zaterdag, november 10, 2012

waterdag

MALONNE, BELGIUM - SEPTEMBER 01: Little childr...
MALONNE, BELGIUM - SEPTEMBER 01: Little children cry because of pepper spray during a protest against the early release of Michelle Martin, ex wife of child murderer Marc Dutroux, who stays at the Clarisse Monastry on September 1, 2012 in Malonne, Belgium. Michelle Martin was jailed in 2004 for 30 years for being an accomplice to the murders and kidnapping of 6 girls by Marc Dutroux, but is being released after a Belgian court ruling. (Image credit: Getty Images via @daylife)
en morgen is het Sint Maarten... Hier en daar is dat de vervanger van Sinterklaas.
In een ver verleden (45 jaar terug !) woonde ik in Loppem, en daar was er nog een traditie van St Maarten, maar ook al van Sinterklaas. Sint Maarten, dat was de dag dat de kinderen verkleed aan de deur kwamen aanbellen en dan zongen:
Sinte Moarten avond,
de torre goa no Gent
en os ons moeder koeken bakt
we zitten geiren omtrent
Stokt vier
mokt vier
sinte Moartens avond is hier...
(Voor wie geen West Vlaams kent: Sinte Maarten avond, de toren gaat naar Gent, en als ons moeder koeken bakt, we zitten graag omtrent, stookt vuur, maakt vuur, sinte Maartens avond is hier)

Dan gaven de mensen snoep of enkele centen... Maar je moest wel een grote voorraad hebben, want er waren verschrikkelijk veel kinderen die kwamen zingen. Ik dacht zelfs dat er bij waren die herhaaldelijk langs kwamen, telkens met een ander pak en een ander masker op...


Ik weet niet of ze dat nu nog steeds doen in Loppem, of er vanavond massa's kinderen op straat zullen lopen... Er is immers zo veel veranderd in het na-Dutroux tijdperk. Mensen hebben schrik dat hun kinderen zouden mee genomen worden door kwaadwillige volwassenen.

Gelukkig is het al niet meer zo erg, als vlak na  Dutroux... Toen mocht je als man niet meer glimlachen tegen een kind, of ze bekeken je argwanend. Laat staan dat je er iets tegen zou zeggen. Ik denk dat niet alleen veel kinderen toen een trauma hebben opgelopen, wellicht ook veel mannen... Nu is Dutroux al weer een beetje naar de achtergrond geschoven, nu spreekt men van de pastoors. Net of er zijn geen goede pastoors meer.

Maar dat is nu eenmaal een beetje eigen aan de mens... Men heeft de neiging alles te projecteren naar een veelvoud. Na Dutroux waren alle mannen verdacht, na Van Geluwe alle geestelijken.  Gelukkig zijn die mensen nog steeds uitzonderingen op de regel. Ook al zijn er blijkbaar telkens veel meer dan je dacht.
Dat komt wellicht omdat men van de brave goede huisvader niets vertelt, maar des te meer over de misdadiger, de pedofiel, de moordenaar, de zwendelaar, (de politieker) en ander slecht volk.
Eigenlijk zouden we eindelijk eens moeten beginnen met een Goed-Nieuws-Krant... Maar ik heb ooit gelezen dat dit al een paar keer is geprobeerd, maar telkens ten onder ging bij gebrek aan belangstelling. Het mag gek klinken, maar blijkbaar wil de mens veel liever in de drek roeren dan te genieten van de heerlijkheid van de goede dingen des levens.
Begrijpe wie begrijpen kan...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: