vrijdag, mei 06, 2011

Koning Politiek

Het is verboten uitspraken van de koning bekend te maken (tenzij Koninklijke besluiten dan...). En het is al zeker helemaal verboten uitspraken te publiceren als die niet helemaal koosjer zijn...
Zo is het helemaal niet toegelaten om de wereld kond te doen dat ook zijne Majesteit de politiek kotsbeu is, en zou gezegd hebben: "Dat ze hunne plan maar trekken" Dat daar niet bij stond vermeld " de bietekwieten" of "de oelewappers" bewijst dat de tekst zelfs onvolledig al een sta(m)p te ver was....
Om het eens anders te zeggen, zelfs zijne majesteit, de Belg bij uitstek (?), geeft er ook de brui aan. Aan de politici.
Omdat ik ook niet wist wat de brui nu werkelijk was, heb ik de dikke van Dale er eens op nageslagen, en het werkwoord bruien betekende stoten, maar in het spreekwoord er de brui aan geven betekent het zoveel als het opgeven. Gelukkig was er ook nog een ander spreekwoord: " daar heb je al de brui", en daar betekent brui: rommel.
Om het dus in wat moderner Nederlands te stellen: Zijne Majesteit geeft de rommel aan de brol. (Voor de hele tragen onder u: brol staat hier voor politici... Uitdrukking wordt vermeld in de volgende editie van de dikke...)

Maar desalniettemin blijf ik met een beetje bittere smaak in mijn mond zitten. Waarom mag je in hemelsnaam de woorden van Het Konijn Aller Belgen niet citeren ? Het lijken mij woorden die je overal kunt tegenkomen, dus aan de woorden ligt het niet. Die pleten onschuldig. De enige schuldige rest dan: de Koning himself.

En dan kom ik van lieverlede terecht in een heel oude maatschappijvorm... Waar de standen mijlen uit elkaar liggen, en iedere stand alleen bij zijn eigen stand mag blijven. Woorden van een hogere stand zijn verboden te citeren, en niet bestemd voor het plebs, het schorem, het uitschot...
Wie in de eenentwintigste eeuw nog met zo'n theorieën voor de dag komt, geeft er blijk van uit de negentiende eeuw of nog vroeger te stammen.
Nooit kun je duidelijker aantonen dat geboorterecht niet meer thuishoort in deze tijd, dan door op die wijze te reageren.
Met andere woorden, het laatste beetje lijm waarmee de Belgische staat nog samenhangt, heeft nu zichzelf de das omgedaan !

Ik kan het hem niet eens  kwalijk nemen... Mocht ik koning zijn, ik zou die politici, maar ja, ik ben geen koning, en ik voel krek hetzelfde als de Koning.... Majesteit, troost je, je staat niet alleen in deze !

Ik ben tijdens het schrijvelen van deze blog ook nog eens haastig naar de vergadering geweest van het dagelijks bestuur van Ziekenzorg... Over onze jaarlijkse uitstap. We gaan de koetsen en de paarden van Willy Naessens gaan bekijken, dat is zeker het zien waard.

Ik ga stoppen, want ondertussen tikt de klok verder en verder, en ik moet nog al mijn mailtjes bekijken, het leven van een nietsdoener is druk, drukker, drukststststerder...

tot de volgende ?

Geen opmerkingen: