zaterdag, november 24, 2012

koud water

Sebastian Kneipp
Sebastian Kneipp (Photo credit: Wikipedia)
Vanmorgen kon ik mij eindelijk weer behoorlijk wassen, met echt koud water, waar je echt wakker van wordt.
Het hebben van een schoonbroer die al de herstellingen doet aan waterleidingen en centrale verwarming is een zegen... en soms een straf.
Als we met een ernstige breuk zitten, dan wordt onze installatie steeds meteen hersteld, is het echter een onbenullige kleinigheid, dan schuiven we naar achteren op de klantenlijst. Wij zijn immers de vaste klanten bij uitstek.
Dat is logisch natuurlijk, en wellicht zou de wachtbeurt bij een vreemde hersteller nog veel langer duren, maar voor mij, heel persoonlijk, was die kapotte kraan heel dringend ! Bovendien wonen we niet aan zijn achterdeur, en wordt de kleine herstelling dan meteen ook een familiebezoekje.

Niet dat we geen water meer hadden, in mijn huis wemelt het van de kranen her en der, maar de koudwaterkraan aan de lavabo in de badkamer, dat is de kraan waar ik me 's morgensvroeg wakker was.

Ik zou uiteraard 's morgens kunnen naar beneden komen, en me onder de kraan hangen in de keuken, maar dat zou betekenen dat ik in halfslapende toestand de trap naar beneden moest nemen, en dat kan dodelijk zijn....

Dus was de enige andere optie mij wassen aan de warmwaterkraan.
Een warmwaterkraan is gelukkig niet onmiddellijk warm, het eerste water is gewoon ook koud. Het duurt een tijdje voor het warme water van beneden naar dat kraantje in de badkamer boven is gekomen.
Dus had ik net dat beetje koud water om mijn tanden en daarna mijn slaperige kop te wassen met koud water, op voorwaarde dat ik het allemaal heel snel deed.
Ik denk dat ik ondertussen het wereldrecord tanden wassen en gezicht wassen op mijn naam heb staan.
Niet alleen een record inzake snelheid, maar ook inzake zuinigheid !
Tussen ieder bevochtigen van handen, of washandje of tandenborstel in, werd de kraan weer meteen dicht gedraaid, kwestie van in het gedeelte koud water te blijven.

Ik zou me natuurlijk ook hebben kunnen wassen in het bad, maar een koud bad in de morgenstond, dat is een beetje te veel van het goede. Ik weet wel dat er zijn die zweren bij het wassen van heel de borstkas met ijskoud water in de morgen, maar ik laat dat voor de sportfanaten en de volgelingen van Kneipp en andere heilpratikers.

Gisteren is Robert geweest, met een nieuwe kraan, en deze morgen heb ik me uitgebreid en heel langzaam, genietend, gewassen met koud, echt koud water, die niet tegen het einde aan al lichtjes lauw begon te worden, nee, eis und eiskalt ! (Zoals Jâgermeister ?)

djudedju

Hier zit nu dus een wakkere blogger een blad virtueel papier te bekladden met ijskoude vingers en wijdopen ogen.

Beste lezer, ik heb zonet weer enkele woorden in mijn tekst aangelinkt naar Wikipedia... Als je in je tekst de gekleurde woorden aanklikt, dan krijg je dus een artikel in Wikipedia, die je een en ander zou moeten duidelijk maken. Zou, want dat is niet altijd het geval. Ooit heb ik bemerkt dat ik aan het schrijvelen was over de Gentse binnenstad, en ik kon je een link bezorgen naar Gent. Uit nieuwsgierigheid klikte ik zelf eens, en ik kreeg een artikel over La Gantoise, de voetbalploeg van Gent. Iets wat geen zinnig mens interessant kan vinden. (Voetbal is een ding waarbij tweeëntwintig dik betaalde jonge blagen achter een rond voorwerp aanlopen, en als ze dat bereiken, stampen ze dat ronde ding meteen weer weg, om er op het eigenste ogenblik weer achter te stormen... Nee, dit is geen therapie in een instelling voor geesteszieken, het lijkt alleen maar zo)

Als je dus die gekleurde woorden aanklikt, heb je kans dat je wat uitleg vindt, maar net zo goed heb je dus kans dat je iets heel anders leert kennen, wat mijn tekst dan helemaal niet helderderder maakt, in tegendeel.

Wellicht is dit de manier waarop we vaststellen dat geschiedschrijvers over één en hetzelfde onderwerp een totaal andere wending geven. Ze putten uit hetzelfde bronnenmateriaal, maar soms is er een verkeerde link aangeklikt...

Hoe je het ook bekijkt, die linken zijn dus aan te raden, omdat u, hoe dan ook, via deze weg een en ander bij leert. Je moet wel Engels kennen... Want de link wijst - gek genoeg- niet naar de Nederlandstalige Wikipedia, maar jij bent ongetwijfeld knap genoeg om dat euvel te overkomen.

Je zit, dat koude water helpt echt hé !
Mocht jij behoren tot diegenen die 's morgens hun eigen zichzelven wassen met warm water, stop daar dan meteen mee, ik heb je zo net bewezen dat koud water veul beter is !!!! (Met dank aan mijn schoonbroer en de nieuwe kraan !)

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: