vrijdag, mei 27, 2011

Gekke Belgen...

Helophilus pendulus ♀ on Eupatorium cannabinum...Image via WikipediaDat ik dat nog mag meemaken !!!
Had ik je dat enkele maanden geleden verteld, dan had je me gek verklaard, maar nu is het zo wat de algemene reactie van de doorsnee Belg...
Nee, ik heb het (voor één keer) niet over politiek, daarover zouden we kunnen blijven zwammen.
Nee, het gaat over Het Onderwerp Nummer 1 van Belgenland : Het Weer.

Ik zat gisteren in een (interessante) vergadering van Crea Ziekenzorg Midden Vlaanderen, toen plots een van de aanwezige dames, verheerlijkt, riep: "Kijk het regent !"
Normaliter zie je dan alle gezichten versomberen...
Nu niet, iedereen keek gelukkig en vol verwachting naar de druppels die langs het raam naar beneden biggelden... En amper vijf minuten later was de regen weer weg, en een ander riep, ontgoocheld: "'t Is al weer gedaan!"... Alle gezichten versomberden.
Dat ik dat nog mag meemaken...
Nu kan er mij niets meer schokken !
Belgen die blij zijn met regen, en ontgoocheld als het weer droog wordt.
Lees deze blog binnen enkele jaren, als het collectieve geheugen deze abnormaal zonnige en droge lente al lang weer vergeten is, en weer vast zit in de eeuwige Belgische regenperiodes, en je zult twijfelen aan het waarheidsgehalte van dit bericht, en toch, 't is biechtewaar !

Toch blijft het, ook in deze droge periode een wonder dat de gewone mens verheugd is met regen in ons landje... Als we nu eens op een vergadering zaten van de boerenbond, dan zou ik het normaal vinden, zelfs nog bij een bijeenkomst van "Het Werk van den Akker" zou regen misschien welkom zijn voor de sla en de jonge prei, maar nu, voor gewone mensjes die meestal alleen een pelouse hebben als tuin...

Het moet wel heel erg droog zijn... Ook in de ogen van de stadsmens, de niet-tuinder...
Of er is sprake van een collectieve gekte.
Of het zijn de voortdurende alarmkreten in de media over de velden die veels te droog zijn, en graan die maar niet meer wil groeien en de doem van prijsstijgingen... die het hem doen.
Of het is zo dat de geestesziekte der politici besmettelijk is, en dat de gewone meestal gezond van geest zijnde Jan Modaal nu ook is aangetast. Straks gaat iedereen nog ruzie maken met iedereen, dan weten we het zeker dat het politicichosis is, de gevreesde ziekte die hier al bijna een jaar de politici verhindert te denken... ( Eigenlijk al veel langer, maar toen waren er nog momenten van min of meer normaal doende politici, waardoor iedereen acht dat alles normaal was).

De Heide brandt in Kalmthout... Ook al weer het gevolg van die droogte, we hebben al een heide- en een veenbrand achter de rug, en nu weer in Kalmthout... Als je alles bij elkaar gaat leggen, dan is er al een verdomd groot stuk België zwart geblakerd.
En we lezen van branden her en der... Hele stukken van de al zo schrale natuur die naar de verdoemenis gaat. Nog wat meer stof en CO2 in de lucht, en nog wat minder zuurstofleveranciers in de vorm van planten.
Nog wat minder bloeiende planten voor de al zo sterk aangetaste bijenvolkeren.
Vulkanen met grote stofwolken.
Aardbevingen
Tsunami's
... Het lijkt mij geen wonder dat er ergens in Verwegisstan een predikant is opgestaan die ons wil doen geloven dat we in de eindtijd zijn, en dat de bestaande wereld zal vergaan. Eerst al enkele dagen terug, maar toen er niets gebeurde, ging het over een rekenfoutje en mogen we het einde verwachten op 21 oktober...

Ik heb in mijn leven al een paar van die doempredikers geweten, ik herinner me dat er ooit een liedje over gemaakt werd... Maar de wereld is er nog, en zal nog wel een hele tijd meegaan... Als ik mijn visie moet geven over het einde der tijden, dan zie ik veeleer dat de mens door zijn levenswijze zelf zijn leefmilieu vernietigt, en dat niet de wereld vergaat, maar het leven op de wereld...

Misschien is deze droge lente een symptoom van een veranderend klimaat?
Ik zie als ik ergens naar toe rij met de wagen, langs heel wat wegen bomen die aan het sterven zijn... Net zoals mijn notelaar is afgestorven... Je ziet ze steeds minder bladeren hebben, jaar na jaar... Maar nu zie ik er zelfs die plots hele takken hebben vol verdorde bladeren... Bomen zijn zuurstofleveranciers !
En we verbruiken nu al tonnen meer zuurstof dan er weer vernieuwd wordt...

Het zijn niet alleen de Belgen die Gek zijn
Heel de wereld lijkt wel gek
en vernietigt steeds maar verder en verder de wereld....

Maar het kan niet opgelost worden, als we niet beginnen, nu meteen, om de wereld en zijn bevolking eerlijk te behandelen... Als ik ergens in Amazonië woonde (Brazilië), en honger had, dan zou ik wellicht ook een stukje van dat immense woud afbranden om wat schrale groenten te kweken voor mijn gezin. Er is voor de arme geen andere haalbare optie...
We moeten echt wat doen aan héél de wereld, willen we de wereld redden !

tot de volgende ?


Enhanced by Zemanta

1 opmerking:

Henk zei

Hoi Toon. Tja die regen. Hier wil het maar niet vlotten. Vrijwel niets en voor de komende week wordt volgens de voorspelling ook regenloos. Iedere avond gieter ik zo'n 100 liter pompwater op mijn volkstuin en nog stuift het. Toevallig zei ik gisteren nog tegen mijn vrouw,dat ik momenteel net zo uitkijk naar regen als dat ik vroeger als kind uitkeek naar sneeuw.

Heel bijzonder!

Een vriendschappelijke groet voor jou en Anny.

Henk