zondag, juni 23, 2013

Maggie Dé Block

Ik haat politici, maar ik heb bewondering voor de manier waarop Maggie De Block het spel speelt ! Bij mijn weten is ze de eerste die toegekend geld terugkeert... In het kader van de zoektocht naar 500 miljoen eurootjes schenkt ze 90 miljoen...Ze zijn niet van haar, maar in dit manoeuvre lijkt het wel zo... Knap gespeeld !
Alleen, ik zit dan te denken aan al die miljoenen die in het verleden nooit ofte nooit werden terug gekeerd aan onze staat, aan ons... En mijn wrevel tegen de politici wordt er dus alleen maar groter door.
Maar om dit memorabele feit van Maggie te eren herdoop ik haar vanaf heden tot Maggie Déblock (voor de Vlaamse taalpuriteinen misschien Maggie Deeblok geschreven ?) Déblock als een aanzet tot deblokkeren...

Het zijn niet onze ministers die besloten hebben dat we 500 miljoen te kort hebben, het is Europa, en volgend jaar moet er nog veel meer bespaard worden... Van Europa.
Je weet wel, dat Europa dat deskundig bezig is Griekenland te vermoorden, en aan het zoeken is naar een pijnloze euthanasie voor Spanje Portugal en daarna Italië... en wij worden  blijkbaar ook al stilletjes voorbereid tot de Europese slachtbank...
Ik geloof nog steeds in een verenigd Europa, maar willen ze hun krediet niet verliezen, dan moeten ze hoognodig het roer gaan omzwaaien ! Ik ben akkoord dat een verenigd Europa maar kan bestaan als het een totale begroting heeft die zowat in evenwicht is. Maar ik geloof niet dat je daar ooit toe kunt komen door de bevolking tot armoede te veroordelen en door te grote besparingsronden. We moeten in de eerste plaats zorgen dat de economie draait ! En dat kan niet bij te grote en te zware besparingen !

... en toch heb ik ook schrik van dat aanzwengelen van de economie...

Ik vrees dat, in het kader van de besparingen, dat men de economie zal opvoeren op de goedkoopste manier. En die goedkoopste manier, dat is nogal dikwijls de duurste manier naar de natuur, naar het milieu toe !
Als men op die manier economie voert, dan vrees ik dat dit uiteindelijk de duurste economie is die we kunnen voeren, zo duur dat het ons de hele wereld, het totale leven kost !

We zijn voor het eerst bewust van het feit dat we dringend iets moeten gaan doen, willen we overleven ! Laat ons nu niet voor onmiddellijk gewin, de toekomst verzieken !

Neen, ik denk dat we in tegendeel het voortouw moeten nemen en een economie opbouwen ten bate van het milieu ! Laat ons in plaats van te zoeken naar onmiddellijke winst, zoeken naar oplossingen die echte oplossing bieden op lange termijn. Laat ons zoeken naar producten en naar gebruik van energie op een manier die de wereld niet uitput, maar integendeel leidt tot een leefbaardere wereld.

Laat ons bv eens zoeken naar kunststof die niet op fossiele brandstof is gebaseerd, en die herbruikbaar is. Op deze manier vervuilen we niet alleen minder, maar putten we de grondstoffen niet telkens verder en verder uit. Trouwens, als we het niet doen, dan zitten we binnen enkele decennia toch al zonder een heleboel grondstoffen waar onze huidige maatschappij niet zonder lijkt te kunnen... Tenzij we kiezen om een totaal andere richting in te slaan !

Heel wat van onze moderne verwezenlijkingen lijken nu onmisbaar, maar ze vreten in een ijltempo grondstoffen ! Neem nu de smartphone ... Als we niet tot andere oplossingen komen, kunnen we binnen dertig jaar die dingen niet eens meer maken, bij gebrek aan bepaalde grondstoffen...

Je moet eens naar onze jongeren kijken, en beeld je eens in, dat ze morgen geen smartphone meer zouden hebben... Lukt het niet?Mij ook niet, het lijkt inderdaad dat ze zowat vergroeid zijn met die dingen. Je hebt moeite om ze te zien zonder zo'n ding in hun hand, of naast zich op tafel... Ga met hen naar een museum, en ze kijken niet naar de objecten daar, maar naar wie hen sms't op dat moment.

Neem het hen af, en je hebt te maken met een nieuw soort wezen, kinderen van wie een ouder is afgenomen... weeskinderen van de moderne tijd.

Ik ga al enkele jaartjes mee, en heb nooit eerder gezien dat de mensheid zich zo sterk bond aan een ding. Het allereerste wat een enorme invloed had op het mensdom was de TV, maar de invloed van smartphones is véél groter !

We moeten echt dringend iets doen om de mens weer mens te maken in een natuur waarin hij kan voortbestaan.
Economie moet dus niet alleen gericht zijn op de voortbrengst van materie, maar moet dit doen op een manier die de natuur respecteert en bevordert !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: