dinsdag, september 16, 2008

tweede dag weduwschap

Vandaag moest ik niet extra-vroeg opstaan, Veerle moet vandaag zelfs niet eens gaan werken. Vanmorgen dus quasi normaal opgestaan, mijn gymnastiek gedaan, zonder dat de honden lastig deden, mij rustig gewassen en aangekleed.
Beneden gekomen, de honden uitgelaten, mijn dagelijkse kop yoghurt klaar gezet, de senseo klaar gezet en een grote kop koffie gezet.
Ik was al aan mijn pc toen ik dacht: "Oh nee, de kiekens !" Gisteren had ik die bijna vergeten, ze hebben pas 's middags eten gekregen...
Dus eerst de kippen gaan voederen... en hier zit ik nu, rustig aan mijn pc. Gisteren cassoulet gegeten, ik weet nog niet wat ik vandaag zal kokstoven... ik zie wel.
Vannacht heb ik goed geslapen, maar een keer wakker geworden rond 2.30 uur in de morgen. Maar kon redelijk snel weer slapen, zonder eerst wat te liggen lezen.
Alles verloopt rustig en kalm op het westelijk front.
dank u.
Gisteren kreeg ik niet alleen een mailtje van een bekommerde en wat sarcastische zuster, ik kreeg er ook eentje van haar buur- bijna letterlijk hetzelfde !... Zouden ze daar het liedje van Walter Debuck niet kennen ? "In maan stroatse zeijn 't ol'moal commeren, alles wat er doar gebeurt...Niemand die kan d'er passeren, of ze worden gekierd en gekeurd..."
Of zouden ze niet van elkaar geweten hebben ? Louter toeval ? Waarom heb ik daaraan groooooote twijfels ????? Wedden dat ze straks na het lezen van dit proza weer staan te smoezen en te ginnegappen ????
Nu, desondanks heb ik van die mailtjes genoten, ik stelde me de voorbereidingen zo voor.
... en heel misschien, heel heel misschien, zat er zelfs een heel klein tikkeltje zusterlijke bekommering in ook... maar heel heel heeeeel misschien.... Veeleer wat leedvermaak over broer die nu eens zijn plan moest trekken, die nu eens aan den lijve zou ondervinden wat zij, van den vrouwelijken kunne, altemaal verrichten voor hunne geliefde....
't Valt reuze mee...
Natuurlijk ontsnap ik net aan de lastigste en vervelendste karweitjes... Ik heb bezoek gekregen van Veerle en die heeft de schotels gewassen... en de eieren weest rapen in het kippenhok.
Jammer hé zusje ? Hé Greta ?

De zon schijnt... met de kleur van de herfst, maar toch, de zon schijnt. Ik heb gisteren een handsvol noten geraapt, en wellicht zal dat vandaag weer het geval zijn... De bladeren beginnen te rijzen en zelfs mijn linde krijgt hier en daar al wat bruine vlekken op de bladeren... Veel te vroeg, maar het is niet alleen het weer dat naar de filistijnen is, de bomen zijn ook de pedalen kwijt en staan te freewheelen in een ding dat niet hun jaar meer is.
Misschien is het met de poepelieren nog erger, maar ik kan het niet zien: de maïs staat in mijn weuge !
Maar het is vanmorgen niet zo koud als gisteren! Gisteren heb ik de centrale verwarming een half uurtje laten branden, om de kou wat te breken. 't Was hier echt koud, maar wellicht deed die slapeloze nacht er ook iets aan.

Heb je ook gelezen dat er een deel amerikaanse senatoren publiekelijk verklaard hebben dat president Bush thuishoort in het rijtje van de oorlogsmisdadigers ? Op basis van de martelingen in Guantano en andere van die liefelijke oorden... Nee ? Raar hé ! Buiten de Telegraaf in Nederland is er geen een die zoiets durft te publiceren in de landen die lid zijn van de nato en consoorten... Tja, wiens brood men eet... Of zijn er andere dingen dan het spijzigen in het spel? Onderdrukking ? We kunnen alleen maar gissen, en slechte mens als we zijn, zijn we geneigd het slechtste te denken... Foeifoeifoei...

Maar die dingen maken wij ongerust... Alles wat men verzwijgt, verborgen houdt, daar wil ik niet alleen meer de werkelijke feiten toch weten, maar dan zit ik ook te gissen waarom men dat voor ons verborgen wil houden... En dan zit ik te denken aan het "Vrije Westen"... als het dan echt vrij is, waarom houdt men dan gegevens achter ? Of zijn wij alleen vrij in de dingen die we mogen weten en kennen ?

Wat mij ook ongerust maakt is het ineenstuiken van het bankwezen in kamerika... Niet voor Kamerika op zich, maar omdat wij in het kader van het "vrije" westen, zien dat onze banken heel sterk geliëerd zijn aan die amerikaanse, en dat het ineenstorten van de dollar voor ons mede wel een en ander zou meebrengen. Zelfs al hebben wij een indexbinding, iedereen weet dat er slechts een beperkt aantal producten in die fameuze index zit, en dat een deel van de zwaarst doorwegende er heel kunstig uit gezwierd zijn... Ik hoef niet te zeggen dat bv onze brandstoffen daardoor heel vrijelijk de pan kunnen uitrijzen, zonder dat er ook maar enige afdoende compensatie zou optreden...Bovendien kunnen we rekenen op noodmaatregelen, en noodmaatregelen zijn er ten voordele van de economie van het land (een totaal abstract gegeven) en niet tot baat van de economie van het huishouden van Jan Modaal...

Alles bij elkaar zetten: Amerika stoomt op met een enorme vloot naar Iran om er een economische blokkade uit te bouwen, en om te verhinderen dat Iran alle petroleumlanden zou kunnen blokkeren. Amerika bouwt zijn rakettenschild verder uit. Rusland zegt dat hij dan zijn schepen weer uitrust met atoomkoppen. Rusland stuurt een groot eskader naar Venezuela voor "een parade" (Met atoomkoppen?) en een ganse luchtvloot (voor een show ???). Georgië valt de opstandige provincies aan en wordt teruggeduwd door het russisch leger. De Nato protesteert. Rusland trekt iets terug, maar blijft de opstandigen verdedigen. De amerikaanse munt valt op zijn gatje... en onze munt komt automatisch mee onder druk. De olielanden (Opec) besluiten de leveringen te beperken...
Zo allemaal eens achter elkaar gezet klinkt het niet echt rooskleurig hé ?
Gelukkig dat ze het meeste voor ons verzwijgen... Of net niet ? Begin je nu ook eens na te denken waarom al die gegevens helemaal niet of slechts héél langzaam tot bij ons komen ?
Waarom ik gisteren eens er op wees dat wij niets meer kennen van de oude wijsheden om te overleven?

Ik hoop dat het allemaal weer eens met een sisser zal aflopen, maar net zoals vroeger in de periode van de koude oorlog dachten wij er aan dat er wel eens de een of de ander net één stapje te ver zou kunnen zetten, en dat de boel zou kunnen ontploffen... De koude oorlog die nu aan gang is heeft al een bepaald hoge temperatuur... Het begint heel goed te lijken op de crisis tussen Kroetnedy en Kennetjoff tijdens de rakettenkwestie op Cuba... toen scheelde het ook maar een haartje... Het feit dat de dollar nu valt als een steen is misschien de druppel... (Denk eens aan de duitse economie voor de tweede wereldoorlog, en hoe oorlogsindustrie de (schijn)oplossing vormde ... Nee, ik ben niet gerust. Als je dan Israël hoort zeggen dat het zou verantwoord zijn om kernkoppen te gebruiken tegen Iran... Nee...

Weet je wat, in één ding ben ik nieuwsgierig... Mocht het zo ver komen, mocht er boel komen, zouden wij dan weer zien dat plots iedereen weer extra gelovig wordt, en dat de kerken plots weer vollopen... Hoort godsdienst thuis in het EHBO-koffertje van de doorsnee mens?
Ik ga stoppen, ik hoor het wel mocht ik onverhoopt gelijk krijgen...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: