zaterdag, mei 19, 2007

de brug

Vanmorgen gingen we naar de rommelmarkt te Zulte. Ik moest mijn wagen parkeren in de straat naar Oeselgem. Na de rommelmarkt besloot ik door te rijden en zo, via Oeselgem naar huis te rijden. Dat kon, voor het eerst sinds héééééééél lang... Men had immers de brug over de leie moeten afbreken en vervangen door een nieuwe brug. Dat heeft veel langer geduurd dan normaal, omdat de nieuwe brug eigenlijk niet voorzien was, men merkte dat de toestand van de oude brug zo ernstig was, dat herstellen niet meer mogelijk was, en dat verkeer op die oude brug zou kunnen rampzalig worden...Vandaar: een nieuwe brug.
Nu is die dus eindelijk af ! En wat voor een brug ! een pracht van brug, oh jongens wat voor een brug is dat ...
De Leie is geen erg brede rivier, dus de brug zou niet zo groot hoeven te zijn, en het brugdek is ook normaal, maar de bovenbouw van die brug is gewoon prachtig om zien !
Je kent wel die talrijke bruggen die we zowat overal in ons land tegenkomen, aan weerszijden van de rivier legt men een heuvel aan als oprit, en dan legt men een brug, waar in heel veel van de gevallen aan weerszijden een betonnen boog over de brug ligt, met draagkabels of draagstangen tot in de brug, die mede de brug helpen dragen. Daar was vroeger zo'n klassieke brug, en de nieuwe brug is eigenlijk volgens datzelfde principe gebouwd, alleen is daar nu geen betonnen boog, maar een prachtige heel hoog rijzende metalenboog, die daar heel hoog naar elkaar toe neigt en een heel prachtig, heel sierlijk silhouet geeft aan die brug. Mooi ! Je vraagt je alleen af waarom men niet iedere brug naast nuttig ook mooi maakt ! Deze brug is echt mooi, sierlijk !

Wellicht denk je nu bij jezelf, wat heb ik nu aan een brug te Olsene, op de weg van Olsene naar Dentergem? Misschien niets, maar ik kan je aanraden, als je daar ooit in de omgeving bent, toch maar eens over die brug te rijden, gewoon, om te bewonderen. Niet alleen een schilderij of een beeldhouwwerk kan mooi zijn, ook gebruiksvoorwerpen! Dat noemt men dan design, en sommige stoelen zijn werkelijk wereldberoemd geworden omwille van het feit dat ze èn praktisch èn mooi zijn, waarom dan ook geen brug?

In mijn tuin, nestelt momenteel een tortelduif, een turkse tortel...Bijna iedere dag komt Anny terug van het voederen van de kippen met opmerkingen over dat nest van de tortels... Een tortel maakt inderdaad een minieme konstruktie als nest, enkele twijgjes, zo gelegd dat een ei er net niet door valt, en voilà, het nest is af. Anny is verschrikt dat de eieren er toch een door zullen vallen, maar dat gebeurt niet, hoe ijl en fragiel ook, de tortels maken al generaties dergelijke fragiele nesten, en als er een vogelsoort is die de wereld aan het veroveren is, dan horen die turkse tortels daan zeker bij...Ik ben niet helemaal zeker, maar ik meen dat de eerste broedgevallen van turkse tortels in on land zo rond 1946 is geweest...En kijk nu eens hoeveel er al zijn ! (Denk bij deze ook maar eens wat ik u eerder al zei over inteelt !)

Vandaag hebben we de twee vetkiekens en de twee leghennekuikens die we van Els kregen, losgelaten bij onze kippen. Door het feit dat we ze zolang hebben gehuisvest in een hoek van ons kippenhok, goed zichtbaar voor onze kippen, zijn ze elkaar gewoon geworden, en hebben ze ook elkaars luchtje aangenomen. Wel zullen we wellicht nog wat problemen hebben 's avonds. 's Avonds?, ja, want iedere avond gaan onze kippen naar binnen, in het hok, zodra ze ons horen komen. Ze weten dat ze dan binnen moeten, en ze gaan vanzelf binnen, zo maar...Maar die nieuwelingen zullen weer moeten aanleren om iedere avond binnen te gaan. Het hok wordt dan gesloten, dat is veiliger tegen het ongedierte en de vossen. (Een straat van hier was er ooit iemand meer dan 30 kippen in één nacht kwijt !) Bovendien hebben we er nog een winstpuntje bij, als de haan, héél vroeg kraait, dan zit hij in het hok, en klinkt het gekraai heel netjes in sourdine. Er is nog geen enkele buur die zaagde over mijn haan, en ik wil het graag zo houden. Martine zegt zelfs dat graag de haan en de vogels hoort bij het ontwaken ... Ze is niet alleen, ik kan ook liggen luisteren naar het ontwaken van de natuur.

De zon schijnt, het is zalig weer, niet te warm, er is een fris windje...Ik ga maar eens wat nieuwe vetplantjes bijzetten in mijn bloembakken op het terras (Gekocht op de rommelmarkt!)

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: