zaterdag, juni 09, 2012

Extremisme

English: "The Crusader", etching by ...English: "The Crusader", etching by Theodore Schaepkens !1810-1883) ; private collection (Photo credit: Wikipedia)
 (Ik nam dit beeld van een Kruisvaarder opzettelijk om duidelijk te stellen dat extremisme van alle kanten komt/kwam...)





Ik heb er een gloeiende hekel aan. Ik krijg de rietepetiet van extremisten. Kortom ik zou er extremist van worden.

Deze gekke zin benadert - helaas- de werkelijkheid in deze wereld.

Extremisme lokt extremisme uit. En eigenlijk kan het bijna niet anders. Of je plooit of je pleegt verzet tegen extremisme. En extremisme heeft iets van fanatisme en fatalisme. Ze zijn bereid zichzelf te offeren voor wat zij zien als de goede, de heilige zaak. Heilige zaak, want nogal dikwijls wordt een of andere godsdienst misbruikt om het extremisme een ruggengraat te geven.

Schakel je een extremist uit, dan wordt hij of zij verheven tot martelaar, en is zelfs dood een bron van nieuw fanatisme en extremisme.

Kortom, extremisme is niet zo makkelijk te bestrijden.
Neem nu in ons eigen landje, die Sharia4Belgium... De leider van deze extremisten predikt haat en geweld, maar je kunt hem niet zo maar uitschakelen, omdat uitschakelen meteen vertaald wordt als een aanval op de godsdienst die zij misbruiken als vlag voor hun extremisme.

En iemand uitschakelen in een godsdienst, dat is er een martelaar van maken, een held, een vedette. Kortom, het uitschakelen is eerder voeding geven aan het extremisme dan wel het uitroeien er van.

Ik heb geen antwoord, maar men moet ten allen prijze verhinderen dat deze man een slachtofferrol kan aannemen. Zijn uitschakeling moet op zo'n manier gebeuren dat hij geen slachtoffer is. En dat is lang niet makkelijk, omdat zij uiteindelijk voor een stuk zelf deze "spelregel" bepalen.

Je kunt ook niet stellen dat men dan maar de ganse groep in een keer moet verwijderen, want je weet niet wie en hoever de sympathie reikt van zoiets, en of je daardoor niet een nieuwe beweging veroorzaakt.

Mij lijkt het dat men de man en zijn mede-leiders monddood moet pogen te maken, zonder hen als persoon aan te tasten. Zodat het idee slachtoffer, martelaar zo miniem mogelijk blijft.
Of je moet heel drastisch te werk gaan, en iedere verdachte uit het land verwijderen. Maar je kunt niet waarborgen dat de verdenking steeds gefundeerd is, en evenmin dat je ze allemaal kent en weet te pakken te nemen. Kortom, het is een heel moeilijke strijd.
In ieder geval mogen we ons niet laten verleiden tot eenzelfde soort extremisme, en bijvoorbeeld de Islam en al zijn aanhangers als misdadigers gaan beschouwen.
We zien momenteel te vaak deze houding groeien. Vergeten we niet dat dit extremisme eigenlijk heel weinig met de Islam heeft te maken. We kunnen dergelijk extremisme dan ook terugvinden in zowat alle godsdiensten ter wereld, want zoals hierboven reeds vermeld, godsdienst (of de vervanger er van, een leer zoals Marxisme, Communisme zien en zagen we ook al) is veelal de dekmantel, de "verrechtvaardiging"...  Waar het in se gewoon een oorlog is, en uiteindelijk een poging om een zekere macht te bereiken. Macht is uiteindelijk altijd het ultieme doel.

( Ik las ergens dat het Jaïnisme de enige godsdienst is die nog nooit werd gebruikt als "vlag" voor extremisme, toch niet inzake gewelddadigheid... Maar Ghandi werd toch maar vermoord, ook al predikte hij als Jaïnist geweldloosheid)

Uiteindelijk komen wij dus steeds maar weer terug op "Macht"... Overheersing, boven de anderen staan, overwicht hebben, kortom macht hebben.
Je mag gelijk welke godsdienst bekijken, geen een predikt de persoonlijke macht, en toch wordt bijna iedere filosofie, iedere godsdienst misbruikt om tot macht te komen?   Het is dus niet de filosofie of de godsdienst die de reden is, maar de mens en zijn drang naar macht.

Wellicht is het deze enorme drang naar macht, die van de mens net de mens heeft gemaakt. Wellicht is dat de bron van alle uitvindingen, alle vooruitgang, maar helaas ook van elke terugval en alle leed. Zonder die drang naar macht zouden we wellicht nog van tak naar tak zwieren met onze neven de apen... Helaas kunnen we blijkbaar de nefaste kenmerken van de machtsdrang niet uitschakelen en alleen de positieve kant er van behouden... Het mensDOM... en het dierenrijk.
djudedju


tot de volgende ?
Enhanced by Zemanta

Geen opmerkingen: