dinsdag, maart 19, 2013

geneesmiddelen ?

The Last Thalidomide
The Last Thalidomide (Photo credit: 4lfie)
Ik ben me rot geschrokken een paar dagen geleden, bij het horen van enkele mensen op de TV... Beiden waren op het nippertje uit de dood terug gehaald na een leverblokkage... door het simpel innemen van Paracetamol en wat alcohol...
Paracetamol zit in behoorlijk grote hoeveelheden in mijn medicatie, en geen kat heeft me ooit op dat gevaar gewezen !

Het is niet voor het eerst, en wellicht ook niet voor het laatst dat we horen en lezen over de gevaren van bepaalde geneesmiddelen... Voor mensen van mijn generatie klinkt Softenon nog steeds als de miskleun bij uitstek wat medicamenten betreft !

Wellicht zal er wel ergens op de bijsluiter van paracetamol en andere middelen staan waarvoor het allemaal slecht kan zijn, wat de risico's zijn, wat nevenwerkingen kunnen zijn en ga zo maar even door. Anny kreeg voor haar blaasontsteking 10 pillen, waarvan ze er twee per dag moet innemen. De bijsluiter is zowat een 70 cm op 50 cm groot, aan weerszijden bedrukt in minieme lettertekens... Geen kat die daar aan begint.

Bovendien zijn heel wat van die termen dan nog alleen begrijpelijk voor medisch geschoolden, en helemaal niet voor de gemiddelde gebruiker.

Ik moet toegeven dat ik die bijsluiters nooit bekijk !
Ik heb daar mijn redenen voor !
Als ik dat wel doe, dan heb ik op slag alle soorten van alle mogelijke bijwerkingen ! Je hebt wel honderd keer per dag dat je ergens iets voelt, je maakt je daar geen moment ongerust over, en die dingen verdwijnen gewoonlijk weer binnen de minuut. Als je echter net gelezen hebt dat je als bijwerking krampen kunt krijgen in de buik, dan slaat je de schrik meteen om het hart, en wordt je zo ziek dat een opname via de spoed wel aangewezen lijkt, en gek genoeg gaat dat pijntje dan ook niet vanzelf weg, maar wordt gevoed door je verbeelding en die bijsluiter...

En geef toe, de meeste mensen hebben last van dat verschijnsel !

Nee, volgens mij moet de dokter en de apotheker meer de tijd nemen om u en uw medicaties beter te bekijken. Onlangs kreeg ik een geneesmiddel waar duidelijk vermeld stond dat ik het niet mocht gebruiken omdat ik ook aan ... lijd. Toen ik dat vroeg aan de apotheker haalde hij de schouders op, en zei me dat ik daar niet moest op denken, in die dosis en voor die tijdsduur kon het geen kwaad. Waarom staat het er dan op ?
En hoe kan de bijsluiterlezer dat weten?

Nee, de enige die ons moet in de gaten houden, dat zijn de mensen die daar voor zijn opgeleid. Ik pleit dan ook dat we het systeem van de oude Chinese keizers hier zouden invoeren... De Chinese keizer betaalde zijn arts zolang hij gezond was, en de betaling stopte als hij ziek was. (Ik meen me te herinneren dat bij het overlijden van de keizer de arts groot gevaar liep, maar zo ver wil ik niet gaan)
Een feit was dat de keizer niet vaak ziek was. En wellicht ook géén last had van bijwerkingen !

Als u, als ik medicamenten slik, dan doen we dat met de bedoeling te genezen, en niet te gaan lijden aan een andere kwaal !

Als we kijken naar erge ziekten, zoals kanker, dan stellen we vast dat de bijwerkingen daar heel, heel erg kunnen zijn. Geen wonder dat er dan alternatieven opstaan, die net het tegenovergestelde propageren, en de mens op een dieet zet van alleen heel gezonde dingen (bv het Moermandieet van een Nederlandse dokter Moerman, die effectief mensen genas door die ultra-gezonde leefwijze)... Jammer genoeg blijken die minder schadelijke geneeswijzen ook meestal minder effectief, zodat ze na een tijdje weer verdwijnen, uitsterven...

Met andere woorden, er zijn dus geneesmiddelen die erger zijn dan de kwaal, omdat alleen door nog erger te zijn de kwaal kan overwonnen worden. Ik denk dat je daar beter niet eens weet dat er een bijsluiter bestaat !

Ik kan niet zonder mijn pijnstillers en bijhorende medicamenten... dus heb ik besloten om op zijn minst te proberen voor de rest zo gezond mogelijk te leven... Maar weet je, makkelijk is dat niet ! Als je eens gaat grasduinen in alle mogelijke en onmogelijke voorschriften voor een gezonde leefwijze, dan lees je daar steeds bij dat je meer moet bewegen, sport doen of op zijn minst fikse wandelingen gaat maken, kortom bewegen... En dat kan ik niet, door die pijn waarvoor ik die medicamenten met al hun bijwerkingen moet nemen...
djudedju


't Leven kan lastig zijn hé ?

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: