vrijdag, juni 14, 2013

binnenpretjes

Plastic boxes, with two birds Français : Cageo...
Plastic boxes, with two birds Français : Cageots en plastique, avec deux oiseaux Italiano: Cassette in plastica (Photo credit: Wikipedia)
Ik kan het niet helpen, maar ik amuseer me rot met al dat wereldschokkende nieuws uit de voetbalwereld... Messi ontdook belastingen, Franky Dury kan blijkbaar toch naar Rijsel, Brugge koopt een 36 jarige speler om maturiteit in de ploeg te brengen, Anderlecht baas Van Holsbeek foetert al zijn collegae uit...
Geef toe, dat zijn allemaal wereldschokkende gebeurtenissen, die het zeker verdienen hele bladzijden te vullen vóór dommigheden als 93.000 doden in Syrië, zoveel miljoenen hongerende mensen  in de Hoorn van Afrika en dergelijke onbenulligheden...
djudedju

Het is geen wonder dat ik hier zit te vloeken...
Als de krant een weergave is van het belang die wij aan de dingen hechten, dan is het slecht gesteld met het menselijke geweten. En ik kan niet anders dan vaststellen dat het inderdaad slecht is gesteld met dat geweten !
Of we hebben geen zier interesse meer voor onze medemens, of we wenden gewoon het hoofd weg van alles wat niet leuk is. En ik denk dat het het laatste is...

We leven in een wereld, waar we alles menen te kunnen kopen.
Het nieuwe geloof predikt zijn leuzen via grote borden, radio en TV... Koop ! Koop ! Koop ! Sneller, sneller, sneller, leuker, leuker leuker, smakelijker, gezelliger, liefde, seks, genot... en dat alles heeft dezelfde waarde, heel makkelijk uit te drukken in Euro's of Dollars of Pond of... gewoon GELD.

Geld is het enige echte doel van het leven...

Heel de wereld draait om GELD. En dat is niet overdreven, luister naar het nieuws, luister naar de politici, luister naar de ... economisten ! Alles draait om economie, dus om geld.
Ach, ik ga hier de wereld niet veranderen, maar ik wil toch pleiten om nu en dan eens de dingen die alleen te maken hebben met geld achter je te laten !

Denk eens aan de natuur, de medemens, de Liefde (met hoofdletter, de enige echte Liefde, de onbaatzuchtige Liefde)... En doe er ook iets aan !
Wij hebben hier een moderne pastoor op onze parochie, die nu wanhopig bezig is om te proberen te leven zonder plastic... Ik vind dat prachtig, maar de ramp is, dat het gewoon niet lukt ! (Zelfs zijn sigaartje zit in een plastic doos...) Ik ga gewoon eens mijn dag nemen... Ik drink 's morgens een kop yoghurt, die komt uit een plastic pot. Ik drink een glas fruitsap, die komt uit een bric-pak, je weet wel een kartonnen doos van binnen bekleed met...plastic. Deze middag begin ik met mijn soep, soep uit de diepvries, verpakt in...plastic, het vlees zit in een speciaal papier, met aan de binnenzijde een dun velletje plastic, de aardappelen zitten verpakt in een netje in plastic, en de broccoli zit ook al in plastic... 's Avonds een snede brood (geen plastic !!!!), met daar op een sneetje salami uit een pakje voorverpakt in plastic, en gelukkig snoep ik 's avonds voor de TV geen chips of zo... of er was nog meer plastic.
Wist je dat iedere mossel die je eet plastic in microdeeltjes bevat ? Dat wij dus wellicht ook in ons lijf heel wat microscopische kleine deeltjes plastic in ons hebben... Het stijgende aantal allergieën, het stijgende aantal kankers... Niets mee te maken ?

Kortom, het is niet eens meer gemakkelijk te leven, zonder heel dat economisch bestel...zonder plastic, zonder kunststoffen, zonder GMO's, zonder kunstmatige ingrediënten... Heel het systeem heeft zich in ons leven ingewerkt, we zijn ingekapseld door het systeem.

Daarom vraag ik niet aan jou, en ook al niet meer aan mezelf, om buiten het systeem te gaan staan, nee, probeer het gewoon zo dikwijls mogelijk te doen. Als je kunt, vermijdt dan plastic, als je kunt vermijdt dan de natuur te vergiftigen, als je kunt hang dan nestkastjes, hang dan insectenhotels, stop voor de egel die de straat oversteekt, als je daarmee geen medemens in gevaar brengt...

Kortom, grijp iedere gelegenheid aan die je hebt, om een beetje natuurlijk te gaan leven... En kun je iets doen voor je medemens in nood, doe het dan...
Wees eens echt zelfzuchtig ! Zorg voor een betere wereld om in te leven !

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: