maandag, november 12, 2012

Oh Happy Day

Coat of arms of Leers (Nord, France) drawn by ...
Coat of arms of Leers (Nord, France) drawn by User:Manassas for Blazon Project of French-speaking Wikipedia, with Inkscape. Source: http://www.gaso.fr/ - Blazon: unspecified (Photo credit: Wikipedia)
Vanmorgen zijn we al heel vroeg weg gereden naar Auchan te Leers in Frankrijk. Nog vlug wat boodschappen doen, onder meer voor zaterdag.
Zaterdag zijn we immers 45 jaar gehuwd, en gaan we met de kinderen eens gezellig bijeen komen en dan samen gaan eten.
Dus hebben we nog een en ander bijgehaald om er een feestelijk dagje van te maken.
Ik kan er nog steeds niet over... 45 jaar ! Laatst zat ik nog te denken aan onze Bart en ons Veerle, dat ze nu ook al de veertig voorbij waren, en dan dacht ik aan een oude collega, die toen hij veertig werd, een heel jaar lang zat te kankeren dat hij nu oud was... Voor hem was die veertig jaar een magisch getal, het keerpunt tussen jong en oud. (Ik wou dat ik weer veertig was !)

Maar hoe dan ook, mijn kinderen zijn het kind zijn al heel lang voorbij... Het zijn nu ook volwassen mensen, gedegen burgers... Ergens krijg ik dat niet goed in mijn eigen binnenste, voor mij zijn het nog steeds mijn kinderen... En ik betrap mezelf er op dat ik soms denk aan hen op een betuttelende manier. Precies zoals lang geleden.

45 jaar... Het is voorbij gevlogen. Het lijkt net gisteren, en toch zijn daar de kleinkinderen, allemaal midden in hun puberteit, allemaal met hun eigenheden, die je als volwassene maar moet zien er bij te nemen. Wij voeden de kinderen op, maar eens in hun puberteit, voeden zij ons op hun beurt op... Ze plooien ons door middel van veel botsingen en confrontaties naar hun wereld, en wij proberen wanhopig er nog zoveel mogelijk van onze wereld in te stoppen.

Als ik dat nu bekijk, is het goed verdeeld. Ze zijn nog steeds mijn kinderen, maar ze hebben hun eigen manier van denken van zijn... En met de kleinkinderen zal dat ook wel loslopen, alleen zal de sprong voor ons, grootouders wellicht nog iets groter zijn dan met onze eigen kinderen, en aan onze ouderdom, dan spring je al wat moeizamer.

Maar alles komt op zijn pootjes terecht.
Ik denk dat kinderen allemaal drie benen hebben...
Iets met drie poten kan altijd staan, ook al is het zo scheef als iets.
Maar misschien zien wij dat als scheef, omdat wij vanuit ons standpunt de wereld bekijken... En volgens ons vader was dat bij mij, in mijn puberteit wel héél scheef...

Ik heb het gevoel dat ik nu, na al die jaren, het aan mezelf verplicht ben, om eens achteruit te kijken... Mijn levensverhaal te overlopen... Maar ik zei het al eerder, het lukt me niet, omdat ik steeds weer de neiging heb om te denken: "Had ik dat dan niet gedaan, waar zou ik nu staan?"

Ik weet niet waarom, maar het lijkt me altijd alsof ik ook heel anders had kunnen leven, dat ik dan ook een heel ander iemand zou zijn, in een heel andere wereld. Had de kans om voor Oudenaarde te kiezen enkele maanden later gekomen, dan was ik hier wellicht nooit beland... Dan zat ik misschien in Roeselare... En hoe zou mijn leven dan verlopen zijn?

Telkens en telkens opnieuw moet je in je leven keuzes maken, en je weet niet welke kansen er zouden komen als je die keuze niet maakt, of dat er misschien helemaal geen kansen meer zouden gekomen zijn... Misschien is er een moment in je leven dat je, zonder dat je het weet, zonder dat je het zien kunt, de deur naar andere kansen sluit.

Ach, ik heb mijn keuzes gemaakt, en ik kan niets herdoen, en het is al bij al goed geweest.
Weet je, eigenlijk moet je je vooral niet te veel zorgen maken, stippel je leven uit naar best vermogen, en denk niet dat je verkeerd bent... Je bent wellicht nooit verkeerd, je leeft, wat je ook kiest, je eigen leven...

Ik wens iedereen een goed leven toe, maar het leven is als een mooie roos, prachtig, geurig, maar er zitten doornen aan.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Alweer heel herkenbaar! Toos en ik zijn bijna 37 jaar getrouwd en soms lijkt het allemaal heel lang geleden, maar meestal toch, lijkt het op de dag van gisteren.

Ik wens jullie zaterdag een hele fijne dag toe. Ik geef jou alvast een ferme handdruk en geef Anny digitaal een dikke kus.

Gr.Henk

Gr.Henk