donderdag, november 22, 2012

de generatiekloof

Google Chromium alpha for Linux. User agent: M...
Google Chromium alpha for Linux. User agent: Mozilla/5.0 (X11; U; Linux i686; en-US) AppleWebKit/530.9 (KHTML, like Gecko) Chrome/3.0.182.1 Safari/530.9 (Photo credit: Wikipedia)
Iedere morgen open ik mijn computer, lees eerst de twitters en de facebook-berichtjes, dan het nieuws uit de diverse kranten, op twee verschillende adressen, en dan ga ik naar reader waar ik naast nieuws ook een heleboel andere dingen op lees. Ja, ik lees op die manier sommige dingen twee, drie keer, maar meestal uit andere bronnen, en dat scheelt nogal wat.
Dan, vooraleer ik ga bloggen, kijk ik nog eens naar mijn mail... Niet om ze te openen, maar om te zien of er dringende berichten bij staan of zo...

Vandaag zag ik, helemaal onderaan:
"Mijn pa heeft een tablet, zijn e-mailadres is..."

Hé, was mijn eerste reactie: eindelijk !
Luc had op zijn werk (net als zo velen van mijn generatie) kennis gemaakt met de computer...
En toen zoonlief een computer kocht, ging hij daar ook wel eens gebruik van maken, tot hij iets verkeerd had gedaan, en zoonlief heel wat werk had om alles weer recht te zetten. "En nu blijft ge van mijn computer !"

Pa mocht dus niet meer spelen...
De computer was hem ontzegd, en ik zag hem iedere keer weer met wat jaloersheid kijken naar mijn computer.
En zoonlief hield het been stijf.

Maar nu heeft hij dus een tablet...
De wereld is voor hem weer bereikbaar !
Straks stuur ik hem een mailtje, om hem welkom te heten in de digitale, virtuele, draadloze wereld.

Ik ga hem maar niet meteen vertellen dat je nu via Firefox, in de browser een totaal nieuw Operating System kunt installeren, waarbij je naast Linux, BSD, Apple en Windows en andere Androïds, nu ook nog een Firefox OS kunt hebben... (Er zijn er nog, denk maar aan Google's Chrome OS)

Laat hem eerst maar gewoon in Androïd werken (tenzij hij natuurlijk een I-pad kocht, dan is het een Mac Intosh systeem)

Het zal in het begin al genoeg zoekwerk zijn. Na al die jaren noodgedwongen computerloos door het leven te gaan, koest hij best voor de eenvoudigste weg om de generatiekloof met zijn telg te dichten. Maar ik denk het toch maar eens te proberen, ik heb nog kilometers ruimte op mijn harde schijf, dus kan het er ook nog bij, en dan kan ik weer eens alles gaan vergelijken.
Wie weet heeft Firefox het warm water of het wiel opnieuw uitgevonden...

Zo zit ik soms ook nog eens in the clouds te computeren, je weet wel, die heel virtuele wereld in de normale virtuele wereld... Kwestie ven het eenvoudig uit te leggen, niet waar...

Maar eigenlijk is er de dag van vandaag eigenlijk een nieuw soort generatiekloof: de wereld van de computerloze tegenover de wereld van de computernerd.

En voor het eerst is er werkelijk sprake van een echte kloof !
Heel wat anders dan de generatiekloof, die er eigenlijk meer fictief dan werkelijk is ! De kloof tussen de gecomputeriseerde mens en de computerloze is een werkelijkheid ! Het is bewezen dat mensen die vaak met de computer werken, op een andere manier gaan denken en redeneren dan de andere. Er is dus wel degelijk een kloof.
En als we de wetenschap mogen geloven, dan staan we nog maar aan het begin. Men is inderdaad bezig om met de nanotechnologie de computer niet alleen kleiner te maken, men wil de computer inbrengen in de mens.
Ik vertelde reeds dat men met het inplanten van een soort nano-computer, een kunsthand kon doen werken als een echte hand, maar men kon dat ook doen werken in Australië, terwijl de man knus hier in Europa zat !

Kortom, de tijd dat we alle kennis ingeplant krijgen, lijkt heel dichtbij !
Stel je voor, je denkt aan een probleem, en meteen krijg je alle background informatie in je hoofd, en je kunt het ook nog eens nalezen op je bril met virtuele info-glazen, terwijl je in je auto zit die je veilig naar huis rijdt, zonder dat je er hoeft naar te kijken...

Wee de computerloze in die komende wereld !
Worden zij de robot's ? Robot is een woord dat vertaald gewoon werker wil zeggen...
Toch maar eens nadenken

Och ja...
Onlangs had ik een gesprek met een gezin dat er in deze crisistijd niet in slaagde om rond te komen. Op jaarbasis hadden ze telkens net iets te kort, zo'n 2 à 3 procentjes maar, maar toch, het kon niet werken op die manier. Omdat geld lenen ook kost, opteerde men het gezin onder een bewindvoerder de plaatsen, als zij het niet konden, dan kon hij het wellicht wel.

En inderdaad, het werkt !
Niet alleen heeft het gezin nu niet meer tekort, nee, het slaagt er zelfs in te sparen.
Ik denk dat we dat eens moeten laten weten aan onze regering...

tot de volgende ?






Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Ach, veel mensen lijken zonder chip al op een robot. Geprogrammeerd door de norm.

Gewoon jezelf blijven is dus het devies!

Gr. Henk