dinsdag, september 23, 2008

meer dan 4000 !

Sinds mijn tellerke op mijn blog staat, half maart van dit jaar, hebben meer dan 4000 lezers zich over mijn blog gebogen...
En dit zijn dan nog alleen de lezers die dit rechtstreeks doen, want mijn blog zit ook nog minstens op één ander systeem te lezen, en die lezers zie ik niet.
Wie mijn blog plots op Technorati heeft gezet weet ik niet, maar ik heb wel de toelating gegeven dat het mocht. Ik stel vast dat je nu nog steeds het hele eerste van mijn blogjes kunt lezen, tot en met dat van vandaag. Het zou wel een hele karwei zijn, want ondertussen heb ik al heel wat geblogd, en sommige stukken ware stukjes, andere waren hele knoerten.
Ook de behandelde onderwerpen zijn niet te tellen, de meeste blogs gaan over meer dan één onderwerp, en er is omzeggens maar één redelijk constante: het weer... het Belgisch onderwerp bij uitstek. Het weer kwam in bijna iedere blog aan het woord, en slechts heel zelden om te melden dat het goed was...
Toen ik begon aan het bloggen, had ik niet gedacht dat het zo een vaart zou lopen, maar nu beheerst die blog een beetje mijn leven. Het is een vorm van verslaving geworden, ik zou niet meer zo maar kunnen stoppen, de dag is niet af als ik niet kan bloggen.
Toch was het een paar keer bijna het geval: internet gaf de pijp aan maarten, en ik kon mijn blog wel opmaken, maar niet verspreiden... Gelukkig werden de (zeldzame) pannes van het internet steevast tamelijk vlug opgelost en kwam alles nog terecht.
Enkele dagen waren aangekondigd als "Er komt geen blog", omdat een of andere activiteit mij dat zou verhinderen. Met uitzondering van de meerdaagse uitstappen stel ik vast dat ik in de meeste gevallen toch nog een blog creëerde op een weliswaar ongewoon uur, maar toch op de dag in kwestie...een duidelijker bewijs van het verslavende element in het bloggen is er niet!

De laatste maanden blog ik voor ik mijn mailtjes heb gelezen, omwille van het idiote gevoel dat mijn lezers zitten te wachten, en telkens als ik dan mijn blog in de ether duw, kijk ik meteen of ik de lezers voor was, en als ik zie dat er die dag al enkele lezers op mijn blog zaten, is het een steek(je) in mijn schrijvershart.

Hoelang zouden die schrijfsels blijven rondwaren op het internet, vraag ik mij regelmatig af. Met andere woorden, hoeveel van de websites en blogs die je kunt vinden op internet zijn van mensen die ondertussen al het tijdelijke met het eeuwige gewisseld hebben ? Of zijn allang démodé ? Of gaan over onderwerpen die niemand zich nog herinnert ? Wie zal er nog weten wie die Leterme was waarover ik ooit een versje pleegde ? Of ga ik met die blogs op een of andere manier de eeuwigheid in? Zal een van mijn nazaten binnen enkele eeuwen die blogs terug ontdekken, en wereldkundig maken ? Of worden mijn kriebelkrabbels met de mantel van de tijd zachtjes toegedekt? Ik weet het niet, en het is ook niet mijn hoofdbekommernis...Maar wat is dan wel de reden van mijn bloggen ?
Eerlijk, ik weet het niet.
Gewoon omdat ik het graag doe, en omdat ik vaststel dat er enkele mensen zijn die het wel leuk vinden, en die aandacht streelt mijn ego. Onmiskenbaar, en ik denk dat iedere blogger wel wil dat zijn blogs ook gelezen worden.
De meeste vaste lezers zijn uiteraard bekenden, maar tot mijn verbazing tel ik ook enkele vaste lezers die ik niet ken en die mij niet kennen, of het is uit die blog. En dat enkelen uit een toevallig zien van een blog overgaan naar vaste lezer, streelt mijn ijdelheid nog veel meer dan de aandacht van mijn bekenden, die mij lezen uit sympathie.
Dat er een bekende mijn blog propageert in diverse middens, en er uit citeert, doet mij uiteraard nog meer genoegen. Kortom ik ben een hovaardig manneke, drijvend op de aandacht die ik krijg van anderen... en ik voel er geen greintje schaamte over. (Integendeel, ik zit te grinniken!)

Wat ik héél leuk vind zijn de reacties op mijn proza! Sommige kun je lezen als je kijkt op het woordje reacties, andere krijg ik gewoon met een mailtje toegestuurd. Soms krijg ik lof, soms kritiek, maar eigenlijk zijn ze beiden gewoon voer op de molen van mijn ijdelheid...

Weet dat je binnenkort nog eens een blog krijgt over mijn blog, want we naderen stillekes de duizendste blog ! Met andere woorden, we zijn stilaan de kaap van drie jaar bloggen aan het naderen, met dien verstande dat het hier een dagelijkse blog betreft. Ik kijk ook wel over het muurtje bij andere bloggers... en er is een enorme variëteit vast te stellen. Je moet gewoon eens gaan zien op seniorennet om te zien welke soorten van blogs er allemaal zijn. Sommigen zien het veeleer als een never ending story, een soort site die blijkbaar nooit af is, en waaraan ze voortdurend bijwerken en bijschaven, wat bij sommigen leidt tot een enorme kolos van ontelbare items en foto's en noem links en noem maar op, waarin je het gevoel krijgt verloren te lopen, tot de zeer minimalistische die ooit een keer probeerden iets op papier te zetten en dan nooit meer... en alle mogelijke varianten er tussen in. Anderen stofferen hun blog voortdurend met de vruchten van andermans boom, en kopiëren stukjes of zetten linken aan alle kanten. Anderen beperken zich tot een soort onderwerp, en bieden bijvoorbeeld alle nieuwtjes uit hun straat of dorp aan. Je kunt het niet noemen, of het is er ! Via de blog van vriend Happy leerde ik er ook de foto-blog kennen van een mij onbekende dame die vurrukkullukke foto's maakt, en regelmatig een pak prachtige dingen toont... Heel weinig tekst, veel beeld, en van een superieure kwaliteit. Ik heb me al voorgenomen er eens in te grasduinen voor onderwerpen om om te zetten in pyrografie...
Bloggen is dus een medium zonder regels... Je kunt er alles op kwijt...
En dat is ook een van de geheimen van het bloggen: dat kwijt kunnen! Je kunt eens ventileren, en zo ook je eigen gemoedsrust terugvinden...
Hier kan ik nog eens praten over mijn overleden zoon, zoals ik soms met mezelf er over praat, niet om terug in het verdriet te duikelen, maar om de herinnering te eren.
Hier kan ik eens over pijn babbelen, zonder iemand voor je die wat verveeld kijkt of overdreven aandacht besteed.
Hier kan ik alles kwijt op een manier die veel vrijer is dan al de andere middelen.
Denk maar eens aan de telefoon, je kunt veel meer zeggen die onzichtbare persoon dan tegen de man die in je ogen kijkt...Met een blog gaat dit nog veel verder. En dat kun je in heel veel blogs terugvinden... het geeft wat van de ziel van de schrijver bloot...Net zoals ieder boek dat ook doet.
Och, ik kan er blijven over praten... maar het is gewoon: een blog is een blog is een blog is een blog....

Vandaag zouden we weer regen krijgen, maar tot op heden zie ik nog niets, wel is het overtrokken.

Ik zie steeds meer geel in mijn lindeboom kleuren... wat we ook dromen, de herfst is in het land. Zowel meteorologisch als astronomisch als weet ik veel hoe nog, hij is er. Het enige leuke dat hij brengt zijn noten en paddestoelen. Vooral het laatste, en dan denk ik niet alleen aan de eetbare soorten. Ik vind dat paddestoelen veelal mooi zijn. Niet alleen van vorm, maar ook van kleur. De meeste paddestoelen hebben van die pastelkleuren, die bijna verdwijnen in de achtergrond van de gevallen bladeren. Er zijn hele grote bij, maar ook heel minuscule, je moet maar eens kijken onder de schors van dode bomen, en op die schors! Neem eens een vergrootglas mee, en sta vol ver- en bewondering voor die bizarre vormen die de natuur ons biedt. Je kunt dan meteen ook eens kijken naar de mossen en korstmossen, en versteld staan van de vormen, maar vooral van de kleuren in dat kleine wereldje... We naderen ook weer allerzielen, en binnenkort gaan de mensen de jaarlijkse opkuis van de graven gaan doen...Voor je begint te schuren, kijk eens met een vergrootglas naar het "vuil" dat veelal bestaat uit korstmossen. Sta er eens bij stil dat op die schijnbaar blote steen er toch leven ontstaat. Waar je met de beste wil van de wereld niet ziet hoe er daar iets kan leven, is het er toch! In de warme en vochtige landen heb je daar ook nog de tillandsia's bij, die net als de korstmossen hun voeding schijnen te halen uit de lucht en het vocht in de atmosfeer. Hier zie je ze wel eens als die bizarre plantjes die op een steen of op kurk of een dode tak gekleefd zijn, veelal wat grijzig van kleur. Weet je dat ze zich zelfs "zaaien" op de telefoondraden, die soms breken van het gewicht van de aanwezige plantjes?
Voor mij zijn dat echte veroveraars ! Waar nog geen ander leven mogelijk lijkt, vestigen zij zich, en als je ze laat groeien en vermenigvuldigen zullen zij op den duur een voldoende basis vormen voor andere soorten van planten, en is de natuur weer eens de kale rots aan het overwinnen. Fantastisch toch ?
Ook rondom ons zien we van die sterke veroveraars... Als je aan een wegboord een stukje brake grond ziet, waar niets kan opgroeien, dan zul je plots zien dat het kleine hoefblad net dat stukje grond gaat bezetten, en er enkele jaren ongestoord blijft groeien... tot het door zijn aanwezigheid voldoende voedingsstoffen in de boden heeft gebracht, en andere planten er beginnen te groeien, die veel sterker zijn en het arme kleine hoefblad totaal verdrummen... De zachte veroveraar wordt niet bedankt voor zijn werk, maar gaat er teniet.
Echter, zonder dat voorbereidende werk, van die korstmossen of dat kleine hoefblad, zou de natuur nooit op die plaatsen zijn geraakt... Voor mij is dat een les om te onthouden! Zonder het werk van de kleine man zouden wij nooit de welvaart hebben die we nu kennen. Laat ons dan iets dankbaarder zijn dan de natuur zelve, en niet vergeten wat die onzichtbaren allemaal dagdagelijks voor ons doen opdat wij makkelijk zouden zitten in een zachte zetel, wekelijks ons afval zouden kunnen buitenzetten in het zekere weten dat het verdwijnt... en noem maar op. De natuur kan er niet zijn zonder die kleine werkers vooraf, wij kunnen er niet zijn zonder die kleine mensen die de maatschappij laten draaien.

Ik ga stoppen, bedankt allemaal om mij dagelijks , of nu en dan, of heel toevallig, te ontmoeten in de blog van die soms knorrige, soms satirische, soms leuke opa...
tot de volgende ?

Geen opmerkingen: