vrijdag, juli 06, 2012

Global Warming

Antarctica - Gerlache straitAntarctica - Gerlache strait (Photo credit: Rita Willaert)

Ik schreef al eerder over het verschil tussen weer en klimaat. Het weer, dat is de situatie die je ervaart qua weersomstandigheden. Het klimaat dat is het geheel van alle weersituaties over gans de wereld, op middellange en lange termijn.

Als wij hier over de zomer spreken, dan komt Global Warming zeker niet bij ons op... Maar als we kijken naar de kaart van Europa, dan zien we abnormaal hoge temperaturen in de zuidelijke helft van Europa. Ondanks onze kille zomer kan het dus best zijn dat de globale situatie nog steeds "warming" is...

Wat kan die verwarming van de planeet met zich brengen ?
Het gaat niet over de paar graden warmer, maar over wat dat allemaal met zich meebrengt. Planten die hier thuishoren schuiven op naar het Noorden, en we zien hier meer en meer planten uit het Zuiden arriveren. Ook met dier is dit het geval.
Niks erg, denk je dan, maar dat kan verkeerd zijn... Als de temperatuur nog wat toeneemt, dan kan het best zijn dat de verwarming gewoon sommige dieren het leven onmogelijk maakt, en voor planten gaat dit nog sneller, gewoon omdat dieren makkelijker kunnen verhuizen naar een hen passende temperatuur, maar planten kunnen dit niet zo makkelijk. Dus gaan ze kapot.

En misschien vind je zelfs dat nog niet erg, maar er zijn nog gevolgen...
Eén van tamelijk dichtbij, is het wegsmelten van de gletsjers. De gletsjers verminderen jaar na jaar zichtbaar voor iedereen. Je moet echt niet gaan meten, je ziet het zo. Dat betekent dat een heleboel rivieren die afhankelijk zijn van het water van de gletsjer, minder debiet zullen hebben, ja zelfs droog zullen vallen. En zoet, drinkbaar water is een zeldzaam goed op onze planeet !

Maar er is nog erger... Antarctica, aan de Zuidpool, is een werelddeel. Met andere woorden, het is een continent, een stuk vaste grond.
Op dat stuk vaste grond ligt een enorme ijsmassa. Als het ijs aan de polen smelt, dan zou het zeewater met meer dan 100 meter stijgen.
En dat ijs is aan het smelten.

Maar het kan nog erger...
Volgens sommigen is er kans dat het Ross shelfijs zou afbreken van het continent. Het Ross Shelfijs is een aanhangsel aan Antarctica. Het is een enorme massa ijs die in de zee drijft, en vast hangt aan het ijs dat op het vasteland Antarctica ligt. Dat stuk Ross Shelfijs is zo groot als Texas (zowat 700.000 vierkante kilometer).

Als dat stuk ijs zou afbreken, dan zou dit uiteraard vlugger smelten (de dikte van die "ijsberg" ligt tussen de 300 en de 700 meter !!!), maar er is mogelijk nog meer aan de hand...

De planeet aarde draait op een denkbeeldige as die loopt van de Noordpool naar de Zuidpool. Maar de aarde draait niet helemaal netjes rond, het wiebelt en waggelt een beetje. Deze onregelmatigheid ligt mede aan de oorzaak dat we onlangs een schrikkelseconde hadden.

Nu zijn er geleerden die menen dat, als die enorme massa ijs van het Ross Shelfijs zich verplaatst, dat dit een grote invloed zou kunnen hebben op de aarde, en dat de rotatie ernstig zou kunnen verstoord worden. Als dit zou gebeuren, dan zou dat ronduit rampzalig kunnen zijn.
In het ergste geval zou dit kunnen veroorzaken dat de continenten plots veel vlugger gaan schuiven over de aardmantel. Het gevolg zou niet alleen bestaan in een verschrikkelijke toename van het aantal aardbevingen en vulkanische uitbarstingen, maar zou ook kunnen betekenen dat sommige gebieden in een onvoorstelbare snelheid van gebied veranderen.
Wat dit betekent kun je zien aan de vondsten van de mammoeten in Noordelijk Siberië... Die beesten zijn doodgevroren met nog onverteerd groen in de maag. Met andere woorden de temperatuur is zo snel veranderd, dat ze nu nog stonden te eten, en dan bevroren waren !

Dergelijke rampzalige verschuivingen zouden niet alleen heel wat planten en dieren, maar ook heel wat mensen doden... Maar het kan nog erger...

Ik schreef reeds dat de snelle verschuiving van de continenten aardbevingen en ontelbaren vulkaanuitbarstingen met zich zouden brengen...

We weten dat één ernstige vulkaanuitbarsting, waarbij stof tot in de hoogste regionen van onze dampkring wordt geworpen, invloed heeft op ons klimaat. Het stof schermt het zonlicht en de warmte af. Stel je voor dat er honderden dergelijke uitbarstingen op het zelfde tijdstip plaats vinden, dan komt er een dikke stoflaag rond de aarde te hangen... en zitten we meteen in een nieuwe en wellicht lange ijstijd...

Wat denk je over je kansen? Of die van je kinderen, kleinkinderen ?
Mij lijkt het hoognodig dat we iets doen...
heel erg nodig

tot de volgende ?

Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: