feit dat we hier dan nog eens net op nog geen 100 meter boven de zeespiegel zitten heeft ook invloed. Met andere woorden, zelfs dergelijke futiliteiten hebben invloed op het weerbeeld.
Iets om te onthouden: ook futiliteiten hebben invloed op het weerbeeld.
Dus heeft die minieme hoeveelheid CO2 (in het geheel gezien is het maar een miniem iets) misschien toch ook wel een gevolg. Ik geloof nooit dat dit alleen de Global Warming veroorzaakt, maar misschien geeft het die verwarming nog een duwtje in de rug waardoor alles nog wat rapper gaat dan het geval zou zijn als alles natuurlijk zou verlopen?
We mogen door die plotse koudegolf niet vergeten dat Moeder Aarde ziek is, en dat we hoognodig de zieke moeten verzorgen !

In het Taoïsme zegt men dat ieder levend wezen (=microkosmos) een weerspiegeling is van de macrokosmos (De Aarde)... en dat dus de ziekten van de ene ook weerspiegelen op de andere. Ze gaan nog een hele stap verder door te stellen dat, als je dus één microkosmos kunt helen, je ook de macrokosmos hebt geheeld...

Ik zie wel iets in dat beeld.
Ik ben ervan overtuigd dat de ziekte van de aarde zich weerspiegelt in de ziekten van de mensheid! Nooit eerder waren er zoveel mensen met allergieën, met ADHD, met MS, met Parkinson, Alzheimer en kanker, als nu in onze wereld... Hoe zieker de aard is, hoe zieker ook de mensheid is...
Ook de manier waarop de ziektes ontstaan lijken me veel gemeen te hebben: we vergiftigen de aarde, en zie heel wat van die ziektes lijken verband te houden met vergiftiging door stoffen in ons voedsel, in ons water (!) en in de materialen die wij gebruiken om ons te beschermen (?) kledij en woning...
We gaan in onze leefwereld steeds verder van een natuurlijke omgeving staan, en we vernietigen de natuur op grote schaal in de verder liggende gebieden.
Heel wat studies wijzen er op dat de moderne kwalen inderdaad door de invloed, de inbreng van vreemde stoffen ontstaan... Net zoals wij met vreemde stoffen ook de aarde vergiftigen.

Met andere woorden, het lijkt wel of wij zelf bezig zijn met onze eigen vernietiging.

Volgens de Hopi Indianen zitten wij nu volop in de eindtijd van de mens. Na ons komt de tijd van het knaagdier en het insect. Het lijkt bizar dat juist daar ook de sterkste overlevers gevonden worden...

Ik hoop dat we niet in de eindtijd van de mensheid zitten... Ik zou graag -zo niet zien- weten dat er nog een toekomst is voor mijn kleinkinderen en achterkleinkinderen en achterachterachter... Ik mag er niet van dromen dat zij de dood van de aarde zoals wij die nu kennen zouden moeten meesterven... Vooral dat meesterven met een doodzieke aarde schrikt mij af, want het lijkt me dat heel wat van die moderne "beschavingsziekten" (of zijn het vergiftigingsziekten?) lijken mij geen leuk doodgaan... Doodgaan op zich lijkt me al niet leuk, maar sommige van die aftakelingsziekten lijken me verschrikkelijk... Het is een langzaam en pijnlijk proces...Net zoiets als we nu de Aarde bezorgen... ?

Ik ben geen groene jongen, ik heb zelfs een hekel aan dat woord, omdat heel wat van die bewegingen die onder die noemer schuil gaan, zich niet bezig houden met een gezonde mens op een gezonde aarde, maar alleen met de uiterlijke aarde, het mooi ogen, niet het geheel van samenleven van de mens met de aarde. Ons leven op de aarde moet als een Huwelijk zijn, waarbij we elkaar steunen, onderhouden en samen vrucht voortbrengen. Er kan en mag geen scheeftrekken van die werkelijkheid zijn, anders loopt het faliekant af voor een van de partijen en dus ook voor de ander. Als wij de aarde om zijn voortbrengselen vragen, dan vraagt de aarde ons het wisselgeld daartoe. Geven wij dat niet, dan putten wij de aarde uit en doden haar. Kijk naar de steeds verder gaande woestijnvorming, waar in veel gevallen de mens mede schuld aan heeft.
Anderzijds is het zo dat de mens niet kan zonder de vruchten van de aarde, en dus wel de aarde moet bewerken, en haar grondstoffen gebruiken... Maar wij moeten zorgvuldig zijn met het gebruik, en zorgen dat we de leefbaarheid van deze gebieden behouden. Alles hangt samen. Als we dat nu nog niet beseffen, dan zullen we het nooit meer beseffen, omdat we de kans niet meer zullen krijgen verder de aarde aan te tasten zonder dat zij ons in dezelfde mate zal aantasten. Doden wij de aarde, dan doden wij onszelf.

Er is ook een ander scenario mogelijk... Het is duidelijk uit fossielen en dergelijke vastgesteld, dat de aarde al meerdere keren van polen is gewisseld... Door dat de aarde niet perfect rond is, schommelt de aarde wat. Mocht er nu iets gebeuren waardoor het schommelen erger, te erg wordt, dan kan ook nu de aarde plots van pool veranderen... Kan de aarde dus omdraaien zodat de Noordpool onderaan komt te zitten en de Zuidpool bovenaan. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken wat dit voor catastrofale gevolgen zou hebben ! Tsunami's zouden maar kleine rampjes zijn vergeleken met wat dan zou gebeuren.

Volgens sommigen zou het afscheuren van de enorme ijsmassa die nu vasthangt aan het Zuidpoolcontinent, voldoende zijn om de schommelingen van de aarde dusdanig te ontregelen dat een turnover er in zit...

Volgens mij is dat veel meer het reeële gevaar van een Global Warming...
Dat is een echt doemscenario, het einde van de wereld.
Een nieuwe grote vloed waaraan de aarde kapot gaat en er weinig of geen mensen zouden overblijven... Is het een van die voorgaande poolwisselingen die in ons collectieve geheugen is blijven hangen als we spreken over Noach ???

Goed mogelijk dat we dan in de tijd van de insecten en de knaagdieren komen...

Hoog tijd dat we ons bezinnen en alles op alles zetten om de aarde gezond te houden.

tot de volgende ?

1 opmerking:

Anoniem zei

Vannacht was het hier -10. Lekker fris, zou ik zo zeggen.
Hoe ist met de griep van de tweeling?
Nog aan allen een gelukkig, gezond en voorspoedig, leuk, en al wat je er nog wil aan toe voegen, Nieuw jaar!!!!!
Die anomieme met de vent die ruzie maakt met de gps madam
haha