dinsdag, april 09, 2013

En de boer, hij ploegde voort...

Ardennerhästen Albin plöjer i Hälsoträdgården ...
Ardennerhästen Albin plöjer i Hälsoträdgården 2013-04-08 (Photo credit: Kristianstads kommun)
The Rear
The Rear (Photo credit: brandsvig)
Ik weet niet of jij ook het geluk hebt op den boerenbuiten te mogen wonen?
Of dat je er mee gestraft bent, want momenteel wordt ook de mest op het land gevoerd...
Maar in ieder geval: de winter is eindelijk voorbij, de boeren worden wakker en kruipen weer het veld op. ('t Moeten niet altijd de zwaluwen en de bijen zijn)

De eerste tekenen van een naderende lente kunnen wij hier bespeuren aan het verschijnen van de wielerterroristen, nog voor het sneeuwklokje zie je ze hier verschijnen op de heuvels van de Vlaamse Ardennen... Dat is echter nog geen zekerheid, het is eerder zoals die ene zwaluw die een trein te vroeg genomen had, en nu op een telefoondraad, helemaal alleen zit te bibberen. De lente is er echt als de boeren verschijnen.
Ik vermoed dat ze de winter knus bijeen in een zwerm doorbrengen, en dan plots allemaal wakker worden, de tractoren opstarten en het veld op rijden...
Je ziet ze ploegen, eggen, scheuren en breken, mesten en het veld "klaar leggen"... en dan staan ze te trappelen en te kijken of er al eentje is die de euvele moed heeft om te planten en/of te zaaien. En zodra ze dat zien, schieten ze allemaal in gang en hangt de wereld vol met het stof en de aarde die door de zware tractoren wordt opgeworpen.
Het paard in de wei staat er vol heimwee zijn paardenkop over te breken "Hoe, wanneer, en waarom hebben ze hem dat werk afgepakt?"

Hier niet zo ver vandaan weet ik een wei waar vijf van die zware Belgische trekpaarden (Of zijn het Ardenners ? Of Brabantse trekpaarden? - Ik ken ze niet echt uit elkaar).
Ze staan daar mooi te wezen, en massief te zijn, terwijl tractoren het werk doen waarvoor zij ooit gekweekt werden ... Wat zouden die paardenkoppen denken?
Die massieve spierbundels staan daar in de hoop dat ze zondag eens voor een lichtlopende nabootsing van een Wijtewagen gespannen worden, en sloffend met hun dikbehaarde poten rond mogen toeren met een groep toeristen bin' de wijte...
Gezelle zou er de seskes van krijgen.
"Traagzaam trekt de wijtewagen door de stille straten toen,
en 't is wenen en 't is klagen dat ze bin' de wijte doen..."
Niks meer te wenen, niks meer te klagen, nee gelach en gegebber, luid geroep en geschater, en een oud-leraar die nog wat voor gids speelt om zijn pensioen op te fleuren.
"Aan uw rechterzijde: Het Stadhuis, gebouwd in..."
Geen kat die naar hem luistert, ze zijn er ook niet om wetenschap op te doen, ze zijn er voor hun genoegen en hun plezier, en als het paard zijn stompstaartje opheft en milde paardenvijgen laat vallen op de sierlijke vierkante kasseitjes in de binnenstad, vinden ze dat de max... Veel interessanter dan die dwaze oude leraar met zijn wijsheden...

Meer dan 1000 kg spieren, met zware ijzers beslagen hoeven... en dan zo'n flutkarretje trekken...
't Is een beetje schaamtelijk  voor 't beest, en hij schudt zijn wijze kop en doet de koperen bellen rinkelen...

Ieder jaar gaan Anny en ik naar de dag van Het Levend Erfgoed... Beestjes kijken, en iedere keer staan we vol bewondering te kijken naar de Ardenner, Het Belgische Trekpaard en het Brabantse paard, naast het nog veel grotere Vlaams paard... Monumenten uit het verleden, uit de tijd van voor tractor en stinkende machines... Nu "vliegt" een tractor door het veld, en trekt vijf voren in één keer... Het paard deed dat vroeger vore per vore, en stapte op mensensnelheid door het veld, op en neer, op en neer... In zijn spoor hipte het paardenwachterke (Kwikstaart) om in de gekeerde grond de beestjes te pikken.

Nu zie je geen kwikstaart meer, en als je er toch eentje mocht zien, dan is dat een onderwerp van gesprek ! "Weet je wat ik gisteren heb gezien ? Een kwikstaart !"

De boeren zijn uitgebroken, de lente wordt gewekt met brullende motoren van reusachtige tractoren, en de aarde wordt uiteen gereten, vijf diepe sneden in één keer...

't Regent.
Of is het de aarde die weent?

tot de volgende ?
(Ik vond geen foto meer met de gecoupeerde staart van het paard op...)
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: