zaterdag, juni 08, 2013

De negen straten

Vandaag was het weer rommelmarkt te Gent, aan het UZ (Universitair ziekenhuis)... Een grote rommelmarkt, maar met verschrikkelijk veel tweedehandse kledij. Op iedere rommelmarkt zie je tegenwoordig veel van onze gekleurde, anders talige, anders gelovige medemensen... En vooral als je dan in een grote stad bent, zoals Gent, dan zie je er héél véél van... En dat zijn ook de grote kopers van tweedehands kledij. Die mensen hebben een andere cultuur, komen er steeds net voor, maar geven niet meer geld uit dan nodig...
Je hoort meer vreemde talen dan Gents... of zelfs Vlaams.

Ik vind het heerlijk om er tussen te flaneren... En de laatste tijd zie je dat zij zich werkelijk aan het integreren zijn, ze komen niet alleen meer om te kopen, nee, je ziet er ook steeds meer die er staan met een marktkraam. Daar zie je soms zaken die ons minder bekend zijn. Ik zag een waterpijp, nu zul je zeggen, die zie je ondertussen overal, maar op die waterpijp stond een heel bizar stuk in koper met gaatjes in... Een speciale pijp ? Ik heb er geen idee van.

Amper waren we een paar honderd meter aan het rondneuzen, en plots: Krak ! Een riempje van mijn sandaal kapot. Wat nu gedaan ? Je staat ginder dan, op een rommelmarkt...

Op die rommelmarkt staan er ook veel bewoners met een kraam, je kunt ze herkennen aan het plakkaat aan het vensterraam... Ik bij zo iemand, en beleefd gevraagd of hij me geen stukje koord kon bezorgen, om mijn sandaal te repareren, zodat ik weer normaal kon gaan. Ik kreeg een lederen veter cadeau ! Ik die veter door de resten van mijn schoen geprutst, schoen aangedaan, Anny op haar knieën en de veter aangetrokken en een nette strik gelegd... Ik kon weer stappen als voorheen.  Met de lederen veter heb ik heel de markt gewandeld zonder problemen !

Na de markt, eens goed kijken, "Waar is die Turkse bakkerij weer ?" Oh ja, dat moet het zijn, er naar toe gewandeld, en worstenbroodjes en Turkse pistolets gekocht... Hebben we weer heerlijk ander brood... Heb jij dat ook, dat ander brood zo heerlijk kan smaken? Wij doen dat nu en dan, als we ergens gaan rommelmarkten, en we zien een bakkerij, eens brood van ginder meebrengen... En geef toe, Turks brood is anders, en het is lekker !

De Gentenaars weten het ook te appreciëren, want je moet er meestal aanschuiven... Wat wel opvalt, is dat de bakker ieder jaar beter Vlaams kan spreken !

Op de terugweg reden we niet ver van het nieuwe Gentse Voetbal-stadium... Groot ! Maar ja, het bevat ook winkelruimte en dergelijke !
Sinds kort heb ik een nieuwe GPS (een vervroegd Vaderdag geschenk), en die leidt ons gewoonlijk langs andere wegen dan mijn vorige GPS... Je moet toegeven, die dingen zijn handig, en je ziet nog eens wegen waar je anders wellicht nooit zoudt komen ! Ik heb het op eco-route gezet, zo heb je minder snelwegen, en kom je nogal eens op secundaire wegen die je anders nooit zoudt nemen, mocht je op de ouderwetse manier rijden, met de kaart op je schoot...

Waar we morgen heen gaan weten we nog niet... Het wordt of Zwijnaarde, of Mons... Ik gok  er op dat Anny verkiest naar Wallonië te trekken... Ze vind het er veel gezelliger...

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Het zal wel Wallonië worden, want vrouwen krijgen in dit soort zaken altijd hun zin. :-)

Wat betreft dat Turkse brood. Ik koop nog wel eens van die dunne pannenkoekjes in de Turkse winkel. Die beleggen we dan zelf met groene pepers en gehakt en dan een paar minuten in de oven. Vervolgens wat fijn gesneden andijvie, tomaten, komkommer en knoflooksaus erop en oprollen. Heerlijk! Lahmacun heet het.

Veel plezier morgen.

Henk