dinsdag, januari 13, 2009

klinieken en het uurwerk

Ik denk dat ik de dokters in de kliniek eens allemaal een uurwerk cadeau ga doen. Je kunt die dingen nu al kopen aan de prijs van enkele luttele eurootjes, en het zou mij in ieder geval heel wat besparen op kosten aan mijn système nerveux en mijn bloeddruk.
Maar enfin, we zijn terug.
Ben ongeveer drie uur weggeweest om hoop en al, plaaster af, plaaster aan, dokter zien, foto's nemen, terug dokter zien, betalen en voorschriften gaan vragen aan secretariaat inbegrepen een dik half uur maximum drie kwartier bezig geweest te zijn... Al de rest is oeverloos wachten ...wachten... wachten...
Eén voordeel, je mag wat wachten in de eerste wachtzaal, dan in de wachtzaal voor de plaaster, dan in de wachtzaal voor de foto's en dan nog eens bij de secretaresse.... Ik vermoed dat er nog wachtzalen zijn, maar wellicht zijn die voor een volgend bezoek, over drie weken...
Veerle zit dus in een nieuwe plaaster, nu met een schoen, maar ze mag er nog niet op lopen !
(zucht!)

Het is weer een mooie plaaster, met kattepootjes op. 't Voordeel is dat de kinderen dat zo mooi vinden, dat ze er geen Picasso op verkrachten.

Deze namiddag is het dan ook nog hobby-ziekenzorg, dus wordt het, nee IS het een drukke dag. 't Zal weer taart en wijn zijn, 't is nieuwjaar... Ik vermoed dat er niet veel zal geknutseld worden... Tegen dat iedereen zijn zeg heeft gedaan in het uitwisselen van de nieuwjaarswensen, de koffie is gezet, de taart gesneden, de wijn geproefd en goed bevonden... Druk, druk, druk....
Als ik me niet vergis is het ook nu dat er iets gegeten wordt ? of staat dat op een andere dag? Ik zal het wel ondervinden. Ik neem al mijn gerief mee voor de mensen die nog bezig zijn met de pyrografie... Dan ben ik op alles voorzien.

Als ik dan vanavond naar huis kom heb ik weer alle nieuwtjes van heel Mater gehoord. Wie er ziek is, wie een kleine heeft ingedaan en zo meer. De plaaster van Veerle zal ongetwijfeld ook de revue passeren, want dat zullen ze wel al lang hebben gezien of gehoord.

Hoe kleiner de gemeenschap, hoe meer iedereen allles weet van iedereen. Ik gellof niet dat er veel mensen op ons lieflijke Mater wonen, die zo weinig van iedereen afweten als Anny en ik. Zelfs na een stoombad van nieuwtjes op een hobbydag, weet ik nog van niets. Want dergelijke dingen gaan bij mij letterlijk het ene oor in en het andere uit... Tot er iets of iemand de herinnering wekt... Zit er iemand die zegt dat Lucien in 't hospitaal ligt, dan schiet het mij plots weer te binnen, en kan ik het gezelschap verrijken met alle inlichtingen over de ziekte, en de gevolgen voor zijn gezin en zijn boerderij... Maar zonder dat alarmbelletje??? Ik herinner me niets meer... Het is meteen geklasseerd in de bak "Alleen openen bij alarm".

Niet dat ik geen interesse heb in mijn medemens, maar mijn interesse gaat niet naar al die kleine faits-divers... Ik heb het thuis nooit meegemaakt, bij ons thuis werd er ook niet gesproken over al die kleine dingen, en het is ook nooit gebeurd in ons eigen gezinnetje. De enige die dat wel allemaal weet en allemaal bijhoudt is ons Veerle, zij is een echte Materse, hier opgegroeid en hier geïnfecteerd met het bijhouden van alle kleine wetenswaardigheden van de medemens. Als ik bij wijze van spreken niet struikel over de nieuwe auto van mijn buur, is er veel kans dat hij al enkele jaren oud is voor ik zie dat zijn wagen een andere kleur heeft... Mijn buur is er, 't is ne goeie, waar je kunt op rekenen en die op ons mag rekenen als er iets is, en meer hoeft niet.

Op mijn werk had ik altijd grote en belangrijke items op op te denken en over te klappen, wellicht heeft dat nooit plaats gelaten voor al die kleine dingetjes des levens. Als ik dan zit te luisteren naar de kwebbelende dames op de hobby, dan moet ik soms vragen over wie ze het hebben, en dan vergt het soms veel meer uitleg dan het feit dat ze eigenlijk wilden vertellen. Ik stel vast dat ik schromelijk tekort schiet in mijn kennis van mijn medeparochianen (en -hennen). Ik ken bijna iedereen van gezicht, en van goeiendag te zeggen, maar vraag mij geen naam. Alleen degenen waar ik beroepshalve mee in aanraking kwam, die ken ik ook bij naam... en ook sommigen van wie de kinderen hier in illo tempore kwamen spelen met onze kinderen...

Ergens voel ik mij een beetje schuldig, krijg bijna het gevoel dat ik niet genoeg omga met mijn medemensen, maar het is net zoals met de telefoon... Als ik naar iemand moet telefoneren, dan zal ik mij automatisch beperken tot de reden van mijn bellen... Ik weet ook niet over wat anders ik het nog zou moeten hebben! Sommige mensen kunnen uuuuuren aan de telefoon hangen. Ik kan dat niet. Net zo min als ik weet wat vertellen als ik op ziekenbezoek ga.
Neem nu mijn bezoek aan tanteke... Gelukkig dat die cafetaria daar is, dat ik de stilte kan onderbreken met het bestellen van een drankje, en dat de andere aanwezigen soms wat stof geven om over te praten, of zelfs ons zelf aanspreken (het zijn altijd dezelfden die je daar ziet)
Sommige mensen komen daar met hun "zieke", en zitten heel de tijd te babbelen,over allerlei triviale onderwerpen... Dan denk ik bij mezelf, hoe doen ze dat ??? Wij zitten daar ook nooit een uur, al na een half uurtje zijn we gewoonlijk al bezig met het bezoek af te ronden, en de kleinkinderen en Veerle die is gaan werken zijn nog al dikwijls het excuus om het bezoek zo kort te houden... Ik heb bewondering voor wat ik de professionele ziekenbezoekers noem ! Als we echter met enkelen samen daar zijn, dan heb ik geen problemen, dan hebben we onderwerpen zat om over te tateren, maar soms ga ik dan naar huis met de inwendige vraag of ik nu ook tegen de zieke zelf iets heb gezegd... Ik ga eens een bijscholing moeten volgen. Ziekenbezoek in drie stappen of zoiets.

Het gaat er hem niet over dat ik geen onderwerpen genoeg heb, maar er zijn een heleboel mensen waar ik echt niet weet wat ik er tegen moet vertellen, omdat we geen gemeenschappelijke onderwerpen hebben... Zodra we iets hebben waar we ons beiden aan interesseren, dan ben ik een echte praatvaar... Anny zit dan de grimmelen "ze zeggen dan altijd dat het de vrouwen zijn die babbelen..."

Vandaag dus weer zal ik toehoorder zijn... Luisteren en genieten van al die kleine nieuwtjes.

En er nu en dan eens over nadenken dat ik nog geen tijd heb gehad om al mijn mailtjes te bekijken, dat ik nog dit en nog dat moet doen... Gelukkig heb ik mijn blog alweer vol gekregen, met allerlei kleine faits-divers... Ik kan het dus toch ?

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: