dinsdag, mei 29, 2007

Rood = doorrijden

Deze morgen zijn we naar Auchan te Leers gereden. Op één plaats moet ik daar de spooroverweg dwarsen. Het licht was rood, de slagbomen naar beneden, maar een brave rijkswachter (nog hoofdzakelijk in zijn oud uniform !?) zwaaide om ons er door te drijven. Later hoorde we op de radio van de elektriciteitspanne te Moeskroen, misschien was dat een ver uitlopend gevolg ???
In Auchan zelf waren ze blijkbaar bezig met de grote voorjaarskuis, her en der hingen er grote knalrode borden om je de weg te wijzen naar goederen die (tijdelijk ?) verzet waren...Ik moet eerlijk zeggen dat we blijkbaar geen plafondkijkers zijn, want wij hadden die borden natuurlijk niet gezien...Tot een vriendelijke winkeljuf er ons op wees... Daardoor hebben wij iets langer dan anders gewinkeld. (en is deze blog weer al eens later dan normaal - maar wat is nog normaal?)

Ik heb vandaag geen pijn, ook het winkelen ging me redelijk af, en na de drink-pauze was ik weer min of meer in orde. Oef !.

Morgen moet ik mijn auto binnen doen voor de jaarlijkse smeerbeurt. Vermits ik niet aan het aantal km kom, heeft men mij aangeraden om toch minstens één keer per jaar de wagen te laten smeren...Als ik denk aan vroeger, dan moest ik om de maand, anderhalve maand naar de smering. Niet alleen dat ik zoveel meer reed, maar ook de smeerbeurt moest vroeger na veel minder km dan nu plaatsvinden. Ook is het verbruik van brandstof veel minder dan vroeger, bovendien is de tank iets groter, en zo moet ik maar één keer in de maand tanken. Het zou nog minder vaak kunnen, maar ik rij nooit de tank leeg, er is altijd nog ongeveer 1/4 van de tank vol. Als ik het zo bekijk, dan zou ik waarschijnlijk in één rit van hier naar Spanje kunnen rijden zonder bij te tanken... Ik ben ooit eens met de auto naar spanje gereden, maar ik zou het niemand aanraden ! Ik herinner mij nog levendig hoe ik, na de terugrit bijna niet meer op mijn benen kon staan bij het thuis uitstappen... Men moet mij niet vertellen dat je dan nog echt normaal reageert op de verkeerssituaties !

Als ik nu rijd, dan wordt ik gewaar dat ik bijlange niet meer zo stout ben als vroeger, ik rij veel trager en reageer steeds heel vroeg op de komende situaties. Waar ik vroeger, als ik de lichten voor de voetgangers op rood zag springen, wat meer gas gaf om toch nog door te zijn, laat ik nu mijn wagen rustig uitbollen... Ook als ik roodlicht voor me zie, laat ik al ven ver mijn gas los, om traagjes uit te bollen, en met wat geluk zelfs niet te moeten stoppen...Onlangs hoorde ik een uitzending op de radio over zuinig rijden met de wagen, ik denk dat ik dat nu (na al die jaren !)eindelijk doe... Ik rij rustig, hou mijn toerenteller in de gaten, en trek rustig op, en zo mogelijk rem ik ook rustig af. Bovendien schakel ik behoorlijk vroeg op een groetere versnelling, zodat ik zo vlug mogelijk een een traag toerental rij, en dus minder verbruik...Tot spijt van die Fangio's die achter mij rijden...(Ik vraag me af of die snelrijders uberhaupt nog weten wie Fangio was ???)

Vanmiddag hebben we dan maar een stuk baguette gegeten (Wat wij Frans brood plegen te noemen, maar in Frankrijk zijn alle soorten brood frans hé ?)met een homp boter op...Meer moet ik dan niet hebben, aan dat heerlijke brood heb ik dan genoeg. Wat is het toch dat brood zo lekker maakt als het van een andere bakker komt??? Want het is niet alleen het geval met frans brood, als je brood koopt bij een andere bakker dan de gewone, dan smaakt dat brood altijd véél beter ??? Wat is dat toch ???

Zo is het met veel dingen... Als je ergens in la douce france een lekker glas wijn drinkt op een zonnig terrasje, dan smaakt dat verrukkulluk, dan neem je een paar van die flessen mee naar huis, om die sfeer nog eens naar believen te kunnen op roepen, maar dan smaakt die wijn plots niet meer zooooo vurrukkulluk ??? Hoe komt dat toch ?Zelf de foto's die je daar nam, geven je niet het beeld dat je daar had? Hoe komt dat toch ??? Ik ontdekte wel, dat als je breedbeeld-foto's nam, het beeld al veel beter weergeeft wat het toen was, en misschien zit daar het antwoord op een heleboel van die wondere vaststellingen: we verwachten niet die smaak van de wijn, maar de smaak van de wijn in die zon op dat terrasje...we verwachten een totaalbeeld...Bij brood is het ook zo iets, we verwachten een ander smaakaccentje, en dat krijgen we dan ook...

Ik heb weer een ganse voorraad flessen aperitief meegebracht, aperitief, alleen voor mij ! Ik drink (bijna) iedere dag, voor het middageten een glas of twee aperitief, maar dan wel aperitief zonder alcohol. In ons belgiekske is daar niet veel keuze in te vinden, terwijl ik daar van één merk, 4 verschillende soorten vind... en ze zijn nog naar mijn smaak ook, een ietsje bitter, zoals ik het graag heb.

Ik drink heel weinig alcohol, alleen als Luc (vis) komt, dan kraken we een flesje wijn, en de vrijdag, als Bart komt drinken we ook iets...Voor de rest drink ik meestal geen alcohol houdende drank. Niet dat ik er iets op tegen heb, maar met al die pillen denk ik dat het een niet nodige bijkomende belasting zou zijn voor mijn lever...en ik zou niet graag ook nog eens daarvoor moeten gaan dokteren....

Voila, ik ga er mee stoppen... Wat zou Suzanne nu aan het doen zijn, ginder ver, in Lourdes ??? Waar zit/staat/ligt ze nu (ik denk niet dat ze ergens hangt...of misschien eens aan de toog? Hoewel ik dat mij moeilijk kan voorstellen bij ons Suzanne...). Misschien zit ze nu voor de Grot (met hoofdletter) te bidden dat haar lippen daveren...

Tot de volgende ?????

Geen opmerkingen: