maandag, november 06, 2006

Verdossemd (2)

Ik kreeg één reactie op mijn vraag over het woord verdossemd, maar tot mijn spijt kan het m.i. niet kloppen, want ik kwam dat woord een tweede maal tegen en wel als: "Het was verdossemd weder en bladstil..."
Ik vermoed uit deze kontekst dat het wellicht familie is van ons "doef" warm, zwoel, verstikkend weder... Heb je een beter antwoord, laat het weten aub. Dankbij " boorvaat".

Bakelandt is uit, gestorven op de guillotine te Brugge recht over café 't Mandje. Buiten de sequenties waar Zeereerweerdenheer pastoor jeremiaat over de stijgende zedenverwildering (Er is niets nieuws onder de zon...) is het een prachtig boek. Ik nam er met graagte (en me een beetje binnenpret) de preken bij.

Ik ben nu begonnen aan een boek over geschiedenis... Een koppel nederlanders kregen het grandiose idee om her en der de getuigenverklaringen uit het grote geschiedenisboek van de mensheid, uit te plukken, in een moderne (maar historisch verantwoorde) vertaling te zetten. Zo krijg je als het ware moderne krantenartikels, maar over dingen van eeuwen terug...Zo zit je in de huiskamer bij Socrates, als hij de gifbeker drinkt...Wist je dat hij zich eerst volledig ging wassen om dat werk nadien aan de vrouwen te besparen ?
Je leest een verslag over de inname van Jerusalem door de kruisvaarders (allesbehalve netjes wat daar gebeurde...)
Natuurlijk zijn er meer dergelijke teksten te vinden in de meer recente tijden dan in vroegere, maar er zijn toch heel verrassende dingen bij, die ons nooit (of heel zelden) op die manier verteld werden.

Ja, ook dat boek komt natuurlijk van de rommelmarkt. Nu en dan vind je daar echte bijoukes.

Vannacht heb ik dus weer veel liggen lezen...dus weer veel pijn gehad...Ik ga toch weer moeten terugkeren naar de hogeredosis van morfine...niet aan te doen, 't moet toch uit te houden zijn hé?

Nu 't is ook de schuld van het Gymgala... Daardoor werden alle auto's die geen speciale toegangspas hadden geweerd uit de omtrek van het gebouw waar ook de rommelmarkt was. En daardoor moest ik van verder komen dan normaal, en dan nog de rommelmarkt en terug naar de auto. Ik raakte bijna niet toe, en natuurlijk gaat dat dan niet vlug over ook... Het erge is dat op de parking, waar zeker een kleine 200 auto's kunnen staan, er wel 8 wagens stonden... Om bij te wenen...
't Is om al die turnliefhebbers al het moois toe te wensen...
Enfin, 't zal ook wel weer wat beteren zeker, maar ondertussen doet toch zeer...

Veerle zit nog altijd thuis, straks gaan we weer wat boodschappen halen voor haar. Hopelijk is ze er nu rap door, de dokter spreekt van woensdag...

Tot de volgende ?

Geen opmerkingen: