maandag, september 29, 2008

De prijs van de sperma

Heb je het ook gelezen ? De spermabank heeft zaadtekort, of zaad te kort, zoals je wilt.
Globaal gezien komen per jaar ongeveer 10 nieuwe spermadonoren opdagen, meldt het UZ te Gent, waar er normalieter minstens 50 zouden moeten zijn.
Daarom zijn ze nu een actie begonnen bij de studenten...
Eén van de redenen (naast de stijgende onvruchtbaarheid) is dat de Nederlandse echtparen (paren die dan wel echt?) nu massaal (?) afzakken naar Gent, omdat in Nederland de anonimiteit van de donor er niet meer is.
(Ik zie het al voor mijn ogen... een student, in een gekke bui gaat eens eventjes doneren, en zo'n twintig jaar later staat er plots een jongmens voor zijn deur: "Dag papa !")
Hier in ons Belgenland is de spermadonor nog anoniem. Wat blijkbaar op prijs gesteld wordt. Ik begrijp dit natuurlijk, want wat is de legale positie van de "papa" als er plots een dna-proef bewijst dat hij de natuurlijke vader is ? Erfrecht en dergelijke worden dan wel effentjes in vraag gesteld hé ?
Toch zit er ook een ander aspect aan... Stel dat de kleine bijvoorbeeld leukemie krijgt, en men zoekt de juiste donorcellen???
Ik denk dat er voor die zaken een mogelijkheid moet zijn om dan toch de echte vader te contacteren, eventueel zonder dat kind of nepouders dat ook maar kunnen te weten komen.

Maar ja, als je dan leest dat drie op de tien kinderen niet van de huwelijkspartner zijn, maar van een toevallige passant... Dan stelt zich diezelfde moeilijkheid ook. Ik vermoed dat er op zo'n momenten niet alleen de pijn van een doodziek kind stelt, maar dat daar bovenop soms nog een pijnlijke vaststelling komt van niet-vader zijn... Dat moet verschrikkelijk zijn !
Ik probeer me dat vruchteloos voor te stellen ! Het is gewoon niet voor je zelf aan te nemen dat één (of meer) van je kinderen na al die jaren van liefde en zorg plots niet meer je kind zouden zijn. Zou je dan heel rationeel kunnen zeggen dat de relatie vader-kind plots en definitief verbroken wordt ? Jij hebt immers dat kind aan het handje gehouden bij zijn eerste pasjes, jij hebt meegelopen naast het fietsje om hem te leren fietsen en noem maar op... Kun je dat plots allemaal zo maar laten vallen, of zit je dan verscheurd door je liefde en je haat tegenover "je" kind?
Trouwens, ik stel me ook de vraag hoe je, die in je binnenste staat tegenover het kind dat je samen hebt beslist te nemen, via een kunstmatige inseminatie. Zou je daar echt op dezelfde onvoorwaardelijke manier je liefde aan geven? Of zou je, op het moment dat de kleine eens stout is denken - zeggen?- dat is wat hij van dienen anderen heeft !
Zou dat niet steeds ergens diep van binnen blijven woekeren?
Ik ken een koppel dat een kindje heeft via een in vitro bevruchting. Daar stelt zich die kwestie niet. Daar is het duidelijk van de ouders samen, die alleen de bevruchting hebben laten plaatsvinden buiten de baarmoeder, omdat het via de normale weg niet lukte om diverse redenen. Misschien ken ik ook ouders in het andere geval, maar wellicht is dat iets wat alleen door intimi gedeeld wordt ? En weet ik het dus niet eens ?
Nu, in ieder geval denk ik dat de bijkomende kansen op het hebben van een kind voor de ouders in casu heel belangrijk is. Toen ik nog jong was, bestonden die mogelijkheden van nu nog niet, of waren nog in een stadium dat nog niet openstond voor iedereen, nog in de onderzoekfase zeg maar... Ik ken koppels waar er geen kinderen zijn, omdat ze er geen konden krijgen, en in ieder van die gezinnen was dat een drama. Moeilijk te verwerken en te verdragen. Bij de "gelukkigen" lag het aan beide partners, want waar het slechts aan één van de twee lag, dreigde het feit van schuldgevoel en verwijten... Nee, dan zijn de huidige middelen een zegen ! Zeker nu de echtparen veel makkelijker dan vroeger over gaan tot het verbreken van een relatie... De toekomst zal ons moeten leren of die evolutie goed of slecht te noemen is, maar een ding is zeker, waar er dan wel kinderen zijn, zijn die veelal in meerdere of mindere mate de sukkelaars van het gebroken gezin. Mocht de minder standvastige relatie ooit tot een winstpunt geworden, dan zal er eerst een deugdelijke oplossing moeten komen voor de kinderen, want wat men nu ook probeert, er is geen goede oplossing voorhanden om de kinderen een evenwichtige opvoeding te geven.
Bovendien is er ook geen echt goede oplossing voor de ouder die de kinderen "krijgt" toegewezen. In de meeste gevallen is dit de vrouw, die daardoor nog moeilijker een plaats krijgt in het economische bestek, en waardoor er een minder welvarende situatie ontstaat, zelfs armoede. Ook de kansen op een nieuwe relatie wordt dan bemoeilijkt door de aanwezigheid van die kinderen. (Het moge duidelijk zijn dat ik nog van de oude stempel ben, en dat voor mij de gezinnen heilig zijn, en dat je niet voor het minste uit elkaar moet gaan! Maar er zijn situaties waar geen andere oplossing is, dus ook bij de oudere generatie waren er al echtscheidingen)

Ik weet niet wat de reden is dat jongere gezinnen makkelijker uit elkaar gaan. Wellicht is een een hele samenloop van zaken. Eén van de dingen waar ik op denk, zonder een bewijs van juistheid, alleen een vermoeden, is dat de jonge echtparen tegenwoordig starten met alles. Toen ik huwde, hadden wij niet veel: een slaapkamer en wat oude meubeltjes en wat goedkope nieuwe meubeltjes, en het gerei dat we kregen als huwelijksgeschenk en wat afdankerkes van de ouders en andere familieleden... We hadden genoeg om te wonen in een liefst goedkoop huurhuisje, maar niets meer. Het heeft jaren geduurd voor er ook maar sprake was van een TV... Alles wat we nu hebben, hebben we samen opgebouwd, hutje bij mudje... Aan ieder stukje hangt niet alleen een herinnering, er hangt bij wijze van spreken ook zweet aan. Wij hadden ook nog een gezin waar we de luxe hadden moeder thuis te hebben en zich volledig te kunnen wijden aan het moederzijn, en het was door haar zuinig zijn, zelf alles op knappen en herstellen dat we er toch konden toe komen een bestaan op te bouwen. Rijk zullen we nooit worden op die manier, maar we hebben de rijkdom elkaar te hebben in een huisje wat en waar alles zelf bijeengewerkt is. Nu hebben de jonge paren alles al, om te starten... Bij hen heeft de tafel en de stoel geen meerwaarde, het is alleen een stoel, alleen een tafel. Bij ons is die tafel véél meer! Stel dat wij zouden scheiden, dan zou de verdeling véél en véél moeilijker zijn dan voor dat paartje waar de dingen geen meerwaarde hebben... Och, er zijn ongetwijfeld veel meer redenen dan dat op te noemen, zoals het feit dat beide partners werken, veelal in middens waar beide seksen voortdurend met elkaar in aanraking komen, en dus de bekoringen veel intenser zijn... en noem maar op... Maar toch, voor mij blijft dat zelf opbouwen van het nest de numero uno.

Sjonge, wat zijn we weer bloedserieus vandaag ! Wellicht omdat het nog steeds mistig is, en het weerbericht on weer geen enkele hoop laat dan een vooruitzicht op een hele week regen ? djudedju !

Bij Veerle zijn de zieken allemaal weer hersteld. Dus die zorg is ook weg. Straks ga ik eens nazien wanneer Floralux zijn sluitingsdag heeft, want we gaan ook weer eens zien om een bloemstukje voor op het graf van Koen. Je moet er vroeg bij zijn om de mooiste dingen te vinden. We zetten ieder winter een bloempje in kunststof, en in de zomer een levend plantje... en telkens voelen wij dan weer de pijn en een krop in de keel... Dat is een pijn die niet slijt.

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: