dinsdag, april 02, 2013

Waarom werkloosheid zo'n ramp is...

Nederlands: Deinze, België: O.L.V.-rustoord (i...
Nederlands: Deinze, België: O.L.V.-rustoord (in handen van het OCMW), neogotiek, 1909-1910. Kapel. Architect: M. De Backer, Deinze (Photo credit: Wikipedia)
We leven in een leuk land. We kloppen alle records inzake aantal ministers per leden van de bevolking, maar dat is niet alles ! Naast iedere minister zit er immers ook nog een heel stel volksvertegenwoordigers, senatoren, Vlaamse, Waalse en Hoofdstedelijke vertegenwoordigers, iedere minister heeft dan ook nog zijn departement, waar een legioen aan ambtenaren zit te werken (vermoeden we toch), onder deze regeringen zitten dan ook nog provincie besturen met gouverneurs, député's en provincieraadsleden en een hele resem ambtenaren die daar het werk van het besturen der provincie moeten waar maken... Daaronder heb je dan de gemeentebesturen, met hun burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden, daarnaast ook nog de voorzitter van het OCMW en de OCMW leden, en aan al die zaken hangt ook weer een administratie vast.
Om het wat te vereenvoudigen hebben gemeenten onder elkaar ook her en der intercommunales opgericht, met weer voorzitters, secretarissen en ambtenaren...
Natuurlijk heb je ook mensen nodig die moeten waken over de goede gang van zaken en die de leiders moeten beschermen, dus heb je een leger nodig en een politiemacht... (ook daar is administratie bij). Natuurlijk moet je hen die zich niet voegen kunnen bestraffen, en dus heb je rechtbanken nodig. Maar omdat het beleid zo complex is, kun je bijna niet anders dan het strafrecht ook complex zien worden, dus heb je vredegerecht, jeugdrechtbank, correctionele rechtbank, assisen, en nog een pak andere soorten rechtbanken... allemaal met een heel pak administratie er bij. En dan zwijg ik nog over de advocatuur...
Let op, je hebt ook nog arrondissementen, arrondissementscommisarissen en dergelijke...

Maar hoe je het ook bekijkt al deze mensen, en al degenen die ik hier vergeet in deze kleine opsomming, zijn mensen die moeten betaald worden door de gemeenschap... Correctie, door de werkende, correctie, de producerende gemeenschap.
De landbouw als primaire sector, en de werkmensen de secondaire sector...
Dat zijn degenen die dus voldoende moeten opbrengen om al die mensen uit het lijstje hierboven te betalen (Ik vergat Het Hof, Koning en Koninginnen en consorten nog, en niet te vergeten de chronisch zieken en de gepensioneerden).

Om het geheel te laten voortbestaan, moet je dus een wankel evenwicht weten te behouden !
Daarom heeft men alles op alles gezet om er zeker van te zijn dat de werkenden dat ook blijven doen in voldoende aantallen, heeft men alles op alles gezet, en niet alleen ambtenaren aangesteld om de werkloosheid te controleren (RVA), nee, men heeft daarnaast een heel korps ambtenaren neergepoot om die werklozen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen... (VDAB).

Logisch !
Het gevaar bestaat immers, dat heel het systeem begint omver te vallen, net zoals in een dominospel... En geef toe, je postje kwijtspelen als minister, dat is niet om mee te lachen !

Ik weet, ik stel het hier heel simplistisch voor, maar in werkelijkheid is het ook zo ! Werkloosheid dreigt inderdaad het systeem te doen kraken !
We zitten in de moderne maatschappij eigenlijk met een zeer enge basis van producerende mensen, en een heleboel ambtenaren en diensten...

In dat licht bezien, is cumul uiteraard een misdaad, maar nooit echt, want misdadig ben je alleen als het ook zo is bepaald door de ministers, senatoren, volksvertegenwoordigers... En als je de cijfers van de cumul van die dames en heren beziet, dan wordt cumul nooit strafbaar !

De enige zaak waardoor wij in ons Absurdistan slechter af lijken dan anderen, komt door dat verdomde uitsplitsen en verdelen van alles en nog wat... Vlaams, Waals, Brussels, en Duitssprekend, en binnenkort misschien zelfs in echte aparte landen???

Wat doen ze tegen de werkloosheid ? Het bedrag van de werkloosheidsvergoeding drastisch beperken en stelselmatig afbouwen...  Let wel, dat is geen afbouw, dat heet stimuleren van de tewerkstelling...

Zouden we niet beter wat besparen aan de top ? En weer ons gezonde verstand gaan gebruiken, en terug naar één land keren, met één regering... Met moeilijkheden die heus niet groter zijn dan nu na alle mogelijke en onmogelijke verdeelsleutels...
Maar ja, 't is ook waar, ik ben oud, en ouderwets... Wat kan ik nu weten van de moderne manier van denken en ... zakkenvullen ?

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: