zaterdag, juli 14, 2012

Brussel Halle Vilvoorde

English: Red: French Flanders; Hatched: region...English: Red: French Flanders; Hatched: region in France where the West Flemish language is spoken Nederlands: Rood: Frans Vlaanderen; Gearceerd: taalgebied van het West-Vlaams in Frankrijk Français : Rouge: Flandre Française; Hachuré: zone linguistique du Flamand Occidental en France Deutsch: Rot: Französisch Flandern; Schraffiert: sprachraum der Westflämischer Mundarten in Frankreich (Photo credit: Wikipedia)




Ik ben een Vlaming. Daar kan ik niets aan doen, ik ben hier geboren, opgegroeid en opgevoed in het Vlaams. Meer verdienste heb ik niet aan dat Vlaams zijn. Het is volkomen buiten mijn wil gebeurd.

Ik voel me ook Vlaming. Dat kan moeilijk anders, gezien het voorgaande. Maar ik voel me net zo veel (of net zo weinig) ook Belg, want dat maakte deel uit van mijn opvoeding en van mijn achtergrond.

Ik hou van Vlaanderen, zoals iedereen wellicht houdt van zijn geboorteland. Wellicht ook weer mede dank zij opvoeding en co...

En dan sta ik daar.
Had ik veertig kilometer meer Oostwaarts moeten geboren worden, dan was ik Nederlander. Sprak ongeveer dezelfde taal (zeker daar, in Zeeuws Vlaanderen !). Was ik in tegendeel 40 km verder naar het Westen geboren, dan was ik Fransman. Maar toch woonde ik dan nog in Vlaanderen, weliswaar Frans Vlaanderen, en sprak ik Frans.

Zou ik daardoor ook maar iets gelukkiger of ongelukkiger door zijn?
Ik betwijfel het.

Mocht ik vandaag besluiten dat we voortaan naar Spanje gaan wonen, ergens in het binnenland, omwille van de drogere en warmere lucht die naar het schijnt beter zou zijn voor mijn rug, dan zou ik wellicht na een korte wijle Spaans gaan broebelen. En dan ?
Dan? Niets.
Alles zou gelijk blijven (met een hopelijk betere rug).

Ik ben een taalfanaat, ik hou van taal, vooral van mijn eigen taal, gewoon, omdat ik woorden, spelen met woorden, schrijven, dichten, spreken heel belangrijk vind voor mijn mens-zijn. Maar dat ik al die liefde op mijn Vlaams projecteer is dus louter toeval, te wijten aan het feit dat ik hier geboren ben.

Ik hou ook van andere talen, ken er veel te weinig van, maar gewoon omdat ik hou van taal, van klanken, klankkleuren...
En ga ik naar het buitenland, dan heb ik dat wonderlijke vermogen om in een korte tijd de taal "op te zuigen als een spons", en al heel rap kan ik mij redden in die andere taal.
Wellicht is ook dat voortvloeiend uit die liefde voor Taal. Met hoofdletter.

Wat heeft dat te maken met BHV ?
Wellicht niets...
Maar ik zag op TV een uitzending waar men ook de man van de straat, de betrokken inwoners van BHV, vroeg of ze nu blij of boos waren met de splitsing van BHV. Het liet hen koud, het interesseerde hen niet, voor hen veranderde er niets.

Met andere woorden, wie heeft BHV tot een splijtzwam gemaakt? Waarom waren er diverse regeringscrises over BHV ?
Op deze en alle verwante vragen, één antwoord: de politici.
Reden ?
Net dezelfde reden waarom ze het land al hebben gesplitst.
Verdeel en heers? Ja, zelfs meer dan dat ! Op die manier heb je veel meer postjes te verdelen aan je mede-politici... Er is geen land met zoveel ministers ten opzichte van het getal inwoners als ons Koninkrijk België...
Het politici-paradijs.
Waar niet politici zich blauw en zwart aan betalen.
Er zijn wellicht goedkopere en betere manieren om de werkloosheid op te lossen, maar ja, politici en werken...

Si, je préfère to talk Niederlandisch van dit moment af, dan is dat mijn keus. En daar verandert een politiek kalf niets aan.

En de weinige inwoners die zich lieten opjutten door de politici? Bidden, warm houden en hopen dat ze alsnog tot de jaren van discretie en verstand komen...
Amen.

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: