vrijdag, juni 29, 2012

monocultuur

Caesar's Death. Attention: Image is laterally ...Caesar's Death. Attention: Image is laterally reversed! For the original image, see File:Karl Theodor von Piloty Murder of Caesar 1865.jpg (Photo credit: Wikipedia)



Voor mijn deur staat het immens grote veld weer vol maïs.
En eigenlijk is dat nog maar een klein veldje, ga je in La Douce France, dan vind je daar veel grotere velden, van vele hectaren groot.
En ga je naar Amerika, dan is daar alles nog veel bigger...

Die aanpak is een van de redenen van de vele insectenplagen, en dus van het massaal gebruik van sproeistoffen.

Als je in kleine percelen werkt, dan kan er wel een aantasting zijn van een klein stukje, maar dan loopt dat daar dood, omdat daarachter een heel ander geas staat, dat die soort insecten dan net niet lusten.

Nee, ik ga hier geen exposé houden over de landbouw... Ik geef u dat enkel als een inleiding, waaruit moet blijken dat monocultuur eigenlijk niet het ideaal is, en heus niet alleen inzake landbouw...

De wereld kende al heel wat grote veroveraars, Perzen, Alexander de Grote, Julius Caesar, Attila de Hun, Napoleon en andere massamoordenaars (Ik zou echt dolgraag eens zien dat we die "helden" voor het internationaal gerechtshof in Den Haag dagen...)
Ik ga me hier en nu beperken tot Julius Caesar (uit te spreken Kajzaar, de oorsprong van ons keizer)...

Juultje vond het politiek interessant, om zijn positie in Rome te versterken, hele gebieden te veroveren...en dan specifiek heel Gallië tot aan de Rijn, en hier en daar zelfs ietsje verder dan dat.
Het gebied bleef een dikke vierhonderd jaar bezet gebied.
Heel de cultuur van de Galliërs werd gewoon weggevaagd.
Meer zelfs, na Constantijn werd het Christendom de staatsgodsdienst, en werden we hier manu militari doordrongen van deze ons vreemde godsdienst. (Na het verval van het Romeinse rijk was er een herleving van de oude leer, maar de structuur van de Kerk als instelling was dan al zo machtig dat het zich opnieuw kon opwerken tot staatsgodsdienst.)

Onze eigen cultuur werd uitgewist, weg geradeerd...
Het ging niet zo maar in één, twee, drie, men deed er eeuwen over, maar uiteindelijk is wat ooit onze eigen cultuur was, nu een groot vraagteken, iets waar we voor een groot stuk eigenlijk naar moeten gissen, en waar we hoogstens iets over lezen bij Caesar en Tacitus, Romeinen, die zeker het voor hen gunstigste verslag schreven...

Het afbreken van onze eigenheid was nog niet volledig toen de Germanen hier binnenvielen, maar door de Christelijke kerk, die zich opnieuw opwerkte tot staatsgodsdienst, bleven wij hier in feit "Romeins"...

Heel onze cultuur, heel onze eigenheid ? Foetsie...

Columbus ontdekte Amerika, en de Spanjaarden gingen dat werelddeel veroveren, en roeiden heel de daar bestaande beschaving uit.

Dat ligt iets dichter bij ons, wij beseffen meer en beter wat daar gebeurd is, maar eigenlijk was dat gewoon een herhaling van wat hier gebeurde.
Ginder in Zuid Amerika had men een hoogstaande beschaving, maar die - heel vreemd voor ons - niet gebaseerd was op het wiel. Wat zou daar niet allemaal voor nieuws zijn uit voortgekomen, hadden we dat in plaats van te vernietigen moeten steunen... ?

Maar nee, we moesten zo nodig, net als de Romeinen indertijd, ons ding daar gaan opdringen.
Kijk naar Afrika, waar we krek hetzelfde deden.

Waren die mensen onbeschaafd ? Wilden ?
Nee, ze hadden een heel andere cultuur, een heel andere godsdienst, soms zelfs met mensenoffers en zo, maar geeft ons dat het recht om die cultuur dan maar volledig uit te roeien?

Ik vind van niet. Ik meen dat we hen onze verworvenheden kunnen en mogen bieden, maar dat we hun verworvenheden beter ook tot de onze hadden gemaakt. Er zijn nu nog steeds zaken waarvan we ons afvragen "Hoe deden ze dat ?", en waar wij, zelfs nu, met onze huidige kennis, geen antwoord op hebben. Maar nee, wij moesten zo nodig alles kapot helpen, en hen dwingen in ons gareel te lopen, en te leven volgens onze godsdienst, niet voor die godsdienst, maar vooral voor het feit dat het de staatsgodsdienst was, een bijkomende lijm om de staat samen te binden, te houden. Opstand tegen de staat was meteen zondig volgens de godsdienst.

Ik vraag me af...
Hadden we niet die Romeinse bezetting gekend, ware het Christendom nooit geëvolueerd tot staatsgodsdienst, hadden wij nooit "onze" "beschaving" opgedrongen aan de rest van de wereld, waar zouden we nu staan?
Verder ? Minder ver ?
Ik gok op verder, zeker, indien we de wijsheid hadden gehad, het goede, het nieuwe, het nuttige te puren uit al die vreemde culturen.
Maar het zou wellicht ook een heel andere wereld zijn geworden.
Zouden wij nu ook bezig zijn heel ons eigen leefmilieu te vernietigen?
Zouden wij nu ook leven in een beschaving die de grondstoffen van deze wereld veel vlugger verslind en verbruikt dan er ooit nog kunnen ontstaan?

Ik vraag het me af...
Ik zou echt al die "grote" veldheren, eens willen voor het internationale gerechtshof dagen... Hen van hun voetstuk stoten, er de mensheid op wijzen dat het in feite gewoon machtsgeile oorlogsmisdadigers waren. Veroveraars, onderdrukkers...

Nee, ik heb geen zier eerbied voor die lui. Integendeel...
Waren ze er niet geweest, hoe zou onze wereld er nu uitzien ?
Zonder Alexanders, Caesars, Attila's, Djengis, Napoleon en andere Hitlers...
Kortom... zonder machtsgeilheid...
Gewoon mensen met mensen
zonder die drang naar overheersen

Een droom !

Goed nieuws ! We kregen (eindelijk) de uitslag van het cellenonderzoek... Geen enkele kwaadaardige kankercel !!! Joepie ! Dat is geen pak van ons hart, dat is een "hele wereld" van zorgen van ons hartje...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: