zondag, mei 23, 2010

Pinksteren

GromImage by Rinkel80 via Flickr

Eerst en vooral, aan alle gelovigen: een zalige Hoogdag !

Pinksteren, een herdenkingsdag van het feit dat de Heilige Geest op de leerlingen van Heer neerdaalde, en hen met wijsheid,moed en kracht bedeelde . . .
In het Vormsel zouden we dat nog eens dunnetjes overdoen...
Ofwel doen we het verkeerd, of de H.Geest heeft in de loop der jaren heel wat van zijn kracht ingeboet. Want zeg nu zelf, je stelt toch echt niet veel verstand, rede en sociale geest vast bij de goegemeente niewaar...
Maar laat ik op deze zonnige pinksterdag uw plezier niet vergallen met diepzinnige beschouwingen over het mensdom (nadruk op tweede lettergreep)... Het is mooi weer, de zon breekt traag maar zeker door de morgennevel en alles hangt in een feeƫriek nevellicht, net alsof het niet meer aan de aarde is gebonden.
De lichte nevel heeft een sprookjesachtige sfeer, alle kleuren zijn wat vervaagd, als in een heel oud prentenboek, en de contouren zijn wat verdoezeld, alle scherpe kantjes zijn weg.
Hoe zou ik op zo'n dag dan een scherpe pen kunnen hebben?

Zo net was Veerle hier met haar hond... We zouden iets moeten leren van die beesten! Dat beest komt hier binnen, springt van pure enthousiasme bijna Anny omver en komt dan ook mij een zelfde spontane begroeting geven. Dan vliegt hij de keuken in, en duikt door het eigenlijk wat te kleine luikje voor wijlen onze honden, de tuin in. De kippen hebben al zijn aandacht, en hij staat met zijn neus tegen de draad en met kwispelende staart die beestjes te bekijken. Je ziet zo dat hij daar eens graag zou op jagen. Niet van de honger, maar voor de lol, de sport van het jagen.

Op internet zweeft een mailtje rond waarbij men stelt dat een hond veel wijzer is dan een echtgenote, hoelang je hem ook opsloot, hij is razend enthousiast als je terug komt, hij reclameert niet als je te laat bent, of als je een glas teveel op hebt... Je hebt dat mailtje zeker ook al enkele keren in je mailbox gekregen... Maar eigenlijk is er iets van waar! We zouden gerust wat meer enthousiasme mogen betonen als we elkaar ontmoeten. Stel dat je op je werk komt, en je collega wordt wild enthousiast omdat je binnenkomt... Weet je hoe we dan zouden reageren? We zouden vermoeden dat hij iets mispeuterde en wij er voor moeten opdraaien, we denken dat hij iets weet wat wij niet weten, we denken dat hij weet dat de baas mij straks zal uitfoeteren, we ... maar nooit zou het in ons bolleke opkomen dat diene mens gewoon content is om ons weer te zien. Gek toch ?

Echt, we kunnen iets leren van die hond. Leren gewoon blij te zijn met elkaar. Met een onvergankelijke liefde voor de medemens.

Maar we kunnen dat niet meer, we zijn ingekapseld in een keurslijf van conventies en normen, en we moeten voldoen aan het beeld van de maatschappij over het individu. Het is echt geen wonder dat er mensen zijn die zich plots gaan afzetten tegen die maatschappij van de grijze middenmoot-norm, en die ostentatief gaan rebelleren. Ze dragen heel bizarre kledij, of vormen hun haren in een kleurige hanenkam, of lopen 's nachts rond en slapen bij nachte... zo maar, om tegen draads te zijn.

Allemaal kleine pogingen om uit dat grijs van de norm- ale mensheid weg te kruipen. Ergens hebben ze mijn sympathie... De non-coformisten zijn immers de pamfletten voor een wereld vol kleur in plaats van de zelf grijsgekleurde massamensheid. Ze gaan te ver, ze geven aanstoot, maar het zijn dan ook pamfletten... (En van pamfletten weten we in een verkiezingsperiode heel goed hoe overdreven ze zijn)

Ik kan me zelfs niet ontdoen van de indruk dat heel wat mensen die nu "kunstenaar" op hun visitekaartje hebben staan, in feit veeleer nonconformist zijn, en niet proberen kunst te maken, dan wel de goegemeente voor de kl...te stampen. Veelal zie je het aan hun werk, maar ook aan hun voorkomen en hun gedragingen.

Ik weet het niet, maar heb je ook niet de indruk dat heel de wereld steeds maar grijzer en monotoner wordt?
We moeten echt terug naar die simpele hond, en durven ons enthousiasme te tonen.
Wens je medemens eens echt een goede dag, met een brede smile van hier tot gunder!
Laat elkaar eens voelen dat je blij bent met elkaar.
Wedden dat je zelf ook blijer wordt?

Nog een prettige pinksteren, en laat de Geest van blijheid, van enthousiasme heel de dag en de rest van je leven over je hangen!

tot de volgende?

Reblog this post [with Zemanta]

Geen opmerkingen: