donderdag, juni 28, 2012

konijn op draad ?

Nederlands: Konijn.Nederlands: Konijn. (Photo credit: Wikipedia)




Ik heb indertijd véél konijnen gekweekt... Het was zo wat een nevenbedrijf naast mijn armoeloon in het begin van ons huwelijksleven.
En om veel te kweken, deed ik dat modern, dus op draad.
Maar na een korte tijd maakte ik houten bakken om in die kooien te leggen. Reden? De konijnen groeiden minder rap, zagen er niet zo gezond uit.
Ziek werden ze niet, maar het was geen ideaal systeem...
Zeker niet als je de konijnen ook nog groenvoer wilde bij geven. Op de draad leggen, betekent dat een deel er door valt, of dat het een laag vormt, waardoor de draad eigenlijk ook verandert in een vaste bodem.
Konijnen op de draad kweken, betekent dan ook dat je ze bijna puur met korrels groot brengt.

Maar een konijn heeft rare manieren... Het verteert zijn eten eigenlijk in twee keer... Het eet een deel van zijn eigen mest terug op, voor de totale vertering. Op draad is dit gedeelte weg... zonder nut. Als je het zo bekijkt, dan geef je in verhouding veel meer eten op draad dan in een gewoon hok.

Nu hou ik geen konijnen meer... Er is geen aardigheid meer aan. Er is niet alleen de myxomatose, er is nu nog een en andere ziekte op baan, en als je je konijnen niet inent, mag je er bijna zeker van zijn dat je iedere keer grote verliezen hebt. Bovendien is het voer eigenlijk heel duur geworden.

Je kunt ook niet meer zo maar langs de straatkant groen gaan plukken, want het groen langs de baan is vervuild door het vele verkeer, en door de sproeistoffen die op de ernaast liggende velden gebruikt wordt.

Nee, ik hou geen konijnen meer...
Bovendien zijn het heel lieve dieren, en het slachten is nu ook precies niet iets wat je voor je liefhebberij moet doen. Ik kan het, ik kan het op een degelijke manier zodat de konijnen niet nodeloos afzien, maar niettemin is het geen leuke bezigheid. Toch heb ik indertijd mijn kinderen geleerd hoe ze het moeten doen. Gewoon omdat je niet weet of je het ooit nodig zult hebben of niet, en dat je het dan tenminste kunt op een degelijke manier zonder de beestjes nodeloos te doen afzien. Het loopt dan al niet over.
Iedere keer ik kippen of konijnen slachtte, had ik een wee gevoel. Ik kon er niet aan wennen, hoe vaak ik het ook deed.
Wellicht zijn er mensen op die manier vegetariër geworden. Ik niet, want ik hou van een lekker stukje vlees. Ik geloof ook niet dat je gezond kunt leven zonder dierlijke eiwitten, maar dat wil niet zeggen dat je het slachten graag moet doen.

Dat ze nu konijnen weer op een vaste bodem gaan laten lopen, lijkt me dus niet alleen "menselijker", het lijkt me ook een beter systeem.
Maar dat is eigenlijk wellicht het geval voor alle vlees-dieren... Als je kippen kunt eten die je zelf kweekte, of die door een kennis werden gekweekt, op een stukje wei, waar de diertjes kunnen lopen, gras pikken, in de grond krabben... dan is dat vlees veel beter van structuur, veel lekkerder.
Dat is ook logisch, het vlees, dat zijn in feite spieren, en spieren ontwikkelen zich vooral door het bewegen.
Het beste rundsvlees is van een koetje dat éénmaal heeft gekalfd... Dan is het beestje min of meer uitgegroeid, en heeft het normaal geleefd en bewogen. Als boeren een koe houden voor eigen gebruik, dan zal het er zo eentje zijn... En veel varkensboeren hebben voor zichzelf een varken apart, met normaal voeder en met wat meer beweging...

Eigenlijk is dat het erge, de veeteelt is veelal een industrie geworden, en de dieren mogen er geen dier meer zijn, maar opbrengst-producten...

Ik ben geen fan van Gaia, omdat ik vind dat in heel wat gevallen die organisatie de zaak veel te zwart/wit stelt, maar hiermee doen ze me plezier ! Ze bezorgen me ongewild een lekkerderderder stukje vlees...
En bovendien zorgen ze er in dit geval inderdaad ook voor dat het dier iets of wat natuurlijker mag en kan leven.

De keerzijde van de medaille ?
Op die manier zal ieder dier er een langere tijd over doen om op slachtklaar gewicht te komen. Logisch, een deel van de energie uit het voeder zal nu naar beweging gaan in plaats van naar groei...

Misschien een kans om over te schakelen op een gezondere leefwijze, met minder vlees ? Want laat ons eerlijk zijn, we eten eigenlijk veel te veel en zeker te veel vlees in verhouding tot groenten, vruchten, zaden, noten...

Geleerden vermoeden dat de ontwikkeling van onze hersenen vooral te danken zijn aan het eten van vlees en vooral dierlijke vetten, maar te veel er van lijkt dan weer negatief te zijn voor andere organen zoals lever en nieren.
Ik ben binnenkort 66, en dus  -volgens mijn kleinkinderen- al stokoud... Maar wie al een tijdje op deze aarde mag rondlopen, die zal zich herinneren dat we vroeger veel minder vlees aten...
Er lagen geen diverse soorten beleg op tafel, je kreeg een sneetje kaas, en je mocht daar een pak boterhammen eten, het was en bleef bij dat ene sneetje kaas. Als je nu zou zeggen dat ze met een sneetje kaas moeten toekomen, dan zouden ze ogen trekken vol ongeloof... En toch, dat was gezonder dan wat we nu doen !

Onze levensduur is gestegen door een betere voeding, maar wordt nu eerder bedreigt door een te copieuze voeding !

Van mij mag het konijn iets duurder worden, dan eten we misschien iets minder... en leven we iets langer...

tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: