maandag, juni 24, 2013

de volder

Vollen is een zwaar beroep ! Of liever was een zwaar beroep, want zoals alles is het nu een machine die het werk doet. De volder was iemand die stof deed vervilten, zodat een dichte waterdichte stof ontstond. Dit werd gedaan in kokend water met urine en vette klei (de klei diende om de wolvezels te reinigen). Je kunt ook de wol "trampelen", door bijvoorbeeld de wol op de grond te leggen, eventueel in een dessin, en dan met zeepsop nat te maken, en er voortdurend over te lopen, zorgvuldig zodat alle wolvezels uiteindelijk samen vilten.
Als je een stuk wol te warm wast, zie je dat het krimpt en dikker wordt, dit is in feite een stuk van het vervilten.

Misschien denk je dat het vilten nu alleen nog thuishoort in de hobbywereld, maar je kunt nog steeds hele dure tapijten kopen, die door steppebewoners gemaakt worden....  In in de hoedenwereld is vilt ook nog steeds geen onbekende.

In feite is vilt een stof die je maakt zonder te moeten weven, maar het is zeker niet minder zwaar om het te maken. In de Turkse hooglanden maken de herders voor zichzelf een soort mantel uit dikke vilt. Deze mantel is tevens hun deken, die hen warm houdt als ze tijdens de koude nachten buiten moeten slapen bij hun kudde.

In de hobbywereld maakt men onderscheid tussen droog vilten (naaldvilten) en nat vilten.

Voilà, al de mensen die deze blog aangeklikt hebben omdat ze dachten iets te lezen over Stijn De Volder, zijn hiermee op het verkeerde been gezet... Niet helemaal, want geef toe, het was weer een sterk nummer van Stijn !

Maar meteen weet je nu ook iets over de betekenis van zijn naam, en over het beroep van zijn voorouders.

Nee, ik heb niet gekeken, maar Anny keek, en al zat ik achter de hoek, ik hoorde wel de TV (niet helemaal, want ik was op mijn PC aan het kijken naar een film...) en ik moet bekennen dat ik zelfs de aankomst helemaal heb gemist. Ik had gehoord dat Volderke weg was, maar verder niets... Toen ik aan Anny vroeg of hij nu uiteindelijk had gewonnen, hoorde ik meteen de uitslag van nummer 1 en nummer 3, al noemde ze die als nummer twee... Blijkbaar was haar interesse dus ook niet heel erg groot...
De enige reden dat ze keek, was wellicht dat de rest op TV nog minder het kijken waard was...

We zijn een beetje gek over die TV... Wij (de ouderen) spreken met heimwee over de tijd van toen, en hoe mooi TV dan was... Je kunt nu kijken op de website van VRT naar oude stukjes, uit die tijd van toen, en als je nu kijkt naar "Schipper naast Mathilde", dan vraag je jezelf ontsteld af wat jij daar in hemelsnaam zo goed aan vond...

Dan besef je dat de TV niet slechter is geworden, eerder beter, maar dat we gewoon zo veel zien dat we eigenlijk bijna nooit meer tevreden zijn.
Als we naar een toneelstuk gaan zien van de plaatselijke toneelvereniging, dan vinden we dat prachtig, moesten ze dat uitzenden op TV, dan zouden we verontwaardigd zijn dat men ons zoiets durft voor te schotelen... Zo amateuristisch !

We meten dus duidelijk ook nog eens met twee maten en twee gewichten...

Als ik zoek naar de echte oorzaak van onze ontevredenheid, dan vermoed ik dat we eigenlijk de TV verwijten dat de huiselijke gezelligheid zoek is. Dat we geen tijd meer nemen om eens knus met elkaar te klappen over de dagdagelijkse dingen. Dat we eigenlijk bijna helemaal niet meer praten tegen elkaar, want we zitten altijd voor die vermaledijde Tv of die al even vermaledijde computer...
Kortom het gezinsleven boet er bij in.

En iedere keer zeggen of denken we na afloop van een programma, "Waar hebben we nu weer onze schone tijd aan verspild"

Daar gaat het over !
We leven in een driehoeksverhouding... Man, TV, vrouw...
Vroeger hield de baron de mensen arm en de pastoor hield hen braaf... Nu heeft men geen baron en geen pastoor meer nodig... De TV houdt de mensen wel stom, afgestompt.

... en doet de TV het niet, de computer doet het dan wel, of de smartphone...
djudedju

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: