maandag, juli 09, 2012

waterkwaliteit

A toilet with the potentially dangerous arrang...A toilet with the potentially dangerous arrangement of the seat being up (Photo credit: Wikipedia)

Gisteren zag ik hen springen in Vlaanderens openbare wateren. Op TV, want het was veel te nat om te gaan kijken.
Op de beelden zag je dan ook de rivieren in de typische kleur van de dagen met veel regen.
De rivieren hebben dan de kleur van de klei... de erosie gebeurt nog steeds, en met die klei spoelen dan ook meststoffen en sproeistoffen in het zwemwater.
En toch kunnen we spreken van een verbetering. Je ziet minder grove verontreiniging, de Dender schuimt niet zo erg meer dat de schuimvlokken op de baan waaien.

Maar eigenlijk is het nog steeds bedroevend...
Zoet, drinkbaar water is een kostbaar goed, en we maken het kapot.
En de ergste verontreiniging is dan nog de verontreiniging die je niet ziet, niet proeft, niet merkt... Ons systeem van waterzuivering is niet in staat om al de hormonen (pil) en al de medicamenten uit het water te filteren. Het kan technisch wel, maar het is of te duur, of te omslachtig om het te kunnen waar maken.
Je kunt nu eenmaal het water van een heel areaal niet litertje per litertje gaan filteren op deze zaken. Het kan gewoon niet omdat er teveel liters op hetzelfde moment toekomen gestroomd. Dus doet men het niet. Met alle gevolgen van dien.

Krijgen we straks bronwater die de vruchtbaarheid bevorderd ?
Of bronwater tegen bronchitis?

Er gaan steeds meer stemmen op voor een gescheiden riolering... Maar zelfs dat zou geen oplossing bieden tegen deze soort van vervuiling.
Waar ik wel preneur van ben, is dat we twee waterleidingen in huis zouden hebben, een met drinkwater (eten, koken, drinken) en een die minder gezuiverd is, maar wel proper, voor toilet, en de was en de tuin... Veel goedkoper te leveren, en dat zou tenminste een serieuze besparing opbrengen voor het drinkwater, wat misschien weer meer mogelijkheden zou bieden om meer en beter te zuiveren.

Ik zie niet in waarom we drinkwater door het toilet moeten spoelen!

We horen wel eens verhaaltjes over de reacties van een inwoner uit Kweetnietwaaristan, die zijn ogen uitkijkt als hij in een supermarkt terecht komt, maar ik denk dat het meisje uit Afrika, dat jaar in, jaar uit vele kilometers met water sleurde en sjouwde om haar gezin drinken en eten te geven, heel verontwaardigd kijkt als ze hier dat kostbare goedje door het toilet ziet stromen...

Ik las ook dat iedere inwoner van ons rijke landje zo'n 38 kilo voedsel per jaar wegwerpt... Dat is verschrikkelijk ! Zeker in het licht van het feit dat er zoveel mensen van honger sterven op deze aardkloot.

Maar wat we met drinkwater doen, dat is eigenlijk nog erger ! Kapot drinkwater is niet of heel moeilijk te herstellen. Met andere woorden, de filter van de wereld, de natuurlijke filtering van het water, de bron van alle bronnen... Die kan dergelijke vervuiling niet aan. Hormonen en andere medicamenten gaan door de aardlagen heen... Binnen miljoenen jaren drinkt men hier nog steeds van de pil die onze vrouwen nu nemen.

Erg. Heel erg.

Herinner jij je nog de tijd dat een tweeling bij schapen een wonderlijk iets was ? Tegenwoordig kijkt men verbaasd als er maar één lammetje is. Gevolg van de pil.

Nee, ik heb niets tegen de pil, niets tegen het feit dat de vrouw eindelijk ook wat te zeggen heeft over de voortplanting... Maar ik ben wel ongerust over de neveneffecten.

En daar gaat het hem juist over... Als we de pil nemen, een medicament nemen, dan is dat eigenlijk een goed en handig iets... En wie denkt er in de strijd op overleven aan de generatie na ons, na het overwinnen van die ziekte?  Niemand. Want de drang om te leven houdt geen rekening met komende generaties, maar met zichzelf, en zichzelf alleen.

Als we het op die manier bekijken, dan hebben we de teleurgang van onze eigen soort in eigen handen.
We kunnen nog verder redeneren... Darwin en zijn survival of the fittest... De sterkste overleeft, en daardoor overleven ook steeds de sterkste genen, de sterkste rassen... Bij de mens slagen we er steeds meer en meer in om ook de zwaksten in leven te houden, en het zou onmenselijk zijn hen de voortplanting te ontzeggen... Met andere woorden: de voortplanting van de zwaktsten... en dus het einde van het ras ? Of zit er toch iets fout in de redenering van Darwin? Of zijn we grandioos bezig onszelf naar de knoppen te helpen?

Was ik vijftig jaar vroeger geboren, dan was ik nooit 2 jaar oud geworden... Ik lag voor mijn 2 jaar enkele keren op sterven door longontsteking. Was de penicilline er dan nog niet geweest, dan was ik er nu ook niet.  De survival of the fittest ??? Daar hoor ik dus niet bij...

Ik ben er eentje die wist te overleven dank zij de moderne wetenschap... Wetenschap waar ik nu zelf heel wat vragen heb... Terecht of onterecht ? De toekomst zal het uitwijzen, maar hoe dan ook, we hypothekeren deze toekomst zwaar door de vervuiling die we nu maken en op de toekomst leggen !

Maar weet je, ik ben desondanks nog steeds optimist... Wat men nu aan het doen is met nanotechnologie, dat opent deuren die voorheen onmogelijk te openen leken...  Waar gaan we heen ? Ik weet het niet, ik durf er zelfs niet echt op doordenken. Misschien komt de zuivering van het water wel als een leuk hebbedingetje uit de nanotechnologie ?

Maar heel gerust ben ik er niet in...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Tiens zei

Inderdaad Toon,
als de penicilline er niet was geweest.............
Ik had vliegende jicht, een hele winter lang van 1948 op 1949, en het duurde al bij al een half jaar.
Ook ik kreeg penicilline, het waren lichtgele gelatine-blokjes.
Zonder die blokjes zou ik er nu niet meer zijn en indien wel, ik zou zwaar gehandicapt zijn, op zijn minst een zware hartpatiënt.
Ze zeggen wel eens "de een zijn dood is de ander zijn brood" en mogelijk, hopelijk, komt er dus iemand met een methode ons drinkwater toch te reinigen maar het zal duur zijn.

Limburgs muulke,

Tiens