zondag, september 21, 2008

Troost

Ik kan niet zeggen dat ik er gelukkig om ben, integendeel, maar ergens voel ik mij getroost, gesteund in mijn colère over en tegen de politiekers... Men heeft immers een bevraging gedaan en op TV uitgezonden waaruit duidelijk blijkt dat ik niet alleen sta met mijn kijk op politiekers ! Amper 99,99 % van de ondervraagden sprak van kinderachtig, onbekwaam, onnozelaars en noem maar op.
Mocht men ooit de kiesplicht afschaffen, dan zouden wellicht alleen nog de politiekers zelf en hun gezinsleden (alhoewel...) nog gaan stemmen. Dan zou de verkiezing eindelijk zijn ware gezicht vertonen, en zou Belgische politiek nog meer dan nu de risee zijn van heel de wereld !
Het is immers waarheid dat men in het buitenland met veel pret de Belgische vaudeville volgt, en dat de grapjes er over de pan uit swingen. Steeds meer mopjes gaan over de domme belgen, een beeld die ze daar wel moeten hebben van ons, als ze zien wat die kluivers in Brussel allemaal uitsteken!
Heb je nu dat rapport van de drie "wijzen" (??!!) eens gelezen ? Hebben ze daar echt maanden werk aan gehad ? Om helemaal niets te vertellen, en het twistpunt te vermijden? Soepkiekens zijn het, niet alleen in de ogen van de Belg die het stilaan meer dan moe wordt, maar ook in de ogen van de rest van de wereld... Weet je, het oude mopje over Mobutu schiet mij weer te binnen bij al die onzin...
Bij een bezoek aan ons land vroeg Mobutu om eens over België te mogen vliegen met een helikopter. Om de man zoet te houden stond men dat uiteraard toe. Toen ze zowat een uurtje aan het vliegen waren vroeg Mobutu om hem nu eindelijk eens de brousse te tonen... "De brousse, wij hebben helemaal geen brousse..." "Oh nee? En van waar komen al die brousseleirs dan ?" Einde van het mopje, maar met de bedenking dat Brussel toch wel iets heeft van de een brousse, er zwieren immers politieke apen door de straten...
djudedju...
Weten die mannen en vrouwen dan niet dat zij niet alleen zichzelf onsterfelijk belachelijk maken, maar heel de natie met zich ?
Neem nu ook weer het schandaal in de hoogste politieregionen en de waterval van schandaaltjes in cascade tot in de laagste onderdeeltjes... De houding van de politiek is om je te bescheuren, ware het niet zo in triest !
Kijk, ik ben van de oude stempel, en ik zou véél liever zien dat fouten en misdaden binnen in de politiemacht, zou behandeld worden zoals lang geleden in de rijkswacht, via een militaire rechtbank. Nu, in het kader van de nieuwe eenheidspolitie dus in het kader van een speciale innerlijke politie-rechtbank. Vermits het hier gaat over mensen met een publieke verantwoordelijkheid moeten de straffen op zijn minst een dubbele strafmaat hebben ten opzichte van de burgerlijke. Maar, al die dingen moeten binnenkamers behandeld worden, buiten alle publiciteit. Het is immers niet goed dat zoals nu, de politie een imago krijgt van "diefjesmaat"... Men moet dergelijk imagoverlies ten allen prijze vermijden, zodat de politie minstens naar buiten toe een ongeschonden blazoen zou bewaren. Zonder dit ongeschonden imago verliest de politie niet alleen haar geloofwaardigheid, maar mede daarmee ook het gezag, die voor de uitoefening van haar functie toch onmisbaar zou moeten zijn !
Nu zal men zweren dat in een moderne staat alles openbaar moet zijn, maar ik ben het daar niet mee eens! Men moet beschikken over bepaalde instellingen die onkreukbaar zijn, zoniet verliest die instantie zijn hem toegekende macht, macht die hem toegekend is om het geheel vlot te laten ronddraaien. Daarom pleit ik dat politie en rechtbanken een speciale interne rechtspraak zouden moeten hebben, en dat de feiten steeds uit de publieke sfeer zouden moeten gehouden worden, teneinde het imago en het daaraan vasthangende gezag niet te ondermijnen.

En in plaats van een politieke onschendbaarheid in de zin zoals men die nu interpreteert, zou er een politieke onschendbaarheid moeten komen in de zin dat ook daar het imago van de politiek zou moeten beschermd worden, en dat men binnenskamers diegenen die het imago ondermijnen door hun gedrag, of uitlatingen, zou bestraffen, met een strafmaat die minstens driemaal hoger ligt dan in de burgerlijke. Met andere woorden, wie een voorbeeldfunctie heeft, moet ook weten dat de schade die hij aanricht door een misstap veel groter is dan de misstap van een kleine garnaal die door niemand gekend is. Als een voorbeeldfunctie slechte voorbeelden gaat geven, dan is het niet meer dan bescherming van de burger dat dit bestraft en te niet wordt gedaan.

Wat wij nu zien, is het tegendeel! Ieder foutje, ieder misstap begaan in de hoogste regionen wordt breed uitgesmeerd in pers en tv... En wat zegt de voorbeeldfunctie dan ? Als zij mogen sjoemelen, dan mag ik het zeker....

Een Stommeke Boonen wordt mede bestraft voor zijn voorbeeldfunctie, maar een minister geniet onschendbaarheid en mag alles afwentelen op zijn ondergeschikten. Het moet leuk zijn om te werken voor zijn zo een (ik wil hier niet schrijven wat ik denk)...
Stel je voor, je krijgt de opdracht dit of dat uit te werken, je doet het (Befehl ist befehl), en als het uitkomt, dan ben jij de dader, en niet de baas die het je commandeerde... Als zij dat daar mogen, is er dan nog één reden waarom jou bureauchef jou dat niet zou mogen lappen???
Voorbeeldfunctie djudedju

Gelukkig schijnt, zelfs over dit absurde staatje, nog de zon. En er is niet ver van hier een rommelmarkt. Ondanks onze onbekwame "lijders" (voormannen die ons doen lijden) is er nog iets om naar uit te zien ! Een rommelmarkt, een prachtsymbool van ons politiekers. Veel boel, veel brol en desondanks komt er soms nog iets goed uit voort... Als er een Godsbewijs is, dan is dat er wel een !

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: